Zari

Merle Oberon

Povolání:
Rodné jméno:
Estelle Merle O'Brien Thompson
Národnost:
Narození:
19.2. 1911, Indie
Úmrtí:
23.11. 1979, Malibu, Kalifornie, USA
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Estelle Merle O´Brien Thompson, exotická kráska s irsko-britsko-asijskými kořeny se narodila jako nemanželská dcera v Bombaji, Indie - dne 9.2.1911. Matka Constance Selby jí po porodu přenechala své matce Charlote a otci na vychování, protože se obávala stigmatu svobodné matky. Babička tedy zaujala místo matky a matka sama se na čas stala pro Merle starší sestrou. Po smrti otce a dědečka ve válce, se musely dosti tvrdě probíjet všechny tři až na okraji chudoby.

Estelle a « jejím » ženám se začalo dařit o něco lépe díky nadačnímu stipendiu, které dostala roku 1917, a získala také umístění na dívčí škole Martiniere College. Bohužel, lidé jsou zlí, a nejkrutější bývají právě děti, a tak se posměchu neubránila ani tady. Matce a babičce se podařilo sehnat domácího učitele, a tak díky tomu se mohla i nadále vzdělávat. Už jako mladá dívka si zamilovala divadlo, film a brzy nato i noční kluby, kde se seznamovala a také objevovala v doprovodu starších a movitých mužů. V roce 1929 se ještě v Indii seznámila s jedním anglickým hercem, který jí řekl, že se zná s tehdy důležitým francouzským producentem R.Ingramem, který vlastnil v Nice studio Victorine. Merle se celá nadšená rozhodla odjet do Francie. Herec ovšem zjistil, že Estelle–Merle není čistá angličanka, a tuto známost skončil. Přesto byl natolik fair, že Ingramovi o Oberonové řekl. Naštěstí se Ingramovi dívka zalíbila, a tak jí dal možnost pracovat v komparzu.

Do Anglie přijela s úmyslem prodat svou postavu a exotickou tvář co nejlépe. I když, z počátku jí štěstí nepřálo. Neustále se snažila dostat co nejblíže k filmu, a brala každou, i sebemenší úlohu v komparzu. Až teprve roku 1932 se na ní štěstí doslova usmálo, a ona prošla konkursem na jednu ze šesti žen Henriho VIII. Přimluvil se za ní herec Charles Laughton, kterému se tato výrazná a půvabná mladá žena zdála být vhodná pro roli temperamentní Anny Boleynové, a tak se spolu setkali ve filmu The Private Life of Henry VIII. – Soukromý život Jindřicha VIII, který natočil v roce 1933 režiser Alexander Korda, se kterým měla vážný vztah, a později se stala jeho manželkou ( 3.6.1939). Pro roli Anny již použila Kordou navržené umělecké jméno – Merle Oberon. Protože měl film očekávaný, a velký úspěch, začaly přicházet nabídky a to takové, na které čekala, a na které se velmi těšila. Krásná role lady Margueritte Blakeney v kostýmním dobrodružném filmu z doby francouské revoluce Červený bedrník - The Scarlet Pimpernel s výborným hereckým partnerem jako byl Leslie Howard. Další film - Soukromý život Dona Juana s Douglasem Fairbanksem.
Už z ní byla filmová star, jenomže Merle se stále styděla za svůj původ, který se pořád snažila skrývat, a styděla se i za svou matku, kterou sice k sobě pozvala a nastěhovala jí k sobě, ale vydávala jí za svou komornou.

Po čase jako každý úspěšný anglický herec odjíždí zkusit štěstí do Hollywoodu, a za krátko zdě uzavírá smlouvu s MGM a producentem Samem Goldwynem. Tím se jí otevírá cesta k dalším zajímavým snímkům – Temný anděl–Dark Angel, Follies Bergéress in Paris, Vražedná lež - These Three, I Claudius, nebo úsměvná komedie o kowbojovi a dámě s Gary Cooperem – The Cowboy and Lady. V roce 1939 hraje jednoznačně jednu ze svých nejlepších roli ve filmu podle Charlotty Bronteové - Wuthering Heights – Na větrné hůrce, jako Cathy Earnshaw, role Heatcliffa se ujal Sir Laurence Olivier, Edgara Lintona David Niven. Hraje s ohromným šarmem George Sandovou v hudebním filmu - A Song to Remember, pod režijním vedením Charlese Vidora, a za zmínku stojí i o něco pozdější role Joséphine de Beauharnais, v barevném historickém drama Desireé, kde Napoleona Buonaparta hrál Marlon Brando a Desiderii, nebo také Desireé – pozdější švédskou královnu Jean Simmonds v roce 1954. Jejími i hereckými partnery byli Joseph Cotten, Dana Andrews, David Niven, L.Olivier, Rex Harrison a.j.

V červnu 1945 se rozvádí s režiserem Alexandrem Kordou, a ani ne o měsíc později se provdala za kameramana L. Ballarda, který vymyslel inovaci v osvitu tváří, jeho následné plasticitě a vyrovnání. Po třetí se vdala 23.6.1957 za bohatého továrníka Paglialiho, a spolu adoptovali holčičku a chlapce, a čtvrtým manželem byl Bert Wolderse - 1975, také herec. Její poslední filmovou rolí byla Serena Moore ve snímku z roku 1973 – Interval, kde hrála se svým čtvrtým manželem hercem holanského původu Robertem Woldersem.

Merle Oberonová zemřela po ataku mrtvice 23.11.1979 v Malibu, California, ve věku 68 let. Byl podle ní natočený biografický film s názvem Královnička – Queenie, v roce 1985, a seriál Queenie–kdy roli Merle ztvárnila herečka Mia Sara. Merle Oberon natočila 53 filmů,a bylo o ní natočeno 5 dokumentů.




Marta Holubová-clara.bow

Autor: clara.bow

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Případy 1. oddělení (2014) [TV...

20:10 - 21:10

23 minut již uběhlo
37 minut zbývá do konce

ČT2 - Pluk mizerů

20:00 - 21:00

33 minut již uběhlo
27 minut zbývá do konce

NOVA - Kriminálka Anděl (2008) [TV se...

20:20 - 21:40

13 minut již uběhlo
67 minut zbývá do konce

Prima - Malý pitaval z velkého města (...

20:15 - 21:40

18 minut již uběhlo
67 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Merle Oberon

Oberon Merle

Blues na rozloučenou

Blues na rozloučenou

Naposled navštívené:
Merle Oberon

Oberon Merle

Blues na rozloučenou

Blues na rozloučenou