Duben

Květa Legátová

Povolání:
Rodné jméno:
Věra Hofmanová
Známá jako:
Věra Podhorná
Národnost:
Narození:
3.1. 1919, Podolí u Brna
Úmrtí:
22.12. 2012, Praha
Životopis (biografie) / Informace:
Spisovatelka Květa Legátová se narodila 3. ledna roku 1919 jako Věra Hofmanová v Podolí u Brna. Vystudovala dvě fakulty na univerzitě v Brně, na jedné češtinu a němčinu, na druhé pak matematiku a fyziku. V podstatě celý její život je ve znamení pedagogické práce. Nejprve působila na brněnské konzervatoři. Později zejména učila na Valašsku a Moravském Slovácku, což byla oblast, z níž zejména pak čerpala náměty pro své literární práce.

Literárně činná byla již ve 40. letech. To psala zejména rozhlasové hry. V průběhu let bylo natočeno 14 jejích rozhlasových her. Dvě z nich byly zpracovány dokonce jako televizní adaptace. V letech padesátých pak vstoupila do literatury také tvorbou prozaickou. Tehdy publikovala pod pseudonymem Věra Podhorná. V roce 1957 vyšel soubor črt s názvem POSTAVIČKY. Jedná se o příběhy ze života dětí, vycházela z příběhů, s nimiž se setkala na moravském venkově. V roce 1961 vychází román pro děti s názvem KORDA DABROVÁ. V tomto případě jde o spojení dívčího románu a sociální tématiky. Kordula neboli Korda je dcera bohatého statkáře z doby první republiky. Později žije v domě s dělnickými rodinami a na jejich nelehký život, který ji doposud jako dívku z bohaté rodiny zcela míjel, začíná jinak nahlížet. Snaží se pronikat do jejich problémů a celkově se s nimi sblížit.

V 60. letech se spisovatelka zaměřuje opět spíše na tvorbu rozhlasové dramatizace. Její rozhlasové hry později vycházejí jako soubory pod názvy PRO KAŽDÉHO NEBE a POSEDLÁ A JINÉ HRY.

Triumfální literární návrat slaví Věra Hofmanová nyní již pod pseudonymem Květa Legátová na počátku 3. tisíciletí. V roce 2001 vychází sbírka povídek s názvem ŽELARY. Příběhy se odehrávají na Moravském Slovácku zejména v období první republiky. V roce 2002 dostala paní Legátová za své dílo psané působivým vypravěčským stylem Státní cenu za literaturu. V roce 2002 vychází novela JOZOVA HANULE. Odehrává se rovněž v Želarech a je nazvaná podle hlavní postavy – brněnské medičky Hany, do níž se zamiluje kopaničář Josef. Hana se v Želarech schovává před gestapem. Milostný příběh je spojením jakýchsi dvou protipólů, kde na jedné straně stojí městské děvče, na straně druhé prostý vesnický dělník. Podle této knihy byl natočen roku 2003 film ŽELARY v režii Ondřeje Trojana, v němž titulní postavu vytvořila herečka Anna Geislerová.

Tématika Želar se objevuje také v knize rozhovorů s Dorou Kaprálovou pod názvem NÁVRATY DO ŽELAR, která vyšla roku 2005. O rok později vychází soubor čtyř próz s názvem NIC NENÍ TAK PROSTÉ a roku 2008 kniha MUŠLE A JINÉ ODPOSLECHY.

Použité zdroje:
Článek „Květa Legátová: Učitelka a Želary“, časopis Ona dnes, č. 4/2009
Portál české literatury, heslo Květa Legátová, dostupné z: http://www.czlit.cz/main.php?pageid=34&author_id=116

Zpracovala: Petra Cejpková

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Dynastie Nováků (1982) [TV ser...

11:05 - 12:00

6 minut již uběhlo
49 minut zbývá do konce

ČT2 - Největší apokalypsy dějin

10:50 - 11:40

21 minut již uběhlo
29 minut zbývá do konce

NOVA - Rady ptáka Loskutáka (2001) [T...

10:25 - 11:30

46 minut již uběhlo
19 minut zbývá do konce

Prima - Partie Terezie Tománkové (2020...

11:00 - 12:00

11 minut již uběhlo
49 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190576
Osobností: 697871
Fotografií: 764035
Plakátů: 376670
Obsahů a biografií: 178303
foto

Komerční sdělení

Filmová škola

Staňte se hercem, herečkou.

foto

Poslední komentáře

Romantický víkend (1999) [TV epi...

Romantický víkend
Jede se na chatu, ale Kelso se   líbá s jinou holkou a tak ho   tam sebou Jackie nechce, ale   potom jí Kelso chybí. Eric   se dává dohromady více s více >

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10

Vánoce (1998) [TV epizoda]

Vánoce
Správně "praštěnej" díl,   jede to vpřed, střídají se   situace a hlášky a scénky   jsou některý mimořádně   povedený, bavěj všichni,   ale super je Kelso hlavně u   kradení stromečku:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Bílý lotos (2021) [TV seriál]

Bílý lotos
Celkem zajímavý počin,   plný osobitých osůbek a   rádoby překvapivých   závěrů (které jsou ale   poměrně dost dobře   předvídatelné). V druhé více >

Autor: Máša13 | Hodnocení: 6 / 10

Alenka v říši divů (1999) [TV fi...

Alenka v říši divů
Chtěl jsem si na stará   kolena rozšířit vědomosti   a poprvé v životě vidět   "nějakou Alenku". No vybral   jsem si toto dílko a čert   ví, více >

Autor: Máša13 | Hodnocení: 5 / 10

Vše, co jste kdy chtěli vědět o ...

Vše, co jste kdy chtěli vědět o vztazích, ale báli jste se (zeptat)
Red Forman prodává v   obchodě, ale ještě nic   neprodal, Kitty ho naučí jak   být milej k zákazníkům a   Eric má nového kamaráda, ze   kterého se vyklube gay,   docela dobrej díl, pár frků   výbornejch.

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Květa Legátová

Legátová Květa

Naposled navštívené:
Květa Legátová

Legátová Květa