Zari

Edwige Fenech

Povolání:
Rodné jméno:
Edwige Sfenek
Národnost:
Věk:
75
Narození:
24.12. 1948, Bône, Constantine, Francie (nyní Annaba, Alžírsko)
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Edwige Fenech, vlastním jménem Edwige Sfenek, narozená 24. prosince 1948 v Bóne, Constantine, dnes Annaba, Alžírsko. Pochází ze smíšené rodiny, otec Malťan s francouzsko-českými kořeny, matka italského původu. Po přestěhování vyrůstala ve francouzském městě Nice.

V šestnácti letech se stala Miss Azurového pobřeží a soutěžila o Miss Francie. Po úspěchu v soutěžích krásy se stala modelkou. Herečka byla nejvíce populární v Itálii a Francii zásluhou svých rolí v lechtivých erotických komediích a filmech žánru giallo. Jejím častým partnerem v komediích byli Renzo Montagnani a Carlo Giuffré. Její krásná tvář a smyslná postava slavily největší úspěchy od konce šedesátých do začátku osmdesátých let. Edwige byla oblíbenkyní zejména známých italských režisérů Sergia Martina, Mariana Laurentiho, Giuliana Carnimea, M.M. Tarantiniho a dalších.

Před filmovou kamerou debutovala v roce 1967 ve filmu režiséra Norberta Carbonnauxe - Toutes folles de lui. Po několika dobrodružných filmech např. Samoa, divoká dívka, a thrillerech - Ostrov děsu (r. Mario Bava), nachází svou parketu v novém divácky nejsledovanějším žánru, v erotickém filmu. Točí ročně i pět či šest filmů a její popularita stoupá. Po roce 1980 pracovní tempo zvolňuje a také se objevuje v několika televizních seriálech. Stává se společenskou celebritou, spouští módní linii, ale také zakládá vlastní filmovou produkční společnost Immagine e kino Srl., která se například podílela na produkci Kupce benátského s Al Pacinem (2004).

Česká filmová distribuce a Česká televize filmy Edwige Fenechové prakticky neuváděla. Takže "umění" herečky zůstalo převážně běžnému divákovi utajeno. Výjimkou je v kinech uvedená komedie Taxikářka (r. M. M. Tarantini - 1977) nebo povídkový film Cukr, med a feferonka (r. S. Martino - 1980).

Herečka se provdala v roce 1971 za filmového producenta Luciana Martina, bratra režiséra Sergia, manželství trvalo do roku 1979. Druhý sňatek uzavřela s italským průmyslníkem Lucou Cordero di Montezemolem. Z mileneckého vztahu se známým hercem Fabio Testim pochází syn Edwin (narozen 1971).

Autor: curil

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Edwige Fenech

Fenech Edwige

Rendezvous at Midnight

Rendezvous at Midnight
Rendezvous at Midnight

Naposled navštívené:
Edwige Fenech

Fenech Edwige

Rendezvous at Midnight

Rendezvous at Midnight
Rendezvous at Midnight