Zari
ohodnotit

Zuřivý reportér

Další název:
The Zealous Reporter
Rok:
1987
Délka:
73 minut
Premiéra v ČR:
1.6.1988
Popis / Obsah / Info k filmu Zuřivý reportér
POZOR, SPOILER

Egon Erwin Kisch se potká s žebrákem a za drobný peníz si bere jeho šaty. Pak jde k jedné lehké dívce a u ní se do jeho šatů převlékne.

Večer vyrazí do ulic. Dostane se až do útulny, kde baví obecný lid svou historkou o tetování. To má na jisté půlce svého těla. Došlo k tomu ve vojenské base. Zde si chtěl nechat vytetovat zátiší, ale voják který to dělal, nedodržel slib. Takže měl Egon vytetováno něco, co hodně štvalo vojenské pány. Dokonce i ti výše postavení se chodili dívat. Nu a když z toho pohledu trefil šlak jednoho potentáta, prohlásila jeho vdova, že to chce vidět. Egon dovypráví a je zde načapán policistou. Proto musí útulnu opustit.

Jednou má Egon napsat článek o padlých dívkách. Navštíví tedy ústav, kde jsou, a zde se ukáže, že jej všechny znají. Článek napsán nebyl. Kolega Hašek mu pak dohazuje dívku Kateřinu, která dělá na poště, a ta překládala telegram poslaný přímo od císaře Viléma. Kolem tohoto telegramu se rozvine veliký humbuk. Angažuje se dokonce i vládní rada.

Kisch se jednou ve společnosti vsadí, že přinese černou růži přímo z Konopiště. Akce se mu nezdaří. Ale ono už je to jedno, protože přichází první světová válka. A on už sedí ve vlaku, který míří na frontu...


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Zuřivý reportér
Zpěvák Josef Laufer se v letech 1987–1988 pod vedením režiséra Martina Hollého podvakrát vtělil do role novináře Egona Erwina Kische (1885–1948). V Zuřivém reportérovi (1987) a Lovci senzací (1988) filmový Kisch dokazuje, že svou přezdívku „der rasende reporter“ dostal právem. Touha vyzkoušet si všechno na vlastní kůži ho v Zuřivém reportérovi, natočeném v německé koprodukci, zavede do chudinské noclehárny. Tam od spolunocležníka vyslechne, jak přišel ke svému zvláštnímu tetování. Zvědavost však novináře zavede i na stopu telegramu, v němž německý císař Vilém naznačuje možnost propuknutí války. Svědčí o tom i legendární černá růže, která nasadila na květ v konopišťské zahradě následníka trůnu Ferdinanda… Ve filmu se vedle Laufera mihnou i členové „Pražské pětky“ – Ondřej Trojan a Šimon Caban (dabovaný kolegou Milanem Šteindlerem).

Zdroj: NFA


Popis / Obsah / Info k filmu Zuřivý reportér
V barrandovském studiu vznikl podle scénáře Kamila Pixy a Jaroslava Vokřála a pod režijním vedením zasloužilého umělce Martina Hollého pětidílný seriál Tržiště senzaci, určený pro západoněmeckou televizi a natočený ve spolupráci s firmou TV 2000 Wiesbaden. Z tohoto projektu byly pro československou distribuci vytvořeny dva filmy: Zuřivý reportér a Lovec senzací. Již jejich názvy napovídají, že námětem je život a dílo světoznámého pražského novináře Egona Erwina Kische. Literárním podkladem prvního filmu jsou Kischovy povídky Tetovaný portrét a Nedozírné důsledky, jejichž děj se odehrává v období kolem vypuknutí I. světové války. Tetovaný portrét zachycuje zajímavé podrobnosti ze života pražského lumpenproletariátu, jež spojuje s pikantní historkou o podobizně, na věčnost zachycené na choulostivém místě novinářova těla. Druhá povídka přechází do "vyšších sfér" a zpracovává za jímavé okolnosti, související s vypuknutím válečného konfliktu. Ve snímku se objevují kromě Kische i dalši známé osobnosti, zejména jeho přátelé Jaroslav Hašek a Josef Lada..Titulní roli ztělesnil známý zpěvdk Josef Laufer.

Filmový přehled


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

Podobné filmy

Lovec senzací (1988)

 Lovec senzací (1988)
Lovec senzací n
 
Žánr: komedie
Země: Československo
Režie: Martin Hollý

(pokračování)

Tržiště senzací (1985) [TV minisérie]

 Tržiště senzací (1985) [TV minisérie]
Tržiště senzací n
 
Země: Československo / NSR / Rakousko / Švýcarsko


(jiná verze filmu)

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Janusz Meissner

Meissner Janusz

Big Brother and The Holding Company - Come Up the Years

Big Brother and The Holding Company - Come Up the Years

Scott Hartford-Davis

Hartford-Davis Scott

Derek Wentworth

Wentworth Derek

Dave Wong

Wong Dave

Naposled navštívené:
Janusz Meissner

Meissner Janusz

Big Brother and The Holding Company - Come Up the Years

Big Brother and The Holding Company - Come Up the Years

Scott Hartford-Davis

Hartford-Davis Scott

Derek Wentworth

Wentworth Derek

Dave Wong

Wong Dave