Zari
ohodnotit

Zrození Planety opic

Rise of the Planet of the Apes

Další název:
Rise of the Apes; Zrodenie planéty opíc (SK); Planet der Affen: Prevolution
Žánr:
Rok:
2011
Délka:
105 minut
Premiéra v ČR:
11.8.2011
„Místo evoluce ... revoluce.“
Popis / Obsah / Info k filmu Zrození Planety opic
Na začiatku po úvodnom odchyte šimpanza v džungli sa dej presunie do laboratória, kde robia pokusy na šimpanzoch. Počas predstavovania lieku ALZ 112, sa jedna opica akoby zbláznila, lenže až neskôr sa ukáže, že to bolo preto, že mala mláďa, ktoré takto chránila.

Will, ktorý skúšal látku ALZ 112 na opiciach, si mláďa zoberie „na chvíľu“ domou. Časom jemu i jeho otcovi prirastie k srdcu. Látka, ktorú podávali jeho matke, sa geneticky presunula i na mláďa, ktorému dajú meno Caesar.

Will dá látku i svojmu vážne chorému otcovi. Látka zaberie, ale až neskôr sa ukáže, že len dočasne.

Caesar je stále inteligentnejší a tak ho Will naučí i znakovú reč. Jedného dňa zájde Will spolu s otcom, novou priateľkou Caroline a Caesarom do sekvojového lesa za mestom. Toto miesto mu dáva pocit úplnej slobody. Po jednej z ich vychádzok sa Caesar dozvie, ako sa vlastne dostal ku svojej inteligencii.

Keď sa dostaví ukončenie účinkov lieku ALZ 112 na jeho otca, stane sa niečo, čo nikto nechcel. Jeho otec sa dostane do ohrozenia a Caesar mu pôjde na pomoc, pričom brutálne napadne človeka.

Tak sa Caesar dostane do Odchytnej stanice pre primátov. Caesar to bude brať ako Willovu zradu. Naoko sa zdá, že je to ideálne miesto pre opice, ale len na oko. Sú tam strážcovia, ktorý s nimi nezaobchádzajú dobre. Medzi tým Will začne s pokusom látky ALZ113.

Caesar zo začiatku nieje práve obľúbený. Neskôr sa, ale všetko zmení. Po smrti Willovho otca sa Will snaží, aby sa skúmaný liek aj dôsledne otestoval, ale jeho nadriadený Steve, má pred sebou len vydinu peňazí. Keď sa Will rozhodne, že skúsi podplatiť správcu útulku, kde je Caesar, tak zostane prekvapený, pretože Caesar už s ním nechce ísť. Caesar už má plán. Večer sa mu podarí dostať až k Willovi a ukradne mu liek ALZ113. Dosiahne tým, že všetky opicu budú inteligentné. A tak začne svoj plán úniku.

Po úniku sa mu podarí vypustiť i opice z výskumného strediska. Jeho cieľom je dostať všetky opice do sekvojového lesa za mestom, kde chodieval s Willom.

A to sa mu i podarí.


Autor: pataamat

Popis / Obsah / Info k filmu Zrození Planety opic
Chtěli jsme zdokonalit lidskou rasu, místo toho jsme přišli o pozici pánů tvorstva. Zrození planety opic barvitě a napínavě líčí revoluci, která vedla k tomu, že nás na piedestalu civilizace vystřídali nižší primáti. Remake kultovní klasiky je unikátní v tom, že je z větší části líčen z pohledu opic, a také tím, že v něm nehrají herci v maskách, ale primáti, kteří jsou jako živí. Slůvko „jako“ je velmi důležité, protože většina z nich existovala pouze v počítačích trikové společnosti Weta Digital, která celý svět okouzlila Avatarem.

Pořekadlo, že cesta do pekla bývá dlážděna dobrými úmysly, platí v tomto příběhu přímo ukázkově. Mladý vědec Will Rodman (James Franco) vyvíjí lék proti Alzheimerově nemoci, kterou trpí i jeho otec (John Lithgow). Slibný výzkum se ovšem zadrhává kvůli nežádoucím vedlejším účinkům, které vykazují pokusní živočichové po aplikaci léčebné látky. Zklamaný vědec opouští výzkum, odchází pečovat o otce a jako bonus si tajně odnáší šimpanzí mládě, jehož rodiče zemřeli při Willových pokusech. U šimpanze Caesara se postupně začne projevovat vysoká inteligence a Will zjistí, že za to zřejmě může působení jeho léku. Začne mu ho tajně podávat a tím nechtěně otevře bránu k lidské zkáze. Čím dál inteligentnější zvíře se po čase ocitne v přírodní rezervaci, kde začne v čele ostatních opic pomaloučku připravovat vzpouru proti těm, kdo zabili jeho rodiče a jeho zavřeli do tohoto „fešáckého kriminálu“. Tedy proti lidem.

Přestože by se mohlo zdát, že práce na Avataru byla pro trikaře z Weta Digital co do náročnosti absolutním vrcholem, jejich supervisor Joe Letteri to vidí jinak. „U Zrození planety opic jsme měli náročnější úkol, protože jsme museli vytvořit dokonalé věrný obraz současného San Francisca a do něj vyslat co nejreálněji vypadající opice. Vše muselo být dokonalé, každou odchylku by nám diváci vytkli,“ říká Letteri. Možná i proto využili filmaři služeb Andyho Serkise, herce, který proslavil trikovou technologii zvanou „motion capture“. Muž, který si zahrál Gluma v Pánovi prstenů nebo King Konga ve stejnojmenném filmu, se teď převtělil v šimpanze, a to od fáze „hloupé opice“ až po mimořádně inteligentního tvora, který v úchvatném epickém finále „zruší“ naši civilizaci.

CinemArt CZ


Popis / Obsah / Info k filmu Zrození Planety opic
Jediný akt soucitu a arogance vede k válce, kterou Země nikdy předtím nezažila – a také ke ZROZENÍ PLANETY OPIC. Tým, jenž získal Oscara v kategorii vizuálních efektů a podepsal se pod filmem Avatar a trilogií Pán Prstenů, nyní přichází s digitálními lidoopy, kteří disponují nejrůznějšími emocemi a rozsáhlou inteligencí a způsobí nevídanou bitvu, jež zcela promění osud lidstva a primátů. Hlavním hrdinou příběhu je šimpanz Caesar, který získal díky experimentálnímu léku lidskou inteligenci a emoce. Vynálezce léku, Will Rodman, ho spolu s odbornicí na primáty, Caroline Aranhou, vychoval jako svého syna. Jenže pak Caesara vezmou od jeho milovaných lidí a uvězní ho v opičí rezervaci v San Brunu. Caesar se však nevzdává a sestavuje opičí armádu a společně ze svého vězení utečou – lidoopy a lidi čeká velká kolize, která možná promění naši planetu jednou provždy…

Zdroj: HBO Europe


Popis / Obsah / Info k filmu Zrození Planety opic
Otec vědce Willa trpí Alzheimerovou chorobou a Will se snaží vyvinout látku, která by ho vyléčila. Vyvine prostředek s názvem ALZ 112, který se testuje na šimpanzích, u nichž prokazatelně dochází ke zvýšení inteligence. Will chce povolení testovat na lidech, ale jeho nadřízený to odmítá. Will se rozhodne aplikovat látku otci, protože jeho nemoc se rapidně zhoršuje...

V podstatě okamžitě dojde u otce ke zlepšení zdravotního stavu, a dokonce k vylepšení některých schopností. Stále však není jisté, zda přípravek nemá nějaké vedlejší účinky... V ústavu se záhy jedna šimpanzí samice začne chovat velice agresivně a ona i ostatní opice jsou utraceny. Will později najde v jejím kotci mládě – to byl důvod její agresivity, chránila svého potomka. Will se rozhodne, že si mládě ponechá a dá mu jméno Caesar. Z matky do něj přešla látka ALZ 112 a díky tomu v 18 měsících umí 24 slov ve znakové řeči, ve dvou letech zvládá skládačky pro děti od 8 let a ve 3 letech projevuje komunikační schopnosti daleko převyšující člověka. Jednoho dne Caesar uteče a zlý soused se ho pokusí zabít. Caesar je zraněný a Will ho vezme k veterináři. Tam se seznámí s mladou veterinářkou Caroline a začnou spolu chodit. Společně vychovávají Caesara jako člověka a on jim všechnu péči oplácí svou láskou. Také Willův otec si Caesara velmi oblíbí...

Zhruba za pět let Caesar pochopí, že není člověk jako ostatní, a chce vědět, kým vlastně je. Will mu poví pravdu o matce, kterou zabili, i to, že u Caesara došlo k ještě většímu účinku ALZ 112 a jeho inteligence je stále vyšší. Podle Caroline to není dobré. Kde bude Caesar žít?

Otcovo tělo se najednou začne bránit ALZ 112 a nemoc udeří s ještě větší silou. Když nabourá sousedovo auto, je muž nepříčetný a chová se k otci velice hrubě. Caesar to vidí a jde si to se sousedem vyřídit, za to však je umístěn do útulku. Will se sice snaží ho dostat zpět, ale kvůli byrokracii to není možné hned. Caesar zatím žije zavřený v kleci a všude okolo jsou další primáti, kteří jej právě nevítají. Mezitím dojde k dalšímu zhoršení otcovy nemoci. Will vyvine ještě silnější přípravek a dá mu pracovní název ALZ 113. Otec však už další léky nechce a umírá...

Při aplikaci ALZ 113 šimpanzovi Kobemu se Franklin, jeden z pracovníků, látky nadýchá. U opice dochází k prokazatelnému zvýšení inteligence, ale Franklin onemocní. Willův šéf je z účinků ALZ 113 nadšený a chce ji testovat na dalších primátech. Will protestuje, a protože šéf trvá na svém, dá Will výpověď... Franklinův stav se stále zhoršuje, a tak zajde za Willem domů. Willa nenajde, ale potká se se sousedem a kýchnutím ho nakazí. Franklin později umírá. Will zatím zajde znovu do útulku a tentokrát chce Caesara vykoupit penězi. Šéf je úplatný a souhlasí, ale Caesar odmítá jít s Willem domů. Mezitím se s ostatními sblížil a má plán...

Zdroj: FTV Prima


Popis / Obsah / Info k filmu Zrození Planety opic
Akční sci-fi Zrození Planety opic je vlastně prequelem legendárního snímku režiséra Franklina J. Schaffnera Planeta opic (1967, FP 29/70) a jeho remaku (FP 9/2001) na motivy románu Pierra Boullea. Navzdory názvu v něm ještě nejde přímo o vznik opičí říše, nýbrž o popis příčin, jež k jejímu vzniku vedly. – Talentovaný vědec Will Rodman pracuje v prestižní farmaceutické firmě Gen Sys na léku proti Alzheimerově chorobě, kterou má i jeho otec. Preparát testuje na šimpanzech, ale při rozhodující prezentaci dojde k nepředvídané události, výzkum je zastaven, šimpanzi „odklizeni“ a Will si domů odnese mládě, jež bylo nevinnou příčinou neúspěchu akce. Malý šimpanz Caesar záhy prokáže vysokou inteligenci. Willovi se díky tomu podaří vyléčit otce, ale pak se okolnosti proti lidstvu spiknou vinou hamižnosti šéfa firmy. Objeví se nebezpečný virus... - Přímočarý příběh o tom, jak si lidstvo způsobilo svou zkázu a jak si lidoopi vybojovali svobodu, byl výzvou pro specialistu na vizuální efekty Joea Letteriho: počítačoví mágové museli vytvořit „skutečné“, respektive digitální opice, pohybující se v reálném prostředí současného San Francisca. Pro představitele Caesara, známého „neviditelného“ herce Andyho Serkise byla práce na tomto filmu zajímavá i tím, že ztvárnil postavu od dvoudenního mláděte po dospělého samce. Nejde zde přitom tak jako v předchozích snímcích a TV seriálu o lidi, převlečené za opice, nýbrž o herecké akce nasnímané pomocí motion capture a pak digitálně přizpůsobené co nejreálnější podobě šimpanze a dalších opic. Snímek, v němž je v podobě nenápadné televizní zprávy odkaz k původní Planetě opic, má sociální náboj, neboť inteligentní lidoop pochopí, že on i jeho soukmenovci jsou ponížení, utlačovaní a zneužívaní, a rozhodne se učinit tomu přítrž. - Kombinace odcizeného vyprávění, dokonalých efektů a jednoduchého mravního poselství (lidstvo si může za svůj zánik samo) má vcelku spád, ale zároveň snímek trpí značnými nelogičnostmi; jeho lidští hrdinové se občas chovají hodně „nepravděpodobně“.

-kat-, Filmový přehled 2011/9


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

Podobné filmy

Válka o planetu opic (2017)

 Válka o planetu opic (2017)
Válka o planetu opic n
War for the Planet of the Apes
Žánr: akční / dobrodružný / drama / sci-fi
Země: Spojené státy americké
Režie: Matt Reeves

(pokračování)

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Legenda o Suramské pevnosti (Легенда о Сурамской крепости)

Legenda o Suramské pevnosti
Легенда о Сурамской крепости

Monika Marešová

Marešová Monika

Návštěvník (Visitor)

Návštěvník
Visitor

Antoni Jurasz

Jurasz Antoni

Naposled navštívené:
Legenda o Suramské pevnosti (Легенда о Сурамской крепости)

Legenda o Suramské pevnosti
Легенда о Сурамской крепости

Monika Marešová

Marešová Monika

Návštěvník (Visitor)

Návštěvník
Visitor

Antoni Jurasz

Jurasz Antoni