Zari
Chyby ve formuláři:
» Nejste přihlášeni, pro přidání videa k filmu se musíte přihlásit nebo zaregistrovat.
» Nejste přihlášeni, pro přidání videa k filmu se musíte přihlásit nebo zaregistrovat.
» Nejste přihlášeni, pro přidání videa k filmu se musíte přihlásit nebo zaregistrovat.
 
ohodnotit

Zralé víno

Žánr:
Rok:
1981
Délka:
95 minut
Premiéra v ČR:
1.7.1981
„Obyvatelé jihomoravských Pálavic řeší i tentokrát nejrůznější problémy“
Popis / Obsah / Info k filmu Zralé víno



Po několika letech v jihomoravských Pálavicích... Bodrý vinař a milovník života Janák spojil svůj život s agronomkou Kateřinou, syn Karlík slouží vlasti a předsedou místního JZD se stal ambiciózní ing. Urban. A právě Urban prosazuje výrobu nábytku jako vedlejší činnost, která by JZD sice přinesla finance, ale částečně by vytěsnila hlavní náplň družstva a s tím nesouhlasí místopředseda Janák a pár dalších vinařů, ovšem představenstvo je těsně přehlasuje.

Výroba obývacích stěn se tedy rozbíhá, je však třeba taky dokončit sušárnu kukuřice a na obojí jaksi nejsou finance a hlavně pracovníci. Navíc se o dodání materiálu "postará" šikovný pan Weber, dodávající zásadně za úplatky, které poctivec Janák dává z rodinných úspor. A tak se objeví i trio mrtvých duší- Kavánek, Šavrda a Zlobil, které si místopředseda vlastně "přečetl" z plakátů pražské filharmonie, aby šizuňka Webera usvědčil. Zároveň se svou ženou přijdou na to, jak by ctižádostivého Urbana "zaměstnali" i jinak a domluví mu schůzku s mladou lékařkou Martincovou.

Mezitím nastoupí do JZD na místo účetního řízný Čestmír Semerád, plukovník ve výslužbě, a nová známost přes inzerát jezeďačky Růženy Šmejkalové. Tento neúplatný a přísný abstinent nejprve nechce o nastražené léčce na Webera ani slyšet, ale pro dobrou věc poprvé v životě přimhouří oko nad zfalšovanými doklady.

Tak se díky mazanosti poctivého Janáka a hlavně díky své chamtivosti, kdy se mu vymstí výhodná koupě podnikové chaty, nachytá Weber vlastně sám a poučený předseda Urban pochopí, že zdravý selský rozum je někdy nad všechny podnikatelské ambice.


Autor: Angelika2808

Popis / Obsah / Info k filmu Zralé víno



POZOR, SPOILER

Je hon. Přijíždí sem Michal a hned nadává soudruhu předsedovi družstva Urbanovi kvůli přidružené výrobě nábytku. Michal také trvá na dostavění sušárny v měsíci září. A zástupce Dolinstavu Weber slibuje, že ji nechá postavit.

Po sloučení družstev je Michal Janák pouze místopředseda JZD. Ocitá se v nemocnici.

Za Šmejkalovou přijíždí plukovník v záloze Semerád a s ním i Michalův syn Karel. Je na vojně. Jeho otec prchá načerno z nemocnice, aby zastavil Urbana v zahájení výroby nábytku. Jenže je na schůzi přehlasován. Pak se do nemocnice vrací a nechává se operovat. Hned po návratu se rozčílí, protože Weber nedodal, co měl. Snižuje se k úplatku.

Čestmír Semerád je zaměstnán jako inventarizátor, jak tomu on sám vznešeně říká. Šíří kolem sebe hrůzu a děs, hlavně svou přísností a pečlivostí.

Úplatek je předán a materiál slíben do týdne. Jenže pak Michal přijde na to, že jeho úplatek není jediný a rozhodne se Webera sejmout. Proto naplánuje past, se kterou mu jeho přátelé rádi pomohou. Ale plán má drobné trhlinky. Jedna z největších je ta, že Čestmír odhalí mrtvé duše. Nepomohlo ani vykopání žlabu na kabel, který Michal s rodinou předtím udělal potají a v noci.

Spiklenci jsou nuceni zapojit tedy i Semeráda. Michal za demižon vlašáku bere dalšího do party. A tak zatímco probíhá falešná schůze představenstva, sází se v hospodě Ovečka, bývalý nápadník Šmejkalové, že do měsíce plukovníka opije. Jenže to všecko rupne a dějí se věci. Mluví se i o kriminálce. Když se to dozví plukovník, neutíká, ale zahajuje taktický ústup. Nu a na to čeká Ovečka a zapracuje na výhře své sázky. Povede se mu to dokonale. Plukovník není jako dělo, ale jako celá dělostřelecká baterie. A vidí to všichni z vesnice.

Nu a konečně je zde ten slavný okamžik, a to se vším všudy, kapelou a všemi lidmi kolem. Je zde samozřejmě i Weber a jeho nadřízený. Michalův plán vrcholí...


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Zralé víno



Film Zralé víno je volným pokračováním komedie Bouřlivé víno natočené v roce 1976. Scenáristé s režisérem znovu na plátně oživili řadu postav z jihomoravských Pálavic, na nichž charakterizují rozličné postoje a přístupy k práci i k soukromému životu. Okolo historky s podvedeným podvodníkem se objevuje několik závažných problémů dotýkajících se tehdejší doby. Zásadní spor místopředsedy Janáka s předsedou sloučených družstev ing. Urbanem, právě tak jako satiricky laděné téma o nezákonných machinacích a úplatcích, mají bezesporu obecnou platnost.
reklamní materiály distributora DVD


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Zralé víno



V kraji vinic na jižní Moravě, v malebných Pálavicích, budeme sledovat další osudy jejich obyvatel. Opět se setkáme s Michalem Janákem, předsedou JZD Rozvoj a vinařem tělem i duší, který musí tentokrát řešit víc problémů než jen svůj žlučník. Má starosti se stavbou sušírny kukuřice a navíc se ostře postaví proti názorům nového předsedy Urbana, který chce v družstvu zavést přidruženou výrobu nábytku. Do celé záležitosti se připlete podnikavý pan Weber – zloděj a podvodník, který Janáka připraví o velké peníze. Michal však společně s přáteli zosnuje plán jak podvodníka nachytat na hruškách a navíc získat zpět družstevní peníze i svoje úspory...

Film Zralé víno je volným pokračováním komedie Bouřlivé víno z r. 1976.

Zdroj: FTV Prima


Popis / Obsah / Info k filmu Zralé víno



Prostřední část „vinné trilogie“ režiséra Václava Vorlíčka vznikla v roce 1981 a představuje spojnici mezi snímky Bouřlivé víno (1976) a Mladé víno (1986). Zatímco první film se odehrával v roce 1968, následující snímek zastihuje obyvatele jihomoravské vinařské obce Pálavice v současnosti, nabité svěží budovatelskou energií. Protagonistou vyprávění je opět bodrý vinař Janák. Ten má tentokrát potíže se stavbou sušárny kukuřice a zároveň se ocitá v konfliktu s novým předsedou Urbanem, který chce v jednotném zemědělském družstvu zavést přidruženou výrobu nábytku. Janákův žlučník nevydrží stresovou situaci a hrdina musí nastoupit do nemocnice, operace však proběhne úspěšně a družstevní podvodníci a úplatkáři jsou navíc spravedlivě potrestáni. V hlavní roli si udržuje svůj komediální herecký standard Vladimír Menšík.

Zdroj: NFA


Popis / Obsah / Info k filmu Zralé víno



Jde o volné pokračování komedie Bouřlivé víno (1976). Snovu ožívají postavy z Pálavic, na nichž autoři charakterizují rozličné postoje a přístupy k práci i soukromému životu. Okolo historky s podvedeným podvodníkem se objevuje několik závažných problémů dotýkajících se tehdejší doby. Zásadní spor místopředsedy Janáka s předsedou sloučených družstev ing. Urbanem, právě tak jako satiricky laděné téma o nezákonných machinacích a úplatcích, mají bezesporu obecnou platnost.

Autor/Zdroj: /reklamní materiály videodistributora


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

Podobné filmy

Mladé víno (1986)

 Mladé víno (1986)
Mladé víno n
 
Žánr: komedie
Země: Československo
Režie: Václav Vorlíček

(pokračování)

Bouřlivé víno (1976)

 Bouřlivé víno (1976)
Bouřlivé víno n
 
Žánr: komedie / agitka / hořká komedie
Země: Československo
Režie: Václav Vorlíček

(pokračování)

Reklama