Jeden svět
ohodnotit

Zralé víno

Žánr:
Rok:
1981
Délka:
95 minut
Premiéra v ČR:
1.7.1981
„Obyvatelé jihomoravských Pálavic řeší i tentokrát nejrůznější problémy“

Obsah filmu Zralé víno

 
V kraji vinic na jižní Moravě, v malebných Pálavicích, budeme sledovat další osudy jejich obyvatel. Opět se setkáme s Michalem Janákem, předsedou JZD Rozvoj a vinařem tělem i duší, který musí tentokrát řešit víc problémů než jen svůj žlučník. Má starosti se stavbou sušírny kukuřice a navíc se ostře postaví proti názorům nového předsedy Urbana, který chce v družstvu zavést přidruženou výrobu nábytku. Do celé záležitosti se připlete podnikavý pan Weber – zloděj a podvodník, který Janáka připraví o velké peníze. Michal však společně s přáteli zosnuje plán jak podvodníka nachytat na hruškách a navíc získat zpět družstevní peníze i svoje...
 
TIP: Nastavení pořadí obsazení si můžete nastavit zde >>
  Nahrát trailer k filmu
Distributor v ČR:
Ústřední půjčovna filmů
 
 
Barevný:
Ano
 
 
Jazyková verze:
česká
 
 
Distribuční verze:
česky
 
 
Zvuk:
mono
 
 
Přístupno:
od 12 let
 
 
Ohodnoťte
n12345
n678910
Zobrazit všechny herce a tvůrce filmu Zralé víno >

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení

Nejnovější komentáře k filmu

klasifikátor
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 25.7.2021
Tenhle druhý díl filmové "vinařské"   trilogie je asi nejlepší. Špičkové obsazení   s Menšíkem, Sovákem, Kopeckým, Němcem, paní   Janžurovou a dalšími osobnostmi je zárukou,   že alespoň herecky to bude film na úrovni.   Zejména Jiří Sovák jako nová postava   plukovníka v záloze Čestmíra Semeráda   přinesl oživení a dokázal místy hodně   upracovaný děj odlehčovat. Zejména díky   hereckým výkonům bych si tenhle film troufl   označit jako mírný nadprůměr i když   obsahově je to...no co si budeme povídat.   Každopádně ve filmografii Václava Vorlíčka   tenhle kousek určitě nepatří k těm lepším a   totéž platí pro portfolio scénáristy Miloše   Macourka.
Pitryx
Hodnocení:
Přidáno: 30.11.2019
Má to rychlejší spád než první film a není   to tak zbytečně rozvláčné. Ožralý pan   Sovák je velmi dobrý. Jasně že i zde si museli   agitátoři přihřát svou polívčičku, ale   neruší to.
mikee007
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 6.4.2018
Stará parta
se nám vrátila o čtyři roky později a opět   na rozkaz soudruhů. Těm se líbilo, jak se   Vorlíček s Macourkem zhostili tématu "rok   68" a tentokrát chtěli pranýřovat   úplatkářství a mírně se otřít o   polokapitalistické JZD Slušovice.
Ostřílený   tandem opět dokázal uplácat koukatelný   materiál a velkou devizou se pro ně stal nástup   Jiřího Sováka do role Čestmíra Semeráda. Ten   si pro sebe ukradl prakticky všechny vtipy v   celém filmu.
Zralé víno, třebaže je opět   jen manipulačním prostředkem, je zdařilým   pokračováním prvního dílu.
rimmerova-motorka
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 17.8.2017
Jo, je to dílo poplatné době, ale Čestmír   Semerád prostě nemá chybu! Nejvíc ve filmu   skřípe to honění kolem nábytkových stěn.   Nuž o něčem to být muselo.
payo1555
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 4.11.2013
Toto je už horší, víno a vinice nahradila   kukuřice a výroba obývacích stěn. Janák pana   Menšíka už byl jen místopředsedou ,ale   zapálený snad ještě víc než coby   vinař.Striptérka Šmejkalová si našla amanta a   ve vysloužilém vojákovi,bezva Sovák. No,   něčemu se dalo trošku zasmát, ale to tepání   nešvarů vyznělo trošku slabě. Myslím,že   vidět tento film častěji není nutné.
thejduk
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 4.11.2013
Jedna z trojice komedií z moravské vesnice ze   60. let, kdy přidružená výroba byla zlatým   teletem, které hlavně ovládalo podnikání.   Místo zemědělské výroby se podnikalo ve všem   možném, jen ne v zemědělství. Opravdu skvěle   obsazený film - V.Menšík, J.Sovák,   I.Janžurová, F.Němec, M.Kopecký. Rád se   podívám.
Nasudr
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 27.12.2011
Neviem, čo tu stále niekto píše v komentároch   o propagande, však každý film vzniká v   určitej dobe a preto aj vplyv doby tam musí   zanechať stopy. Mne sa trilógia filmov o víne,   mimoriadne páčila, a myslím si, že autori   filmu veľmi výstižne popísali ako to v tých   časoch bolo a fungovalo. Dej je zaujímavý, má   spád, množstvo prekérnych a vtipných   situácií, skrátka o dobrú zábavu je   postarané. Tento diel je navyše obohatený o   vynikajúci výkon Jiřího Sováka (Semerád) i   Miloša Kopeckého, ktorý si myslel, ako ho   všetci majú radi a bolo to presne naopak.   Nemôžem nespomenúť stávku v krčme pána   Ovečku (Jozef Somr), so všetkými štamgastmi o   demižón vína, že opije Semeráda. A podarilo   sa mu to. A tak nasledovalo: Bol jak delo ? Áno.   Tu je demižón, a takto vyhral mnoho demižónov.   Ja som videl tieto filmy veľa krát, a vždy sa   na ne opäť nesmierne teším. Vynikajúca   trilógia !!!
omikron
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 14.11.2011
Prvni díl volné trilogie Bouřlivé víno měl   být původně dárkem čs. kinematografie sjezdu   strany. Tím je dán jeho motiv srovnávání   výdobytků socializmu s bídou kapitalizmu a   rozporuplné pojetí jara 68, které v něm   zaznívá.

Naproti tomu Zralé víno a Mladé   víno se snaží zobrazit život ve vinařské vsi   a ve vinařském družstvu takový, jaký je.   Důkazem této preciznosti je i fakt, že   scénárista Macourek byl v tomto prostředí na   čtvrtletní exkurzi, než se vůbec pustil do   psaní scénáře. To se vyplatilo.

Vznikly   postupně dva díly příběhu, který by se   klidně mohl odehrávat třeba ve dnešní firmě.   Jedinou změnou by bylo, že předsedu by dnes   neoslovovali soudruhu. Ale předpisů dbající   Semerád, opilec Ovečka, patolízal Kokoška a   Kuna, který si ze družstevních součástek   postavil celý traktor, ti by se určitě našli i   dnes. A hlavně Weber, solidně vypadající pán   na povrchu a odporný parazit uvnitř, takových   máme dnes víc než tenkrát, v dobách, kdy jsme   se titulovali soudruhu a soudružko. O mafiánech   Zlámalech, kteří se v cestě za mocí   neštítí ničeho ani nemluvě.

Co ještě   připomenout? Mistrovství a humor Menšíka,   Sováka, Janžurové a mnoha dalších. To je   věčné. Narozdíl od politiků, na které si za   pár let nikdo nevzpomene.
hvezdyn
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 16.9.2010
Vinařská trilogie byla v minulosti u mne hodně   oblíbená. Postupem času člověk vnímá více   i její obsah. Jedná se o kombinaci agitky a   komedie. Je třeba vzít ohled na dobu, kdy tyto   filmy, i snímek Zralé víno, vznikaly. Celá   plejáda předních českých herců se postaraly   o film tak, že se dá na něj dívat i dnes. Zas   tak bych jeho obsah neodsuzoval, d podstatě   pranýřuje úplatkařství a korupci.   Rukarukumilství. To je aktuální i dnes. Služba   za protislužbu.
Jarda.ftr
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 25.8.2010
Zatímco agitka tehdejšího režimu tu působí   trochu křečovitě, film sám o sobě nabírá od   prvního dílu na tempu. Komedii rozhodně   výborně okořenil Čestmír Semerád a pár   dalších postav a dodaly tak volnému   pokračování patřičné gradace. Herecké   výkony i přez jednoduchost děje, jsou   brilantní jak už je zvykem u této generace   opravdových herců a dnešní "mediálně   nafouknuté uměliny" je nemají šanci   dohnat.
Pokud si chce někdo hrát na velkého   vlastence, měl by si uvědomit, že problémy,   které se ve filmu řeší(korupce a mezilidské   vztahy), jsou tu dnes stále a v mnohem větším,   horším a agresivnějším měřítku, jen názvy   politických stran jsou jiné.
 

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih68039minih68039Znamení trojúhelníku (1966) 
The Trygon Factor n
minih32613minih32613Den, kdy nevyšlo slunce (2001) [TV film] 
Den, kdy nevyšlo slunce n
minih37094minih37094Jurský svět (2015) 
Jurassic World n
minih7045minih7045Hroši v Africe (1979) 
Io sto con gli ippopotami n
minih27548minih27548Útok z hlubin (1999) 
Deep Blue Sea n
minih192269minih192269Za vším hledej ženu (2022) 
Za vším hledej ženu n
minih6936minih6936Duch (1990) 
Ghost n
minih32955minih32955Brána k domovu (1975) [TV film] 
Brána k domovu n
minih154255minih154255Kazišuci (2018) 
Blockers n
minih9605minih9605Jeřábi táhnou (1957) 
Leťat žuravli n


Hodnocení:n12345678910

Podobné filmy

Mladé víno (1986)

 Mladé víno (1986)
Mladé víno n
 
Žánr: komedie
Země: Československo
Režie: Václav Vorlíček

(pokračování)

Bouřlivé víno (1976)

 Bouřlivé víno (1976)
Bouřlivé víno n
 
Žánr: komedie / agitka / hořká komedie
Země: Československo
Režie: Václav Vorlíček

(pokračování)

Zralé víno (1981)Zralé víno (1981)Zralé víno (1981)Zralé víno (1981)
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190269
Osobností: 697369
Fotografií: 762965
Plakátů: 375673
Obsahů a biografií: 177910

Poslední komentáře

The Boondocks (2005) [TV seriál]

Ja nepráskam

The Boondocks
Je to úplne iný seriál,   aké poznáme a jeden z   najzvláštnejších. Ťažko   ho uchopiť, lebo je to aj   sociálna kritika, aj   komédia, aj více >

Autor: volam.sa.pistik | Hodnocení: 8 / 10

Amazing Spider-Man (2012)

Za mě lepší net ten první

Amazing Spider-Man
Já mám prostě tohohle   Spider-mana raději než toho   původního od Raimiho. To   jméno píšu skoro určitě   špatně, tak se omlouvám,   nechce se více >

Autor: majkronyk | Hodnocení: 8 / 10

Bylo to o nacistech (2008) [TV e...

Bylo to o nacistech
Solidní díl, s dobrejma   vtípkama a scénkama, ale   hlavně tam je můj oblíbenec   Herb a ten to svejma   hláškama zvedá vejš:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jack Rozparovač (1988) [TV film]

Jack Rozparovač
Z mého pohledu je tahle více   než tříhodinová televizní   koprodukce opravdu   vynikající. Režisér a   scenárista v jedné osobě   David Wickes více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Na místě činu: Zmizení v hotelu ...

Na místě činu: Zmizení v hotelu Cecil
Dokument plný otázek,   podezřelých a také lidí,   kteří se snaží přijít na   to, co se vlastně Elise   stalo. Případ, ze kterého   mrazí!

Autor: veverka-zrzka | Hodnocení: 7 / 10