Zari
ohodnotit

Zločin pátera Amara

El crimen del Padre Amaro

Další název:
Zločin Otce Amara; Zločiny kněze; The Crime Of Father Amaro
Rok:
2002
Délka:
120 minut
Premiéra v ČR:
24.7.2003
„Vy, kdož jste bez viny, hoďte kamenem.“
Popis / Obsah / Info k filmu Zločin pátera Amara
Čtyřiadvacetiletý Otec Amaro (Gael Garcia Bernal), který byl nedávno vysvěcen na kněze, je vyslán do malé farnosti v mexickém městě Los Reyes, aby zde vypomáhal stárnoucímu Otci Benitovi (Sancho Gracia). Benito, který se stal neodmyslitelnou součástí kostela i zdejší komunity, vítá Amara v novém životě, plném dosud nepoznaných zkoušek. Po svém příjezdu do Los Reyes se ctižádostivý Otec Amaro setkává s Amelií (Ana Claudia Talancon), krásnou šestnáctiletou dívkou, jejíž zbožnost se brzy začne nezadržitelně proplétat se vzrůstající náklonností k novému knězi. Amelia se brzy vydává ve stopách své matky Sanjuanery, která měla dlouhodobý milostný poměr s Otcem Benitem.

Amaro brzy zjišťuje, že korupce a církev jsou v Los Reyes velmi úzce provázány. Během výstavby nového zdravotního střediska přijímal Otec Benito finanční pomoc od oblastního drogového barona a Otec Natalio (Damian Alcazar), další kněz v diecézi, je podezříván z podpory partyzánských jednotek, přebývajících v horách. Tyto prohřešky jsou odhaleny v novinovém článku, jehož autorem je žárlivý Ameliin ctitel, nyní redaktor prestižních novin, a město zasáhne velký skandál. Diecéze s použitím svého silného politického vlivu přinutí noviny k odvolání všech zveřejněných tvrzení.

Mezitím Amelia a Otec Amaro propadnou vzájemné lásce a naváží vášnivý sexuální vztah. Amelia jej žádá, aby opustil církev a uzavřel s ní manželský svazek, ale pobyt v Los Reyes Amarovi otevřel oči a ukázal mu, jaké příležitosti skýtá moc církve pro mladého ambiciózního kněze. Okolnosti se stávají stále komplikovanějšími a zdi okolo Otce Amara se začínají hroutit. Uvnitř jeho mysli zuří boj mezi vírou v boha a tělesnou rozkoší. Dřív nebo později musí najít sílu k rozhodnutí, kterou životní cestu si zvolí.


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Zločin pátera Amara
Nedávno vysvěcený mladý kněz Amaro přijíždí do městečka Los Reyes, aby pomohl místnímu duchovnímu pastýři - stárnoucímu otci Benitovi. Je plný ideálů a odhodlaný sloužit Bohu i svým novým farníkům, brzy však poznává, že realita se od jeho představ dost liší. Zjišťuje, že Benito má milenku, majitelku hostince Sanjuaneru, a že jako milodary na stavbu nemocnice přijímá peníze od místního drogového bosse, jenž tak pere „špinavé" peníze. Sám Amaro se zpronevěřuje svému poslání, když se zamiluje do Sanjuaneřiny mladičké, zbožné dcery Amelie. Dívčin žárlivý snoubenec, novinář Ruben, se rozhodne zkorumpované knězi veřejně odhalit, hrozící skandál však ututlá biskup s pomocí Amara, jenž kvůli ctižádosti rád zapomene na pravdu, l svůj vášnivý milostný vztah s nešťastnou Amelií, jež otěhotní, mladík řeší jen s ohledem na vlastní kariéru... Aktualizovaná adaptace klasického románu Eca de Queiróse se loni stala nejúspěšnějším mexickým snímkem roku a získala nominaci na Oscara v kategorii Nejlepší zahraniční film.
38. MFF Karlovy Vary


Popis / Obsah / Info k filmu Zločin pátera Amara
Snímek Carlose Carrery Zločin pátera Amara je adaptací prózy klasika portugalské literatury Josého Maríi Eçy de Queiróse (1845–1900) z roku 1875. Čelný představitel kritického realismu v románu napadl chování portugalského kléru, spjatého s politickým režimem. Mexický filmař přenesl látku do současnosti a děj umístil do malého městečka Los Reyes ve státě Tamaulipas na severovýchodě Mexika. – Mladý kněz Amaro přichází na farnost pátera Benita Diaze. Záhy poznává, že zdejší církevní život neodpovídá jeho zkušenostem ze semináře. Zakouká se do něj půvabná šestnáctiletá Amelia. Její nápadník, mladý novinář Rubén, napíše ostrý článek o zdejších kněžích: otec Benito umožňuje kvůli stavbě kliniky pro chudé prát zdejší drogové mafii špinavé peníze a kněz Natalio, působící vysoko v horách, zase spolupracuje s partyzány. Text způsobí značný rozruch. Mezitím mladý Amaro podlehne své touze a stane se Ameliiným milencem. Odmítá však kvůli těhotné dívce vzdát se nadějné církevní dráhy a nepřímo tak zaviní její smrt při potratu. Svůj čin však nepřizná a pokrytecky pokračuje v nastoupené cestě. – Tvůrci natočili realistické psychologické drama, těžící zejména z uzavřeného světa maloměstské společnosti, k němuž nezbytně patří i různě charakterizovaní představitelé církve. Jedním z hlavních motivů zůstává sexualita, potlačovaná kvůli věrouce. Pro Evropana je zvolené téma poněkud anachronické, v bigotně katolickém Mexiku však může působit jinak. Titulní postavu hraje Gael García Bernal, jehož známe ze zcela odlišných rolí ve filmech Amores perros – Láska je kurva, Mexická jízda nebo Žádné boží zprávy. - Upozorňujeme, že v roce 1968 vznikla stejnojmenná česká televizní inscenace s Eduardem Cupákem v titulní roli, jejímiž autory byli scenárista Václav Nývlt a režisér Jaroslav Dudek.
Tomáš Bartošek, Filmový přehled 2003/8

Autor/Zdroj: Bartošek Tomáš/Filmový přehled


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Strach nad městem (1975)

22:25 - 00:25

51 minut již uběhlo
69 minut zbývá do konce

ČT2 - Wall Street: Peníze nikdy nesp...

22:10 - 00:20

66 minut již uběhlo
64 minut zbývá do konce

NOVA - Avengers: Infinity War (2018)

21:55 - 00:55

81 minut již uběhlo
99 minut zbývá do konce

Prima - Rambo 2 (1985)

22:50 - 00:30

26 minut již uběhlo
74 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Roberta Connelly

Connelly Roberta

Návrat živé smrti / Návrat oživlých mrtvol (The Return of the Living Dead)

Návrat živé smrti / Návrat oživlých mrtvol
The Return of the Living Dead

Marie z ostrovů (Marie des Isles)

Marie z ostrovů
Marie des Isles

Naposled navštívené:
Roberta Connelly

Connelly Roberta

Návrat živé smrti / Návrat oživlých mrtvol (The Return of the Living Dead)

Návrat živé smrti / Návrat oživlých mrtvol
The Return of the Living Dead

Marie z ostrovů (Marie des Isles)

Marie z ostrovů
Marie des Isles