Zari
ohodnotit

Zloba – Královna černé magie

Maleficent

Další název:
Vládkyňa zla
Rok:
2014
Délka:
135 minut
Premiéra v ČR:
29.5.2014
„Nevěřte pohádkám.“
Popis / Obsah / Info k filmu Zloba – Královna černé magie
Poznejte příběh nejzápornější postavy z klasických Disneyových pohádek, královny Zloby ze Šípkové Růženky. Zloba, hnaná touhou po pomstě a urputnou snahou udržet si trůn, uvrhne na novorozenou dcerku lidského krále krutou kletbu. Jak princezna roste, ocitá se v samém středu bublajícího konfliktu mezi lesním královstvím, které si zamilovala, a lidským královstvím, ze kterého pochází. Zloba si uvědomuje, že princezna může být klíčem k míru mezi oběma říšemi, a proto se odhodlá k nemilosrdným činům, které oba světy navždy změní.

Zdroj: HBO Europe
Vysílání: dabing
Premiéra: 01.03.2015 HBO


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Zloba – Královna černé magie
Byla dvě království, v jednom byli lidé, ale se špatným králem, ve druhém byly jen „bytosti“. Mimo spoustu jiných hlavně víla Zlobilka. Ta neznala nic z lidských špatných vlastností. Její kraj se jmenoval Blata. Až jednou chytili strážci malého chlapce, který ukradl diamant. Jmenuje se Stefan. Oba v sobě naleznou zalíbení…

Jednoho dne Blata napadne právě sousední král. Dojde k boji, kde je král poražen. Vyzývá všechny k pomstě. Kdo to dokáže, stane se králem. A ujme se toho právě Stefan, Uřeže Zlobilce křídla a zanese je králi. Zlobilka si pořídí průzkumníka z ptáka. Tento zvěd se jmenuje Diaval. Stefan se stává sám králem.

Stefan chystá křtiny své dcery Růženky. Tři „sudičky“ jí přejí jen to nejlepší, ale přichází Zlobilka a určí jí jinou budoucnost. Totiž píchnutí o vřetýnko a spánek smrti. Proto jsou všechny kolovraty zničeny a vyházeny a dítě je svěřeno oněm třem sudičkám - tetičkám, které jej budou strážit šestnáct let a jeden den. Sudičky – víly si Růženkou odvezou do Blat. A Zlobilce se začne říkat Zloba.

Život plyne dál, Růženka roste a její otec s bojovníky se pokouší zdolat obranu kolem Blat. Začež na ně Zloba poštve vlka a předvede co je to levitace. Nu Zloba si nakonec princeznu oblíbí a kletbu odvolává. Slíbí Růžence že může žít na Blatech a ta je z toho nadšená. Jenže pak potkává Filipa, prince, jež jede k jejímu otci. Zatím se rozloučili a Růženka se od tří „tetiček“ doví o svém prokletí a Zlobě. Zřejmě se jí kletba nepodařila zrušit. Růženka je z toho velmi smutná a jede ke svému otci. Jenže je jí teprve šestnáct a tak ji on dá zavřít do komnaty. Jenže je tam i jiný východ a Růža se ocitne na místě, kde leží zničené kolovrátky. Píchne se tam o vřetýnko a upadne do spánku. Zloba prochází mezi ostny a levituje prince směrem k princezně. Jakž takž se to povede, i když musí pomoci i víly. Princ Růženku políbí a světe div se, Růženka spí dál jako pařez. Probudí se teprve, až u ní skuhrá Zloba a omlouvá se za to, co způsobila. Jdou spolu hradem a Zloba je lapena do železné sítě. Jsou kolem ní vojáci a ona rychle promění Diavala v draka. Ale i ten je jat. Boj vypadá marně, ale Růženka najde Zlobiny křídla a uvolní je. Křídla přilétají a Zloba se osvobozuje. Může začít závěrečný boj.


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Zloba – Královna černé magie
Maleficent - Když pohádka o Růžence není jen o Růžence

Že Disney stále umí točit pohádky, dokázalo studio i loni, kdy do kin přišel snímek „Frozen“ (2013), který posbíral ceny ze všech stran. A nyní přichází s novým příběhem, i když... Kdo by neznal Růženku? Jenže nejen díky Angelině Jolie získává úplně nový rozměr.

„Jako malá jsem Zlobu zbožňovala,“ říká Jolie. „Byla mou nejoblíbenější postavou z filmů společnosti Disney. Bála jsem se jí a měla jsem ji ráda.“ Tato rozpolcenost zaujala také producenta Joea Rotha. „Tento film se zabývá postavou, kterou známe pouze jako krutou a nemilosrdnou královnu, a náš příběh odpovídá na otázky, jak k tomu došlo. Chtěl bych, aby diváci v případě tohoto filmu měli pocit, že vstoupili do světa, který dosud neviděli, a doufám, že z něj budou odcházet s pocitem, že spasení může dojít zcela každý.“ Pro režiséra Stromberga bylo také důležité, aby se ve filmu objevoval dostatek prvků z původní Šípkové Růženky z roku 1959 a diváci tak nebyli zklamaní. „Bylo důležité, aby ti, kteří jsou fanoušky tohoto klasického snímku, měli možnost nejen spatřit jeho realizaci v novém světle, ale současně vnímali vývoj některých prvků, které se v něm objevují,“ vysvětluje Stromberg. „Takže se jedná o nový pohled na Zlobu, ale současně jsme do něj zapracovali dostatek prvků, aby diváci ihned jasně viděli, že tu vycházíme z původní Šípkové Růženky.“ Snímek „Maleficent“ čili v české verzi „Zloba – Královna černé magie“ přináší dosud nevyprávěný příběh klasického padoucha z filmu společnosti Disney Šípková Růženka, královny Zloby (Angelina Jolie), a ukazuje nám příčiny její zrady, následkem které se její původně nevinné srdce promění v kámen. Zloba, hnaná pomstou a zuřivou touhou chránit vřesoviště, nad kterými vládne, uvrhne na novorozenou dcerku lidského krále Růženku (Elle Fanning) nezlomitelnou kletbu. Jak Růženka dospívá, ocitá se v samém centru narůstajícího konfliktu mezi lesním královstvím, které si zamilovala, a královstvím lidí, ze kterého pochází. Zloba si uvědomuje, že Růženka může mít ve svých rukou klíč k míru v celé zemi a je nucena podniknout dramatické kroky, které oba světy navždy změní.

Příběh sám se jednoznačně liší od českého pojetí Růženky. Nejen, že v naší variantě nevíme vlastně téměř nic o zlé sudičce a že u nás Růženku uspí trn růže, ale i mnoha dalších směrech. V české pohádce například nepoznáme ani fantastický svět pohádkové říše. A to je škoda. Tvůrci speciálních efektů se totiž překonávali. Lidí, kteří se na nich podíleli je velký počet a i pouhý výčet by zabral spoustu místa. Za všechny tedy uvedu aspoň Vince Abbotta, který mj. vytvářel efekty pro filmy jako „Gravity“ (2013), „Piráti z Karibiku: Na vlnách podivna“ (2011), „Karlík a továrna na čokoládu“ (2005) a řadě dalších. V novém filmu, který je především o Zlobě, ožívají tvorové, které můžete potkat jen v pohádce: víly, duchové lesa, skřítci, ale také draci a mnoho dalších. Velkolepost se týká i dekorací, ve kterých se natáčelo. Výtvarníci Gary Freeman a Dylan Cole, společně s dekoratérem Leem Sandalesem, spolupracovali se Strombergem na tvorbě interiérových a exteriérových dekorací, hodných takto velkolepě pojatého snímku. „Postavili jsme spoustu scén,“ prohlašuje Freeman. „Celkem kolem čtyřiceti, od komory o ploše jednoho čtverečního metru až po více než 450 metrů čtverečních rozlehlou královskou síň. Jedná se o komplikované dekorace, jak po architektonické, tak po technické stránce. Zahrnují rozsáhlé množství stylů, od malebných severoevropských krajin přes strohé hrady až po veskrze pohádkové chaloupky.“ Režisér Robert Stromberg, jehož nadání coby výtvarníka je světově uznávaní, své představy o podobě světa snímku Zloba – Královna černé magie předal svému výtvarnému týmu, který byl pověřen úkolem je realizovat. „Robert měl poměrně dost specifické požadavky,“ popisuje spolupráci se Strombergem Freeman. „Chtěl vytvořit svět, který bude působit povědomě, ale bude obsahovat fantastické prvky, takže se z něj ve výsledku necítíte příliš vytržení. Máte dojem, že jste to vše už někde viděli, ať už v pohádkové knížce či na procházce krásným lesem. Ale má to v sobě cosi magického a odlišného. To se promítá i do architektury. Všichni jsme někdy navštívili nějaké hrady a byli jimi okouzleni, ale opět platí, že jsme to vše chtěli posunout někam dál.“

Jak je už z traileru patrné, snímek stojí a padá na postavě ztvárněné Angelinou Jolie. A byla to velmi dobrá volba. „Stačí se podívat na její fotografii a na obrázek Zloby a okamžitě vám musí být jasné, že jí je tahle role souzena,“ říká Stromberg. „Scénář filmu na mě udělal od prvního přečtení velký dojem,“ vzpomíná Jolie. „Bylo to jako odhalovat obrovskou záhadu. Všichni známe příběh Šípkové Růženky a všichni známe Zlobu a víme, co se seběhlo během křtu, protože jsme s tím vyrůstali. Ale nikdy jsme se nedozvěděli, co se odehrálo předtím. Doufám, že zejména dívky pochopí důležitost pocitu spravedlnosti a smyslu pro férovost, smyslu pro to, za co se vyplatí bojovat. Uvidí, že mohou být bojovnicemi a současně být jemné a ženské a velice citlivé, se všemi komplexnostmi, které ženy mají.“ Díky tvůrcům a skvělému hereckému výkonu Jolie můžeme nahlédnout do doby dávno předtím, než se začne odvíjet osud Růženky. A tady bych možná lehce přirovnal k české filmové pohádce „Jak se budí princezny“ (1977), kde bylo také vysvětleno, proč a zač se vlastně zlá sudička mstí kletbou Růženky, což bylo v podstatě velmi netradiční. Ale tím podobnost končí. Ve filmu „Maleficent“ totiž není nic černobílého, zejména Zloba ne. A proto dokáže po celou stopáž udržet pozornost diváků, velkých a určitě i malých. Její příběh totiž není jednoduchý, a protože nechci více prozrazovat, řeknu snad jen, že vlastně všechny skutky Zloby divák chápe. Zloba je v podstatě hodně lidská, ačkoliv je pohádkovou bytostí, moudrou vílou, tak chybuje ve svých soudech a rozhodnutích jako kdokoli z nás. A tím je divákům hned bližší...

Stejně jako v jiných snímcích studia Disney, důležitou složkou filmu je i tady soundtrack. Tentokrát hudbu vytvořil James Newton Howard, který stojí také za soundtracky „The Hunger Games: Catching Fire“ a „After Earth“ (oba 2013), „Já, legenda“ (2007) nebo třeba „Batman začíná“ (2005). Robert Stromberg, držitel dvou Oscarů, si pro svůj režijní debut vybral do svého týmu skutečné hvězdy svého oboru, s mnohými z nich už spolupracoval dříve jako výtvarník. A vyplatilo se. „Maleficient“ je pěkně natočená pohádka, která opravdu bude bavit celou rodinu. Najdete v ní humor, poetiku, napětí, lásku i akci. Jedinou výtkou pak ode mě je, že bych ubral na zbytečně přehnaném násilí v závěrečném boji, ale na druhou stranu, dnešní děti už asi jen tak nic nerozhází. Já hodnotím „Maleficent“ 70% a rád si ho dám ještě jednou, tentokrát v originále (který nejspíš v kině nenajdete).

Ivan Hladík (a materiály distributora), www.ivanhladik.cz

Maleficent
Fantasy / Dobrodružný / Drama / Rodinný
USA, 2014, 97 min
Režie: Robert Stromberg
Hrají: Angelina Jolie, Juno Temple, Elle Fanning,
Sharlto Copley, India Eisley, Miranda Richardson,
Brenton Thwaites...
ČR premiéra: 29. 5. 2014, Falcon
www.movies.disney.com/maleficent


Autor: ihladik

Popis / Obsah / Info k filmu Zloba – Královna černé magie
Snímek Zloba – Královna černé magie vypráví dosud nezpracovaný příběh legendární zlé královny z klasického snímku společnosti Disney Šípková Růženka z roku 1959, a seznamuje diváky s její zradou, která nakonec způsobila, že se její kdysi čisté srdce proměnilo v kámen.

Královna Zloba, hnaná touhou po pomstě a urputnou snahou udržet si trůn, uvrhne na novorozenou dcerku lidského krále, Auroru, krutou kletbu. Jak princezna roste, ocitá se přímo v samém středu narůstajícího konfliktu mezi lesním královstvím, které si zamilovala, a lidským královstvím, ze kterého pochází. Zloba si uvědomuje, že princezna může být klíčem k míru mezi oběma říšemi a je tak nucena k nemilosrdným činům, které oba světy navždy změní.

zdroj: Falcon


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Zloba – Královna černé magie
Zloba bývala nádhernou mladou ženou s ryzím srdcem, která prožila idylické dětství v mírumilovném lesním království. Jednoho dne však útočící nepřátelská armáda hrozila zničením harmonie její země. Ze Zloby se stala nejudatnější obránkyně vlasti. Když se však stala obětí nemilosrdné zrady, její zlaté srdce začalo kamenět. Zloba toužící po pomstě svedla epickou bitvu s útočícím dědicem královského trůnu a přitom proklela jeho novorozenou dceru Auroru. Jak dívka roste, Zloba si uvědomuje, že je Aurora klíčem k nastolení míru v království a dost možná také i k jejímu skutečnému štěstí. Film Zloba – Královna černé magie produkuje Joe Roth a režíruje Robert Stromberg. Výkonnými producenty jsou Angelina Jolie, Don Hahn, Matt Smith, Palak Patel a Sarah Bradshaw, autorkou scénáře je Linda Woolverton.

zdroj: Falcon


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Zloba – Královna černé magie
Po nedávno uvedené francouzské nové verzi klasického pohádkového příběhu Kráska a Zvíře (2014, La Belle et la Bête; Christophe Gans) přichází do kin další nový přepis známé pohádky, tentokrát ze Studia Walta Disneyho. Pod názvem Zloba – Královna černé magie se skrývá značně inovované vyprávění o Šípkové Růžence, jež u Disneyho zpracovali v animovaném filmu už roce 1958. Hlavní roli nyní ovšem hraje titulní víla Zloba. Ta se v dětství ještě jako víla Zlobilka z říše různých stvoření Blata zamiluje do chlapce Stefana ze sousedního království lidí. Ten ji později jako ctižádostivý muž zradí. Sebere jí křídla, stane se díky tomu nástupcem mocichtivého krále Henryho a ožení se s jeho dcerou Leilou. Když se mladým manželům narodí dcera Růženka, víla, z níž se kvůli jeho zradě stala krutá Zloba, novorozeně prokleje. – O dívenku se v zapadlé chaloupce starají tři hašteřivé víly, ale Zloba jí je se svým věrným havranem Diavalem stále nablízku. Nakonec podlehne její dobrosrdečnosti a kráse a marně se pokusí odvrátit kletbu. Růženka se v den šestnáctých narozeninách bodne o kolovrátek a usne. Neprobudí ji však polibek prince Filipa, nýbrž láskyplný polibek Zloby. Nenávistný král Stefan vzápětí podlehne v boji s vílou, jíž dívka včas vrátila její křídla. Růženka se stane královnou s Filipem po svém boku. – Snímek je režijním debutem uznávaného výtvarníka a specialisty na vizuální efekty Roberta Stromberga, což je na něm zřetelně patrné. Produkoval jej producent Joe Roth, specializující se v poslední době na remaky pohádkových příběhů.
Tomáš Bartošek, Filmový přehled 2014/5


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

Podobné filmy

Zloba: Královna všeho zlého (2019)

 Zloba: Královna všeho zlého (2019)
Zloba: Královna všeho zlého n
Maleficent: Mistress of Evil
Žánr: rodinný / fantasy / dobrodružný / pohádka
Země: Spojené státy americké
Režie: Joachim Rønning

(pokračování)

TV Program

ČT1 - Vražda v zastoupení (1987) [TV...

07:05 - 08:20

23 minut již uběhlo
52 minut zbývá do konce

ČT2 - Souboj titánů

06:50 - 07:45

38 minut již uběhlo
17 minut zbývá do konce

NOVA - Chuggington - Veselé vláčky (2...

06:40 - 07:30

48 minut již uběhlo
2 minut zbývá do konce

Prima - M.A.S.H. (1972) [TV seriál]

07:20 - 07:50

8 minut již uběhlo
22 minut zbývá do konce

Reklama