Zari
ohodnotit

Život za zdí

La Zona

Další název:
Za zdí; Zóna (SK)
Rok:
2007
Délka:
96 minut
Premiéra v ČR:
26.3.2009
„Žijí v luxusní čtvrti, aby se chránili před zločinem. Mají ale právo vzít zákon do svých rukou?“
Popis / Obsah / Info k filmu Život za zdí
Je to jedna z těch satelitních čtvrtí, v nichž bydlí lidé, kteří na to mají. Tahle je ale obehnána vysokou zdí a dráty vysokého napětí a má vlastní bezpečnostní službu. Leží totiž uprostřed Mexico City. V těsném sousedství poklidného území rodinných domů a předzahrádek pulzuje život těch, kteří takové štěstí nemají. Zdá se, že ochrana před okolním světem a vysokou kriminalitou je dokonalá. Než zasáhne náhoda. Prudký poryv větru a převrácený stojan billboardu způsobí elektrický zkrat a třem zlodějíčkům nabídne žebřík do Zóny. Jejich loupežný výlet však bude poslední. Obyvatelé Zóny si do „svých věcí“ nenechají mluvit ani kriminální policií.

Působivé sociálně-kritické drama debutujícího mexického režiséra Rodriga Plá, dotýkající se citlivé otázky sociálních nerovností a práva na spravedlnost, zaujalo diváky i kritiky nejen v Latinské Americe. Na MFF V Benátkách získal režisér Cenu Luigiho De Laurentiise a Cenu CinemAvvenire a další ceny posbíral doslova od Kanady po Stockholm. Na MFF v Bratislavě získal film Cenu ekumenické poroty.

Zdroj: ČT
s titulky


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Život za zdí
Niekde uprostred Mexico City, za vysokou stenou, existuje luxusná rezidenčná zóna boháčov, ktorá je pred okolitým svetom chránená bezpečnostnou službou. Tri deti z chudobného prostredia sa pokúsia jednu z luxusních vil vykradnúť. Pri nevydarenej lúpeži je zavraždená stará žena. Ochranka reaguje rýchle a brutálne. Dvaja mladí zlodeji sú zastrelení, tretí z nich - Miguel - uniká hlbšie do uzatvorenej zóny. Skupina miestnych usadlíkov sa zhodne, že spravodlivosť vezmú do vlastních rúk. Niekto však upozorní políciu a ta začína vyšetrovať zmiznutie chlapcov. Miestni ľudia však odmietajú s políciou spolupracovať...


Autor: Agostino

Popis / Obsah / Info k filmu Život za zdí
Režisér a scenárista Rodrigo Plá (nar. 1968) pochází z Uruguaye, ale řadí se mezi osobnosti mexické kinematografie. Snímek Život za zdí, jenž sklidil řadu uznání na různých festivalech, je jeho celovečerním debutem. – V Mexico City se za vysokou zdí skrývá luxusní rezidenční čtvrť Zóna. Bohatí obyvatelé se tam ve svých domech cítí v bezpečí před chudým a násilným světem. Až jedné noci za bouřky využije trojice mladíků příležitost k loupeži, jejímž důsledkem je smrt majitelky vily, dvou vetřelců a jednoho člena ochranky. Poslední delikvent Miguel se skrývá kdesi v Zóně, jejíž obyvatelé se rozhodlnou vzít spravedlnost do svých rukou... – Protagonistou dramatického příběhu je šestnáctiletý Alejandro. Jako všichni v luxusní čtvrti i on náhle ztratil pocit bezpečí. Zatímco jeho otec Daniel se podřídí většině, chlapcova matka Mariana tuší, že svévolný postoj obyvatel poškodí dosud korektní vztahy v Zóně. - Život za zdí je drsným příběhem o honu na člověka a o jeho zhoubných následcích, o dospívání, prvním setkání se smrtí, ztracené důvěře ve spravedlnost i v autority. Je také věrohodnou sociologickou sondou do života v dnešním Mexico City s jeho sociálními rozdíly, zločinností a korupcí. Režisér zvolil neosobní formu vyprávění s častým využitím záběrů z bezpečnostních kamer a s několika flashbacky. Scénář nemá daleko k detektivce a od počátku je jasné, že příběh nemůže dopadnout dobře. Divák sice ví, co se stalo, ale postupně a pomalu se dozvídá, jak se zločin, který zpočátku vypadal jednoznačně, odehrál. Introvertní Alejandro se po setkání s Miguelem mění, ale postoj většiny ostatních, představujících různé typizované charaktery, je od počátku daný.
-kat-, Filmový přehled 2009/5


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Na cestě po Mazurských jezerec...

17:00 - 17:30

0 minut již uběhlo
30 minut zbývá do konce

ČT2 - Tajemství Johanky z Arku

16:55 - 17:55

5 minut již uběhlo
55 minut zbývá do konce

NOVA - Odpolední Televizní noviny (20...

17:00 - 17:30

0 minut již uběhlo
30 minut zbývá do konce

Prima - Inkognito (2021) [TV pořad]

16:40 - 17:55

20 minut již uběhlo
55 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Jean Servais

Servais Jean

Naposled navštívené:
Jean Servais

Servais Jean