Duben
ohodnotit

Život - stavba povolena

Das Leben ist eine Baustelle

Žánr:
Rok:
1997
Délka:
118 minut
Premiéra v ČR:
5.3.1998
„Ve velkém městě se můžete doslova srazit s láskou - nebo o ni přijít...“
Popis / Obsah / Info k filmu Život - stavba povolena
Cestou do práce se Jan Nebel připlete do pouliční rvačky. Dříve než zjistí, o co vlastně jde, zneškodní dva policisty. Při útěku se k němu přidává neznámá kráska Vera. Druhý den je vystaven nepříjemným důsledkům: přichází o práci, musí zaplatit pokutu a doma, v bytě jeho sestry, kde už dlouho žije, také není zrovna idyla... Na druhou stranu ale přece našel Veru, která se zdá být jeho vysněnou dívkou. Jejich štěstí je však velmi křehké. Jan se obává, že je nakažen virem HIV, Vera zase každou noc uniká z jejich postele... Stejně jako další postavy tohoto filmu hledají Jan a Vera svou vlastní identitu, přátelství, štěstí a svou velkou lásku. Život - stavba povolena je citlivý a jemný film, plný života a humoru - někdy spíše černého - a především hledání kompromisů mezi sny, obavami a touhami.
Kino ART


Popis / Obsah / Info k filmu Život - stavba povolena
Realisticky laděný milostný příběh zobrazuje epizody ze života berlínského mladíka Jana Nebela, který je nespravedlivě odsouzen k vysoké pokutě, vzápětí přijde o místo na jatkách a ještě se dozví, že je možná nakažen AIDS. Jeho smůlu snad vyvažuje setkání s vitální dívkou Verou, do níž se zamiluje... Ve filmu ze světa dnešní mládeže hraje důležitou roli atmosféra města Berlína, který se po sloučení obou částí proměnil v obří staveniště. Děj se odehrává často v noci, nepřítomnost nebe zvýrazňuje jistou depresivitu vyprávění. Bezduchost doby se projevuje i všudypřítomností televize. To na druhé straně odlehčují humorné scény a životní optimismus, vyzařující z některých postav. Jeden z nejzajímavějších snímků posledních let získal v Německu výroční filmové ceny za rok 1997 pro nejlepšího herce (Jürgen Vogef) a pro nejlepší herečku ve vedlejší roli (Martina Gedecková).
Kino AERO

Ve velkém městě se můžete doslova srazit s láskou svého života nebo o ni přijít... Citlivý film plný života a humoru - někdy spíše černého - vypráví příběh Jana a Věry, kteří hledají vlastní identitu, přátelství, štěstí a velkou lásku. (Film získal řadu ocenění: Student Film Award - Hollywood, Zlatý leopard - Locarno, druhý nejlepší německý film roku 1997 ad.)
Febiofest


Popis / Obsah / Info k filmu Život - stavba povolena
Snímek německého režiséra Wol]fganga Beckera Život - stavba povolena (přesný překlad původního názvu zní Život je staveniště) přináší dnes málo obvyklý filmový pohled na svět dnešní mládeže. Realisticky popisuje epizody ze života berlínského mladíka Jana Nebela (Nebel = Mlha), který je nespravedlivě odsouzen k vysoké pokutě, vzápětí přijde o místo na jatkách a ještě se dozví, že je možná nakažen AIDS. Jeho smůlu snad vyvažuje setkání s vitální dívkou Verou, do níž se zamiluje. Jejich soužití však není snadné, protože Vera, která je zdánlivým protipólem introvertního Jana skrývá svá tajemstvi. Kromě ústřední dvojice jsou ve filmu exponovány i další výrazné postavy. Bývalý rokenrolový zpěvák Buddy, stále obdivující svůj idol, Buddyho Hollyho, Janova sedmiletá neteř Jenni, pro niž je strýc jediným záchytným bodem, či mladá Řekyně Kristina, která přijela do Německa hledat svého bratra. V duchu názvu hraje důležitou roli atmosféra Berlína, města, jež se po sloučení obou částí proměnilo v obří staveniště. Tvůrci zachycují hrdiny v sychravém počasí a často v noci; nepřítomnost nebe zvýrazňuje jistou depresivitu vyprávění. Bezduchost
doby je akcentována i všudypřítomností televize. To vše zčásti odlehčují humorné epizody a životní optimismus, vyzařující z některých postav. Navzdory různým trablům se zdá, že obyčejní hrdinové nakonec najdou svou životní cestu, í když autoři nechávají příběh otevřený. Kromě zmíněného prostředí zaujmou i představiteé hlavních rolí, Jürgen Fogel a Christiane Paulová, či britský herec Ricky Tomlinson, známý ze "sociálních" snímků Kena Loache.

Autor/Zdroj: /Filmový přehled


Málokterý vztah začíná tím, že při pouliční rvačce dáte omylem do zubů policistům, schováte se v cizí sprše a nakonec jste odsouzeni k zaplacení docela tučné pokuty. Janovi přesně tahle událost přivedla do cesty Věru. Na milostnou romaci je sice už zaděláno, předtím si ale dáme trochu tíživé reality.

Jsme v Berlíně a téměř to vypadá, že bychom v civilizované Evropě (rozuměj na západ od Prahy) těžko nalezli bezútěšnější místo pro život. V ulicích můžete dostat vodním dělem, pracovních příležitostí je minimum a kolem krouží restituenti z bývalého spolkového Německa, kteří se nemohou dočkat, až získají zpět svůj majetek a vypudí vás z bytu, který beztak před válkou patřil Židům, jak tvrdí přežitý rockový král Buddy, opouštějící svůj rock_n_rollem nasáklý kutloch.

Jan sice žije v malém pokoji v domácnosti své sestry a dokonce se zde těší nekritické náklonosti její sedmileté dcery, přesto jej náhoda kombinovaná se smrtí otce vrhne do společného bytu s nezdolně optimistickým Buddym. K oběma se záhy přidá ještě drobounká Řekyně Kristina, zoufale hledající v ulicích Berlína svého bratra. Možná by z toho všeho nakonec ještě mohlo být docela veselé vyprávění, nebýt Janova podezření, že je HIV pozitivní. Také vztah mezi ním a Věrou, který rychle začal, se přestává zdát ideální a ocitá se v první vážné krizi. Věra nechce ztratit svoji svobodu a Janovi její noční odchody lezou krkem natolik, že se rozhodne dozvědět se víc.

Ačkoliv situace vypadá nedobře, nelekejte se, okázalý tísnivý pesimismus se nekoná. Držitel studentského Oscara režisér Wolfgang Becker a scénarista Tom Tykwer neváhali svůj film odlehčit a kromě situačních anekdot (zvláště tu s kuřátkem v tramvaji jsem si zamiloval) dojde občas i na výrazně černý humor. V jejich scénáři se několik dějových linií splétá v jednu způsobem, který přináší stále něco nového a který dlouho nechává postavu Věry zahalenou v pláštíku tajemství, s jehož odhalováním ona sama nijak nepospíchá.

Becker a Tykwer napsali příběh o tom, jak těžké je žít ve světě, kde se hroutí sociální a rodinné jistoty. A co víc, jak těžké může být vytvořit si v něm partnerský vztah. Do tvůrčího týmu dokázali získat kvalitní spoluhráče. Role Jana se suverénně zhostil Jürgen Vogel, patřící v Německu k nejpopulárnějším mladým hercům. Pro postavu Věry byste těžko hledali vhodnější představitelku než je sympatická Christiane Paulová. Kvalitní je kamera Martina Kukuly, velmi působivá hudba Jürgena Kneipera (Nebe nad Berlínem, Lisabonský příběh) a Christiana Steyera.

Naopak kritiku by snesla možná malinko přetažená stopáž a i náhodných setkání je ve scénáři na město jako je Berlín příliš. To jsou ovšem pouze drobnosti, které dílu neberou nic z jeho poetiky, atmosféry, ani výpovědi.

Život - stavba povolena je film přemýšlivý, civilní a německý. Dost důvodů nenechat si jej ujít, stejně jako vyhnout se mu. Záleží jen na úhlu pohledu.

Autor/Zdroj: Mise Daniel/Cinema


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Reportéři ČT (2004) [TV cyklus...

14:35 - 15:25

39 minut již uběhlo
11 minut zbývá do konce

ČT2 - Zapomenuté příběhy 2. světové ...

14:30 - 15:25

44 minut již uběhlo
11 minut zbývá do konce

NOVA - Kriminálka Miami (2002) [TV se...

14:35 - 15:35

39 minut již uběhlo
21 minut zbývá do konce

Prima - Policie v akci (2017) [TV pořa...

14:30 - 15:35

44 minut již uběhlo
21 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190571
Osobností: 697862
Fotografií: 763987
Plakátů: 376623
Obsahů a biografií: 178294

Poslední komentáře

Díkůvzdání (1998) [TV epizoda]

Díkůvzdání
Zatím asi nejlepší díl, co   jsem viděl z 1. série.   Hláška střídá hlášku,   celej díl jede   neuvěřitelně kupředu, co   dokáže udělat takové   Díkůvzdání:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 9 / 10

Děvčátko (1978)

Děvčátko
Poněkud kontroverzní drama s   námětem nemálo podobným   filmu „Lolita“ (1962).   Příběh je údajně založen   na skutečných příbězích   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10

Ulovit miliardáře (2009)

Ulovit miliardáře
Tomáš Vorel je určitě   dobrý režisér a většina   jeho filmů se mi, pro jeho   docela osobitý přístup,   líbí, ale musím se   přiznat, že tohle více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10

Satan přichází (1998) [TV epizod...

Satan přichází
Do kin míří horor a Eric a   Donna v tom vidí šanci se v   autě u filmu pomuchlovat, ale   Jackie a Kelso chtějí jet a   být s nima. Red Forman zas více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Učitelka tance (1998) [TV epizod...

Učitelka tance
Paní Formanová učí   "Hájda" tančit, protože   parta se chystá na   diskotéku. Výbornej je Blbso   a jeho taneční kreace,   pobavil i Fez. Celkově   zábavnej díl s dobrejma   frkama - 80%.

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10