Zari
ohodnotit

Železný kříž

Cross of Iron

Další název:
Steiner - Das Eiserne Kreuz 1
Žánr:
Rok:
1977
Délka:
127 minut
„Válečné drama z východní fronty roku 1943“
Popis / Obsah / Info k filmu Železný kříž
Seržant Steiner (James Coburn) je vynikající a mnohokrát dekorovaný voják, ale válku nenávidí. Příchod nového velícího důstojníka, kapitána Stranskyho (Maximilian Schell) s jeho prušáckým nadšením, ho v tom jenom utvrdí. Steinerovi muži svého velitele slepě poslouchají a jeho nadřízení plukovník Brandt (James Mason) a kapitán Kiesel (David Warner), otupení vlekoucí se válkou, jeho svérázné jednání tiše tolerují.

ŽELEZNÝ KŘÍŽ se stal posledním velkým dílem Sama Peckinpaha, působivou výpovědí proti válce, která kosí nevinné a neštítí se ani zneužívat děti. I když Peckinpah v evropských podmínkách nemohl pracovat se svým obvyklým štábem, jeho pečeť je patrná zejména v mistrovsky zvládnutých akčních sekvencích, střídajících zběsilé tempo válečné vřavy se zdánlivě nesouvisejícími zpomalenými záběry. Na filmu také naštěstí nejsou vidět finanční problémy, do nichž se Hartwig na konci natáčení dostal a které Peckinpaha donutily k improvizacím.


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Železný kříž
Malý oddíl pod vedením kaprála Steinera se při ruském protiůtoku dostává do týlu nepřítele.
Začíná jejich krvavá cesta zpátky ke své jednotce.


Autor: soptik

Popis / Obsah / Info k filmu Železný kříž
Válečné drama Železný kříž (1976) patří mezi díla, ukazující druhou světovou válku "z opačné strany"; podobně jako např. ve snímcích Liška pouště, Ponorka nebo Stalingrad jsou hrdiny filmu Němci, a podobně jako tam se i zde popírá tradiční dělení na "hodné" Spojence a "zlé" nacisty. Zcela ve stylu kulotovního režiséra Sama Peckinpaha nejde o prosté převrácení vžitého schématu válečného filmu, tím méně o historický či ideologický výklad. Dobro a zlo je relativizováno a problém hrdinství, poslušnosti a cti je pojat jako unikavý a komplikovaný. Hrdinou vyprávění, odehrávajícího se v roce 1943 v předních německých liniích hroutící se rucké fronty, je kaprál Steiner, velitel průzkumné čety a nositel mnoha vyznamenání, obdivovaný mužstvem a respektovaný nadřízenými, mlčky tolerujícími osobitost podřízeného. Tento vynikající voják ale nenávidí válku, uniformu i své velitele, kteří se ve svých funkcích ocitli většinou z protekce nebo díky svému společenskému postavení. Pro Steinera se kvality člověka ukazují jedině v boji: sám se cítí volně jen mezi svými muži, kteří jsou mu bezvýhradně oddáni. Válka je světem, jenř Steinerovi umožnil vyniknout a uplatnit všechny schopnosti. Kaprálovým protivníkem je aristokratický kapitán Stransky, maskující svou osobní zbabělost nabubřelými řwčmi., ale ochotný udělat pro vytoužený Železný kříž cokoli, včetně zrady lidské morálky i vojenské cti. Mužem, který stojí mezi kaprálem a vytouženým vyznamenáním, je právě čestný Steiner, odmítající dosvědčit důstojníkovo smyšlené hrdinství. Konflikt mezi oběma protivníky, rychle se měnící v prudkou, smrtící nenávist, rozehrává režisér na pozadí slepého válečného běsnění. Násilí je podle Peckinpaha přirozenou součástí lidské povahy; na morálních kvalitách a odvaze jedince však závisí, jak s tímto "darem" naloží. Skutečným vítězem nemůže být ve světě, plném utrpení a smrti, nikdo: přátelství, čest a osobní zodpovědnost však patří mezi nezpochybnitelné hodnoty. - Svérázný "kovboj" Steiner prosazuje svou individualní spravedlnost se stejnou vehemencí, jako hrdinové Peckinpahových antiwesternů. Režisér však z tématu vytěžil mnohem víc, než jen válečnou kovbojku naruby. Mezi kvality dnes už klasického snímku patří skvěle rozehrané scény, plné psychologického napětí, vynikajícím způsobem režírované a sestříhané bojové sekvence i kvalitní herecké obsazení (James Coburn, Maximilian Schell, James Mason).
-ap-, Filmový přehled 1995/4


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Co naše babičky uměly a na co ...

18:25 - 18:55

14 minut již uběhlo
16 minut zbývá do konce

ČT2 - SP v boulderingu 2024

18:30 - 20:30

9 minut již uběhlo
111 minut zbývá do konce

NOVA - Na lovu (2021) [TV pořad]

18:00 - 19:30

39 minut již uběhlo
51 minut zbývá do konce

Prima - Ženy v běhu (2019)

16:50 - 18:52

109 minut již uběhlo
13 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Shelley Fabares

Fabares Shelley

Pavol Krištofek

Krištofek Pavol

Kočky (Les félins)

Kočky
Les félins

Naposled navštívené:
Shelley Fabares

Fabares Shelley

Pavol Krištofek

Krištofek Pavol

Kočky (Les félins)

Kočky
Les félins