Duben
ohodnotit

Zamini

Quai d'Orsay

Další název:
The French Minister; Ministerstvo zahraničných vecí (SK)
Žánr:
Země:
Rok:
2013
Délka:
109 minut
Popis / Obsah / Info k filmu Zamini
Alexandre Taillard de Vorms je vysoký úchvatný muž s vybroušeným stylem, který to umí se ženami. Ne náhodou je zároveň Ministrem zahraničních věcí. Se svým zvučným jménem a vypracovanou postavou proplouvá skrz Organizaci národů až do New Yorku, kde chce zabránit válce a následně za zásluhy získat snad i Nobelovu cenu míru. Narozdíl od něj je Arhtur Vlaminck obyčejný studovaný úředníček, který pro ministra píše projevy. Kromě toho, že musí snášet veškeré ministrovy excesy, musí také proplouvat džunglí poslíčků a podřízených na ministerstvu. Politická komedie, která si bere na paškál byrokratický svět diplomacie, je adaptací stejnojmenného komiksu Christopha Blaina a Abela Lanzaca o svérázném ministru zahraničí a jeho týmu osobních poradců. Byla oceněna na festivalu v San Sebastinau a nominována na tři ceny Cézar.

Zdroj: HBO Europe
Vysílání: dabing
Premiéra: 07.12.2014 CX


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Zamini
Politická komedie, která si bere na paškál byrokratický svět diplomacie, je adaptací stejnojmenného komiksu Christopha Blaina a Abela Lanzaca o svérázném ministrovi zahraničí a jeho týmu osobních poradců. Tavernier svěřil hlavní roli excentrického politika populárnímu komikovi Thierrymu Lhermittovi.
Zatím poslední režijní počin Bertranda Taverniera, satirická komedie z politického prostředí s názvem Quai d'Orsay, se na podzim loňského roku stal součástí zvláštního uvedení na festivalu v Torontu a zároveň se objevil i v hlavní soutěži na španělském festivalu v San Sebastiánu, kde mu porota v čele s americkým režisérem Toddem Haynesem udělila cenu za nejlepší scénář. Pod ním je podepsána francouzská autorská dvojice Christophe Blain a Abel Lanzac, kteří do scénáře Tavernierova snímku adaptovali vlastní stejnojmenný komiks ze zákulisí byrokratické mašinerie ve francouzské diplomacii, jenž v jejich domovské zemi vyšel v roce 2010. Výchozí inspirací komiksu, respektive jeho filmové adaptace byly zkušenosti Abela Lanzaca, pod jehož pseudonymem se skrývá osobnost bývalého francouzského diplomata Antonina Baudryho. Ten v Quai d'Orsay s nadhledem zúročil svou praxi na francouzském ministerstvu zahraničí, kde působil mezi lety 2002 až 2004.
Jednou z hlavních postav filmu je Arthur Vlaminck, mladý ambiciózní absolvent elitní Národní správní školy, který přichází na pracovní pohovor na ministerstvo zahraničních věcí. Tam je posléze angažován jako tzv. „vedoucí jazyka", jinými slovy člověk, jenž má za úkol psát ministrovi proslovy. Arthurovo počáteční mladické nadšení a naivita jsou záhy konfrontovány s odlišnými postoji ostatních členů ministrova poradního týmu v čele s flegmatickým Claudem (ztvárněný francouzským hercem Nielsem Arestrupem), kteří mu stejně jako sám excentrický a nevyzpytatelný ministr pozici příliš neusnadňují.
Komediální aspekty Quai d'Orsay (název je odvozený od ministrova sídla) vycházejí z opakujících se situací (nekonečné přepisování proslovů) a protimluv, do kterých se diplomaté dostávají. Zejména ministr ztvárněný ve Francii populárním komediálním hercem Thierrym Lhermittem, u nás známý například z filmů Francise Vebera Blbec k večeři (Le dîner de cons, 1998) nebo KOndoMEDIE (Le placard, 2000). Pozorní diváci přitom mezi řádky mohou vyčíst i narážky na konflikt mezi USA a Irákem (druhá jmenovaná země je zde nahrazena fiktivním státem).

Jana Bébarová, LFŠ 2014


oficiální text distributora

Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Polopatě (2013) [TV cyklus]

06:25 - 07:15

30 minut již uběhlo
20 minut zbývá do konce

ČT2 - Příběhy divočiny

06:50 - 07:45

5 minut již uběhlo
50 minut zbývá do konce

NOVA - Denver - Poslední dinosaurus (...

06:20 - 07:10

35 minut již uběhlo
15 minut zbývá do konce

Prima - M.A.S.H. (1972) [TV seriál]

06:55 - 07:25

0 minut již uběhlo
30 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190572
Osobností: 697863
Fotografií: 764000
Plakátů: 376644
Obsahů a biografií: 178297

Poslední komentáře

Neviditelné zlo (2024)

Neviditelné zlo
rozpočet - 13 milionů a   nikde to není vidět. Tak to   je vážně ubohý, něco   takovýho vůbec pustit ven

Autor: svitani | Hodnocení: 1 / 10

Piňero (2001)

Piňero
Pro mne byl tohle velmi   solidní a zajímavě   natočený životopisný film   s vynikajícím výkonem   Benjamina Bratra v titulní   roli i když více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 7 / 10

Mizerná neděle (1998) [TV epizod...

Mizerná neděle
K Formanům přijede babička   a moc se na ni nikdo   netěší. Red porád utíká   do dílny a sklepa, Kitty je z   ní taky hotová, Eric musí   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10

Díkůvzdání (1998) [TV epizoda]

Díkůvzdání
Zatím asi nejlepší díl, co   jsem viděl z 1. série.   Hláška střídá hlášku,   celej díl jede   neuvěřitelně kupředu, co   dokáže udělat takové   Díkůvzdání:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 9 / 10

Děvčátko (1978)

Děvčátko
Poněkud kontroverzní drama s   námětem nemálo podobným   filmu „Lolita“ (1962).   Příběh je údajně založen   na skutečných příbězích   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10