Zari
ohodnotit

Zámek v Čechách [TV film]

Další název:
A Chateau in Bohemia; Jiří Hubač: Zámek v Čechách
Žánr:
Rok:
1993
Délka:
93 minut
„Jiřina Jirásková ve své životní roli české hraběnky, která se rozhodne oslavit narozeniny na rodném sídle, ze kterého byla v padesátých letech vyhnána.“
Popis / Obsah / Info k filmu Zámek v Čechách
POZOR SPOILER!

Při oslavě šedesátky Elizabeth Anny Marie, hraběnky z Lansdorfu a ze Scheinbergu, přichází na její zámek členové národního výboru, aby zámek převzali. Hraběnka je nucena odejít, ale všem přítomným slíbí, že se vrátí - a to přesně za deset let.

Po této době sem hraběnka skutečně přijede. Nejprve navštíví svou bývalou komornou Evu. Ta jí přislíbí pomoc při uspořádání oslav, na zámku ji však ubytovat nesmí. Hraběnku odmítne i další člověk, a to paní kuchařka. A tak skončí u svého bývalého sluhy Aloise, který v současnosti bydlí zadarmo v bytě vedle fotbalového hřiště a o toto se stará. Také ovšem „chlastá“ první ligu. Paní hraběnka si vymýšlí kde co, mimo jiné chce víno, které jí bylo odebráno. To Alois zařídí, i když za nekřesťanskou cenu. Hraběnka má ve městě zakázaný pobyt, což řeší předseda MNV. Nevyřeší. Nic s tím neudělá ani mladý policajt, který přichází až k Aloisovi do bytu. A ani starý, který hraběnku ještě pustí do kostela, pak ji však dopraví až na nádraží. Hraběnka tedy do vlaku nasedne, ale pak zatáhne za záchrannou brzdu a vrací se zpět. Zastaví ji jakýsi řidič, který ji dopraví do města a tam vysadí. Vypadá to, že oslavu by již nic nemělo zhatit.


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Zámek v Čechách
Paní hraběnku při oslavě jejích šedesátých narozenin akční výbor vypověděl z jejího rodového sídla. Ona však slíbila svým hostům, že se znovu sejdou na tomtéž zámku u příležitosti jejích sedmdesátých narozenin, to je v roce 1956. Nikdo tomu příliš nevěřil, avšak sedmdesátiletá hraběnka po deseti letech přijíždí rozhodnuta svůj plán uskutečnit. Za tím účelem si zjedná pomoc svého bývalého sluhy, nyní místního opilce Aloise, živořícího na pokraji společnosti. Nejen on, ale i další z bývalého služebnictva si instinktivně uvědomují, že nejlepší léta svého života prožili právě na zámku... a nastalá situace se stává zkouškou jejich charakteru. Někteří v sobě dokáží zmobilizovat zbytečky toho dobrého, co v nich zbylo.
Zbabělost, strach a rezignovanost je alespoň na chvíli převážena podvědomou touhou po ušlechtilosti a dávno ztracené radosti. Ta zarputilá, ironická dáma je, a koneckonců celé městečko, přesvědčí o tom, že šlechtické heslo Non abscederre - nikdy neustupovat, znamená vlastně zachovat věrnost sobě samému, že jméno a čest člověka zavazuje...

Zámek v Čechách napsal Jiří Hubač již před listopadem 1989, ovšem režisér Martin Hollý jej mohl natočit až teď, protože účtuje příliš upřímně a příliš pronikavě s obdobím posledních let. Hlavní role psal J. Hubač přímo pro Jiřinu Jiráskovou a Karla Heřmánka.


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Zámek v Čechách
Příběh fiktivní hraběnky von Lansdorf se odehrává v Čechách v letech 1949 a 1959. V roce 1949 slaví hraběnka své šedesáté narozeniny, Idylický elegantní večírek přeruší dupot holinek zástupců lidu, kteří přišli zabavit zámek s celým příslušenstvím. Hraběnka neztrácí vrozenou noblesu šlechtičny a svým hostům dá čestné slovo, že za deset let oslaví své sedmdesátiny opět na zámku. Deset let žila v bídě, ale neztratila nic ze své aristokratické pýchy a cti: všechno, co jí zbylo, obětuje na to, aby mohla splnit svůj slib.

Autor/Zdroj: /Popis


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama