Zámek v Čechách (1993) [TV film]

Zámek v Čechách
81.3 %
 
 

Další název: A Chateau in Bohemia; Jiří Hubač: Zámek v Čechách

    Žánr: příběh
    Země: Česká republika
    Délka: 93 min.
„Jiřina Jirásková ve své životní roli české hraběnky, která se rozhodne oslavit narozeniny na rodném sídle, ze kterého byla v padesátých letech vyhnána.“
Paní hraběnku při oslavě jejích šedesátých narozenin akční výbor vypověděl z jejího rodového sídla. Ona však slíbila svým hostům, že se znovu sejdou na tomtéž zámku u příležitosti jejích sedmdesátých narozenin, to je v roce 1956. Nikdo tomu příliš nevěřil, avšak sedmdesátiletá hraběnka po deseti letech přijíždí rozhodnuta svůj plán uskutečnit. Za tím účelem si zjedná pomoc svého bývalého sluhy, nyní místního opilce Aloise, živořícího na pokraji společnosti. Nejen on, ale i další z bývalého služebnictva si instinktivně uvědomují, že nejlepší léta svého života prožili právě na zámku... a nastalá situace se stává zkouškou jejich charakteru. Někteří v sobě dokáží zmobilizovat zbytečky toho dobrého, co v nich zbylo.
Zbabělost, strach a rezignovanost je alespoň na chvíli převážena podvědomou touhou po ušlechtilosti a dávno ztracené radosti. Ta zarputilá, ironická dáma je, a koneckonců celé městečko, přesvědčí o tom, že šlechtické heslo Non abscederre - nikdy neustupovat, znamená vlastně zachovat věrnost sobě samému, že jméno a čest člověka zavazuje...

Zámek v Čechách napsal Jiří Hubač již před listopadem 1989, ovšem režisér Martin Hollý jej mohl natočit až teď, protože účtuje příliš upřímně a příliš pronikavě s obdobím posledních let. Hlavní role psal J. Hubač přímo pro Jiřinu Jiráskovou a Karla Heřmánka.

režie:
Martin Hollý
 
 
hraje:
Jiřina Jirásková (Elizabeth Anna Marie, hraběnka z Lansdorfu a ze Scheinbergu), Karel Heřmánek (Alois), Josef Vinklář (předseda národního výboru), Taťjana Medvecká (komorná Eva), Ivan Vyskočil (správce zámku), Valerie Zawadská (kuchařka Mařka), Leoš Suchařípa (hoteliér Krása), Jana Krausová (Jarmila), Jiří Schmitzer (vedoucí knihkupectví), Ladislav Potměšil (řidič náklaďáku), Ladislav Trojan (kostelník), Stanislav Zindulka (starší příslušník VB), Jiří Langmajer (mladší příslušník VB), Josef Patočka (zahradník), Raoul Schránil (hrabě Karel), Alena Karešová (dáma na vozíku), Monika Kvasničková (sekretářka NV), Zdeněk Mahdal (snový hrabě), Stanislav Bruder (role neuvedena), Hugo Kaminský (role neuvedena), František Špaček (role neuvedena), Gaston Šubert (role neuvedena), Jaroslava Eliášová (hraběnka za mlada), Nikola Svatoňová (role neuvedena), Sabina Langrová (role neuvedena)
 
 
námět:
Jiří Hubač
 
 
scénář:
Jiří Hubač
 
 
kamera:
Vladimír Smutný
 
 
hudba:
Jiří Svoboda, Petr Iljič Čajkovskij (valčík z opery "Evžen Oněgin")
 
 
výprava-architekt:
Ondřej Nekvasil
 
 
kostýmy:
Katarína Hollá (návrhy kostýmů), Alexander Kiss (vedoucí kostymér)
 
 
střih:
Ivana Kačírková
 
 
zvuk:
Vladimír Skall
 
 
produkce:
Eliška Sekavová
 
 
masky:
Josef Lojík (umělecký maskér), Marie Džbánková
 
 
dramaturgie:
Eduard Verner
 
 
zástupce vedoucího výroby:
Věra Ferdová, Zuzana Kovaříková
 
 
asistent kamery:
Jan Smolík
 
 
pomocná režie:
Helena Rohanová
 
 
fotograf:
Jaroslav Trousil
 
 
výprava:
Miloslav Dvořák, Miroslav Fára
 
 
nahrál:
FHS - PRODUKCE, Jaroslava Eliášová (valčík z opery "Evžen Oněgin" na klavír hraje)
 
 
dirigent:
Mario Klemens
 
 
skript:
Jarmila Kovtanová
 
 
vrchní osvětlovač:
Jaroslav Betka
 
 
stavba:
Jiří Zavřel
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.