Zari
ohodnotit

Zakázaná říše

Vij.

Další název:
Viy; Вий; Legenda o Viy; Forbidden Empire; Vij. Vozvraščenije; Legenda o Viy (SK)
Rok:
2014
Délka:
112 minut
Popis / Obsah / Info k filmu Zakázaná říše
Počátek XVIII století. Kartograf Jonathan Green cestuje přes Karpaty dál na východ, až se jednoho dne dočista ztratí v mlžných a hlubokých lesích Transylvánie. Po dlouhém putování se ocitne v malé kozácké vesnici, jejíž podivní obyvatelé jsou úplně jiní, než kdokoliv, koho Green kdy v životě poznal. Žijí v naprosté izolaci od okolního světa a vypadá to, jakoby se stále něčeho báli. Vyprávějí Jonathanovi dávný příběh dívky Pannočky, kterou mladík Choma Brut usilovným modlením kdysi zachránil před Vijem a dalšími tajemnými bytostmi z jiného světa, ale on - jako správný vědec - ničemu z toho nevěří. Což byla, jak sám brzy pozná, veliká chyba...


Autor: green-tea

Popis / Obsah / Info k filmu Zakázaná říše
POZOR, SPOILER

V Anglii v roce 1701 přistihne otec svou dceru s milencem Jonathanem Grinem. Ten prchá a své milé už jen píše. Sám cestuje s velkým kolem za kočárem a vyráží z Greenwiche měřit zemi. Je kartograf.

V ukrajinských lesích pouští děvčata na vodu věnce. Jedna z nich hledá kamarádku Panočku a padá do vody, ze které ji vynáší podivný tvor. Obě dívky jsou nalezeny, ale ta jedna chce, aby její otec Sotnik nalezl studenta Brutuse. Ten se má za ni tři dny modlit. Tento student je nalezen a zůstává u mrtvé. Pak je však nalezen bez známek života. Místní kněz prohlásí místo za prokleté.
Grin se potkává se studenty. Jeden mu vypráví o svém kolegovi, který záhadně zmizel. Grin pak jede dál sám a je napaden vlky. S hořícím kočárem přijíždí až do nám již známé vesnice. Zde se setkává s kovářem, který tvrdí, že donutí létat jakýsi stroj. Pak dostává Grin stejný pokoj jako ten, kde zmizel student z vyprávění. Posléze je povolán k Sotnikovi. Ten po něm chce novou mapu okolí, ale má ji dělat tajně.

Grin se večer ve společnosti dozví o dalším Brutusově osudu. Také o jeho boji proti podivnému soupeři a levitující rakvi s mrtvolou. A pak, po vyprávění, se ostatní spolustolovníci změní v příšery a začíná peklo. To ukončí až kruh udělaný křídou.

Druhý den se Grin s pomocníkem Petrusem vydávají dělat mapu. Grin se vydrápe až na střechu kostela, ve kterém Brutus skončil svou pouť. Jenže pak padá, a tak práci končí.

Farář Paisij začíná proti Grinovi vystupovat veřejně - a také všechny veřejně nabádá, aby mu nepomáhali. Petrus je unesen a při mučení poví, co dělal vědec na kostele. Pak je propuštěn a rozhoduje se i s Grinem utéci. A kdyby se nezdržoval s dívkou, kterou chtěl vzít s sebou, s Nastusjou, snad by se útěk i podařil. Jenže tak končí Nasusja jako vězeň a kvůli otci Paisijovi, který již definitivně převzal moc, se vedle ní ocitá i Grin. Oba jsou označeni jako společníci ďábla. Ona je pak přivázána na kříž a na něm dána do loďky. V ní jsou kameny a Paisijův přisluhovač do ní ještě udělá díru.

Ale to už Petrus spěchá provést Grinovy příkazy a Grin sám odhaluje to, co se vlastně stalo tehdy před rokem. Nyní je třeba zasáhnou ve prospěch přítomnosti...


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Zakázaná říše
Fantastická cesta do srdce temnoty. Pravda je v tobě… Počátkem 18. století kartograf Jonathan Green podniká vědeckou výpravu z Evropy na Východ. Když prošel Sedmihradskem a překročil Karpaty, ocitl se v malé vesnici ztracené v neprůchodných lesích. Na toto prokleté místo ho nemohlo přivést nic než náhoda a hustá mlha. Lidé, kteří zde žijí, se nepodobají ostatním lidem, které cestovatel dříve potkával. Vesničané si vykopali hluboký příkop, aby se obrnili před světem. Sdílejí naivní víru, že se mohou uchránit před zlem, které ztělesňuje Vij, monstrum žijící v bažinách. Nechápou, že zlo se už uhnízdilo v jejich duších a čeká na příležitost, aby vyrazilo do světa. Předlohou filmu se stala stejnojmenná hororová povídka Nikolaje Vasiljeviče Gogola.

JOJ


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

Podobné filmy

Tajemství dračí pečeti (2019)

 Tajemství dračí pečeti (2019)
Tajemství dračí pečeti n
Viy 2
Žánr: dobrodružný / fantasy
Země: Rusko / Čína / Spojené státy americké
Režie: Oleg Stepčenko

(pokračování)

Reklama