Zakázaná říše (2014)

Zakázaná říše (Vij.)
60.4 %
 
 

Vij.

Další název: Viy; Вий; Legenda o Viy; Forbidden Empire; Vij. Vozvraščenije; Legenda o Viy (SK)

    Žánr: mysteriózní / horor
    Země: Rusko / Česká republika / Ukrajina / Spolková republika Německo
    Délka: 112 min.
POZOR, SPOILER

V Anglii v roce 1701 přistihne otec svou dceru s milencem Jonathanem Grinem. Ten prchá a své milé už jen píše. Sám cestuje s velkým kolem za kočárem a vyráží z Greenwiche měřit zemi. Je kartograf.

V ukrajinských lesích pouští děvčata na vodu věnce. Jedna z nich hledá kamarádku Panočku a padá do vody, ze které ji vynáší podivný tvor. Obě dívky jsou nalezeny, ale ta jedna chce, aby její otec Sotnik nalezl studenta Brutuse. Ten se má za ni tři dny modlit. Tento student je nalezen a zůstává u mrtvé. Pak je však nalezen bez známek života. Místní kněz prohlásí místo za prokleté.
Grin se potkává se studenty. Jeden mu vypráví o svém kolegovi, který záhadně zmizel. Grin pak jede dál sám a je napaden vlky. S hořícím kočárem přijíždí až do nám již známé vesnice. Zde se setkává s kovářem, který tvrdí, že donutí létat jakýsi stroj. Pak dostává Grin stejný pokoj jako ten, kde zmizel student z vyprávění. Posléze je povolán k Sotnikovi. Ten po něm chce novou mapu okolí, ale má ji dělat tajně.

Grin se večer ve společnosti dozví o dalším Brutusově osudu. Také o jeho boji proti podivnému soupeři a levitující rakvi s mrtvolou. A pak, po vyprávění, se ostatní spolustolovníci změní v příšery a začíná peklo. To ukončí až kruh udělaný křídou.

Druhý den se Grin s pomocníkem Petrusem vydávají dělat mapu. Grin se vydrápe až na střechu kostela, ve kterém Brutus skončil svou pouť. Jenže pak padá, a tak práci končí.

Farář Paisij začíná proti Grinovi vystupovat veřejně - a také všechny veřejně nabádá, aby mu nepomáhali. Petrus je unesen a při mučení poví, co dělal vědec na kostele. Pak je propuštěn a rozhoduje se i s Grinem utéci. A kdyby se nezdržoval s dívkou, kterou chtěl vzít s sebou, s Nastusjou, snad by se útěk i podařil. Jenže tak končí Nasusja jako vězeň a kvůli otci Paisijovi, který již definitivně převzal moc, se vedle ní ocitá i Grin. Oba jsou označeni jako společníci ďábla. Ona je pak přivázána na kříž a na něm dána do loďky. V ní jsou kameny a Paisijův přisluhovač do ní ještě udělá díru.

Ale to už Petrus spěchá provést Grinovy příkazy a Grin sám odhaluje to, co se vlastně stalo tehdy před rokem. Nyní je třeba zasáhnou ve prospěch přítomnosti...  Autor: Pitryx

režie:
Oleg Stepčenko
 
 
hraje:
Jason Flemyng (Jonathan Grin), Valerij Zolotuchin (Javtuch), Nina Ruslanova (Javtuchova žena), Alexandr Karpov (Panas), Andrej Smoljakov (otec Paisij), Alexandr Jakovlev (Overko), Jurij Curilo (stotník), Alexej Čadov (Petrus), Igor Žižikin (Dorosh), Alexej Ogurcov (Spirid), Oleg Taktarov (Gricko), Agnija Ditkovskite (Nastusja), Viktor Byčkov (kováč), Olga Zaytseva (Pannochka), Emma Černá, Charles Dance, Ivan Mochovikov (Chaljava), Anatolij Guščin (Gorobec), Alexej Petruchin (Choma)
 
 
námět:
Nikolaj Gogol (povídka "Vij" ze sbírky "Mirgorod" (1835))
 
 
scénář:
Alexandr Karpov
 
 
kamera:
Vladimír Smutný
 
 
hudba:
Anton Garcija
 
 
kostýmy:
Jarmila Konečná
 
 
zvuk:
Robert Dufek, Bob Beemer, Karel Jahelka
 
 
zvláštní efekty:
Miroslav Miclik, Pavel Policar, Kamil Jaffar, Roman Holub (supervize)
 
 
asistent režie:
Anastasiya Golovina
 
 
výprava:
Jan Kadlec, Alexandr Kozák, Artur Mirzojan
 
 
producent:
Leonid Ogorodnikov, Oleg Stepčenko, Jolana Heralová, Alexej Petruchin, Alexandr Kulikov, Ruslan Ustinov
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.