Zari
ohodnotit

Záhada Blair Witch

The Blair Witch Project

Žánr:
Rok:
1999
Délka:
87 minut
Premiéra v ČR:
16.12.1999
„Mystické pátrání po marylandské čarodějnici…“
Popis / Obsah / Info k filmu Záhada Blair Witch
Tři studenti (jedna dívka a dva mladíci) odjedou do marylandského městečka Burkittsville natáčet dokument o tamním fenoménu, Blairské čarodějnici, jíž se dává za vinu zmizení několika dětí. Jakmile se štáb ocitne v lese, nemůže se z něj dostat a prvotní optimismus jeho členů se během několika dní a nocí změní v naprostou zoufalost a hysterii. Předností tohoto hororového pseudodokumentu je především naprostá autenticita. Jejím prostřednictvím je navozován mimo jiné i strach, vyvolaný neznámými a diváky ani hrdiny nespatřenými jevy.


Popis / Obsah / Info k filmu Záhada Blair Witch
Vcelku originálně natočený hororový příběh o třech mladých filmařích, kteří se ztratili při výpravě za záhadou lesní čarodějnice, vzbudil před časem po celém světě nečekaný ohlas. Na vlně zájmu o tento podle některých silně přeceňovaný snímek se snaží surfovat i parodická směs krátkých příběhů a scének, kterou držíte v ruce. Což o to, Záhada Blair Witch si o zlehčující tón přímo říkala, ovšem dobrý úmysl se tentokrát nějak minul cílem.

Za prvé parodování si žádá nemalý díl vlastní invence a nestačí jen zesměšňující převyprávění vybrahých momentů z originálu. Za druhé když sledujete už asi pátou více či méně vtipnou variaci na stejné téma, myslí vám začnou stále neodbytněji kroužit pojmy jako nuda, přetáčení, konec, případně „to jsem zase nalít". Na obranu mladých tvůrců je třeba uvést, že některé vtípky se jim docela povedly, jako celek ovšem tato kazeta příliš ke koukání není.

ZDROJ: Total Film


Popis / Obsah / Info k filmu Záhada Blair Witch
Píše se rok 1994 a tři mladí studenti, filmaři, se ztratili v lesích nedaleko Burkitesville v západním Marylandu během natáčení dokumentu. O rok později byla nalezena vidokazeta z jejich natáčení...

Takže to, co může divák shlédnout, jsou pravděpodobně poslední dny, kdy se studenti viděli vůbec naposledy.

Heather, Josh a Mike jsou celí vzrušení, že mohou být součástí tohoto projektu. Měl to být jen jeden nebo dva dny rozhovorů s místními jednoho malého městečka, které bylo epicentrem zpráv o mýtu čarodějnice. Poté se měli ti tři vydat do lesa zjistit, jsou-li nějaké důkazy dosvědčující tvrzení lidí. Mnoho z místních odmítalo přijmout čarodějnici jen jako folklór bez základu faktů. Jistá výstřední žena dokonce tvrdila, že viděla čarodějnici na vlastní oči a popisovala ji jako vychrtlou šerednou stařenu oblečenou do kožešiny létající vzduchem.

Mladí filmaři se ale zakrátko dostali do potíží. Ztratila se jim mapa, takže bloudili lesem, slyšeli nevysvětlitelné příšerné zvuky. Po hrůzostrašné noci našli důkazy, že kdosi zde byl.

Po mnoha přích mezi vyděšeným Joshem a Mikem uvěří Heather, že nejrozumnější bude zmizet z lesa. Ale ať udělali co udělali, vždycky to bylo špadně. Chodili v bludných kruzích po lese a najednou cítili, že je honí cosi neviditelného. Strach začíná nabírat obřích rozměrů, když jeden se snaží obrátit na druhého ve snaze zachránit vlastní příčetnost...

Krátce po uvedení "Záhady Blair Witch" vyvolal film obrovskou vlnu zájmu především mezi mladými lidmi. Dokumentárním stylem vytvářejí tvůrci velmi reálné vidění ze zážitku strachu. Tento film nepojednává jen o čarodějnici samotné, ale o tom, jak strach nás dovede ovládat, připraví nás o naši příčetnost a redukuje nás do skrčeného slabocha.

Nejocenitelnější na filmu je schopnost prolínání reality a fikce. Za velmi nízký rozpočet byl natočen film, který v 27 kopiích vydělal za první víkend přes milión dolarů, což je neuvěřitelný start.


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

Podobné filmy

Blair Witch: 20 let poté (2016)

 Blair Witch: 20 let poté (2016)
Blair Witch: 20 let poté n
Blair Witch
Žánr: horor / thriller
Země: Spojené státy americké
Režie: Adam Wingard

(pokračování)

Záhada Blair Witch 2 (2000)

 Záhada Blair Witch 2 (2000)
Záhada Blair Witch 2 n
Book of Shadows: Blair Witch 2
Žánr: horor
Země: Spojené státy americké
Režie: Joe Berlinger

(pokračování)

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Margyt 2 (Du är inte klok, Madicken)

Margyt 2
Du är inte klok, Madicken

Lisa Rocco

Rocco Lisa

Naposled navštívené:
Margyt 2 (Du är inte klok, Madicken)

Margyt 2
Du är inte klok, Madicken

Lisa Rocco

Rocco Lisa