Zari
ohodnotit

Z mého života

Další název:
Bedřich Smetana, Píseň česká
Rok:
1955
Délka:
114 minut
Premiéra v ČR:
28.10.1955
„Génius české hudby Bedřich Smetana.“
Popis / Obsah / Info k filmu Z mého života
Jedním z nejvýznamnějších a nejlepších životopisných filmů v naší kinematografii je snímek Z mého života, který podle námětu Jiřího Mařánka natočil v roce 1955 režisér Václav Krška. Ten zahájil řadu životopisných filmů již v roce 1946, kdy natočil Housle a sen (o J. Slavíkovi), následoval Mikoláš Aleš (1951), Posel úsvitu (J. Božek – 1951) a Mladá léta (A. Jirásek – 1952).

Film Z mého života zachycuje osudy Bedřicha Smetany od roku 1856, kdy skladatel odjel na čas do Švédska, až po sklonek jeho života. Nejde o tradiční životopisný film, ale spíše o mozaiku jednotlivých epizod Smetanovy cesty, od mladých let až do chvíle, kdy se vyčerpán lidským i uměleckým strádáním dočkal naplnění velkého snu: otevření Národního divadla. Hlavní roli vytvořil Karel Höger, jemuž se obdivuhodně podařilo zachytit Smetanovu postavu. Ve filmu zazní ukázky z Braniborů v Čechách, Prodané nevěsty, Dalibora a Libuše v podání Bena Blachuta, Marie Podvalové, Václava Bednáře, Iva Žídka, Rudolfa Asmuse a Bohumila Vícha.

Zdroj: ČT


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Z mého života
POZOR SPOILER

Bedřich Smetana je ve Švédsku, píšeme rok 1861. Přehrává zde různé skladby. Jistý muž má pochybnosti o české hudbě a Smetana nato dává místo Schumanna svou vlastní skladbu „Vzpomínka na Čechy“.

Pak, již doma, má drobnou při s panem Riegerem. Přitom však pan Smetana chystá svou první operu, o libreto žádá pana Sabinu. Zatím je však jen večer na oslavu Shakespeara. A protože první opera neprošla, pracuje Smetana již opět se Sabinou na „Prodané nevěstě“. Přesto jsou Braniboři nakonec uváděni. A „prodanou“ nechce nikdo nastudovat, takže ji nakonec dělá Smetana sám. Má při tom spory s hlavní představitelkou. Ta dělá potíže, ale na premiéře zazáří a opera je pak velmi chválena. Pak je válka, po ní se lid obecný skládá na Národní divadlo. Tou dobou je také provedena opera „Dalibor“. Což se jistému okruhu lidí nelíbí, ale Smetanovi je to jedno. Již má rozdělanou „Libuši“ a začíná novou operu s názvem „Dvě vdovy“. O dožínkách se již v Praze ví, že Eliška Krásnohorská píše pro Bedřicha „Hubičku“, a on právě hledá svou symfonickou formu pro cyklus „Má vlast“, jenže ohluchne. Začnou na něj doléhat i finanční potíže, ale komponuje dále a již hovoří o „Tajemství“. Nu, a pak se slavnostně otevírá Národní divadlo a zahajuje operou Libuše. Smetana je na vrcholu a je spokojen.


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Z mého života
Životopisný film o českém národním hudebním skladateli Bedřichu Smetanovi se zaměřuje na důležitá období jeho života a především na jeho obsáhlé hudební dílo. Život Smetanovým skladbám vdechla Česká filharmonie v čele s Václavem Talichem a operní úryvky nahráli naši nejlepší sólisté. I když se film v současné době může jevit jako naivní, nic se nemění na tom, že scény ze Smetanových oper Braniboři v Čechách, Prodaná nevěsta, Dalibor a Libuše jsou stále velmi působivé.
Václav Krška za tento snímek v roce 1955 na XVI. MFF Benátky získal medaili.
Filmexportvideo DVD


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Z mého života
Životopisný film o českém národním skladateli Bedřichu Smetanovi se soustřeďuje na důležitá údobí jeho tragického osudu a hlavně na jeho obsáhlé hudební dílo.

I když se po letech může film jevit jako naivní a v detailech zkreslující. Zůstávají scény ze Smetanových oper "Braniboři v Čechách", "Prodaná nevěsta", " Dalibor", a "Libuše" stále působivé.

Film zachycuje osudy Bedřicha Smetany od roku 1856 až do sklonku jeho života. Jde spíše o mozaiku jednotlivých epizod od mladých let až do chvíle, kdy se vyčerpán lidským i uměleckým strádáním dočká naplnění velkého snu, otevření Národního divadla.


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Reportéři ČT (2004) [TV cyklus...

14:00 - 14:50

29 minut již uběhlo
21 minut zbývá do konce

ČT2 - Dějiny antisemitismu

14:00 - 15:00

29 minut již uběhlo
31 minut zbývá do konce

NOVA - Mentalista (2008) [TV seriál]

13:40 - 14:40

49 minut již uběhlo
11 minut zbývá do konce

Prima - Policie v akci (2017) [TV pořa...

14:25 - 15:25

4 minut již uběhlo
56 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Osud světa (Ritaanaa)

Osud světa
Ritaanaa

Hardi Pardaillan!

Hardi Pardaillan!
Hardi Pardaillan!

Naposled navštívené:
Osud světa (Ritaanaa)

Osud světa
Ritaanaa

Hardi Pardaillan!

Hardi Pardaillan!
Hardi Pardaillan!