Zari
ohodnotit

Vykoupení z věznice Shawshank

The Shawshank Redemption

Žánr:
Rok:
1994
Délka:
137 minut
Premiéra v ČR:
6.7.1995
„Strach dělá z lidí vězně. Naděje nám dává křídla.“
Popis / Obsah / Info k filmu Vykoupení z věznice Shawshank
Mladý bankovní manager Andy Dufresne (Tim Robbins) je v roce 1947 odsouzen na doživotí za vraždu své ženy a jejího milence, kterou nespáchal. Čeká ho trest v obávané věznici Shawshank. Andy se zde sblíží s černochem Redem (Morgan Freeman), jenž je tu už dvacet let, a během dlouhé doby se jim společně podaří dosáhnout zlepšení zdejších poměrů. Andy se dokonce stane strážcům i nenáviděnému řediteli věznice nepostradatelný jako daňový a finanční poradce.


Autor: Lenas

Popis / Obsah / Info k filmu Vykoupení z věznice Shawshank
Sedm nominací na OSCARA za rok 1995. Nezískal žádnou, ale neznamená to, že nemusel být nejlepší. Bohužel rok je rok a za tak dlouhou dobu se může na filmové scéně objevit více než jeden skvělý film. Nyní z odstupem času jsem čím dál víc utvrzen o tom, že tuto prestižní cenu ani nedostávají filmy, jež ocenění zaslouží.

„Jste shledán vinný a odsouzen ke dvěma trestům doživotí za dvojnásobnou vraždu své ženy a jejího milence…“
Teď už Endyho Dufresna (skvěle ztvárněný Timem Robbinsnem – Twister, Hráč a později Mise na Mars, Human Nature či AntiTrust) nezachrání ani otřepaná fráze „Jsem nevinen…“ (prostě a jednoduše nikdo neuvěří, že to právník posral). Jeho život teď směřuje do cílové stanice jíž je věznice Shawshank. Není to špatná vyhlídka, nějakých šedesát let v jedné z nejdrsnějších věznic v Nové Anglii – pokud ovšem raději nezvolí rychlejší alternativu – ono se to lano vždycky nějaké najde). Nová skupinka bažantů – jak je nazýváno čerstvé vězeňské maso – přijíždí do krásného zámku (těch mříží všude kolem) a veteráni Shawshanku se začínají sázet - v čele s Ellis Boyd Reddingem, pro přítele Red – vážně sežene všechno. (Jistota dobrého výkonu. Ostřílený a úspěšný Morgan Freeman – Robin Hood, Se7en). Sázka jednoduchá – kdo se večer první rozbrečí.

Vždycky se někdo rozbrečí. Bohužel Redovi sázka na svého bažanta nevyšla. Až příliš podcenil bývalého bankéře Dufrsna. (Tady se musím pozastavit nad nejdrsnější scénou filmu, kdy bachař chladnokrevně utluče jednoho nováčka k smrti jednoduše proto, že se zlomil a rozbrečel. Tvůrci tady vystihli tvrdou nehostinnou podobu věznice, v níž zločinci teprve vidí největší krutosti světa…) Nebudu vám lhát. Opravdu je to tak a nečekaně se z Dufrsna a Reda stávají nejlepší přátelé. (Jen vážně stále nechápu hlášku směřovanou na Freemana: „Proč ti říkají zrzku?“ pozn. red.)

Endy se ve vězení snaží nepřijít o svéprávnost a tak si nechá propašovat do vězení geologické kladívko a pokračuje ve své zálibě sbírání nerostů (jen tak naokraj) Ne všichni milují Dufrsna, jistá partička Sestřiček si vyhlídne Dufrsna pro své perverzní homosexuální hrátky. Občas je přepere, podruhé zase ne… Trvá to už však příliš dlouho. Dva roky to trvalo než se v něm něco zlomilo a tak při jedné výjimečné práci venku poradí bachaři jak si ušetřit na daních… a je to tak – nejdrsnější bachař Shawshanku dodržuje slib a partička kriminálníků popíjí na sluníčko dobře vychlazené pivíčka… Netrvá dlouho a Endyho kvality v oboru financí jsou plně využívány. Dokonce to časem vypadá jako slušná živnost, ale co je důležitější vůdce Sestřiček je zmrzačen drsným dozorcem poté, co Endyho ztluče do němoty. Už je konec jeho potíží. Endy se čím dál tím víc začíná cítit zase jako člověk – pomáhá spoluvězňům a píše dopisy na ministerstvo, aby rozšířili knihovnu (to by člověk neřekl, že stačí poslat týdně jeden dopis po dobu dvou let, aby něco vyřídil…).

Endy však získává více než jen vnitřní dobrý pocit. Získává i úctu a přátelství spoluvězňů a přátelství s Redem se prohlubuje do nejvyšší míry, jaké je možné v takto nehostinném prostředí dosáhnout. Dokonce i ředitel věznice si oblíbí služby poslušného vraha, který získává veliký talent pro špinavé obchody. Vše se však prolomí příchodem mladičkého, rockem posedlého zlodějíčka. Netrvá dlouho a velká vězeňská parta si ho oblíbí natolik, že se stává jedním z nich. Dokonce mu Endy hodlá pomoci dokončit maturitu, aby po propuštění mohl živit svou ženu a dítě… Nečekaný zvrat však vyvolá zjištění, že Endy je opravdu nevinný (ostatně jako všichni tady), což může zlodějíček dosvědčit. Tato skutečnost však nevyhovuje řediteli věznice, kterému přináší Endyho praní peněz značné zisky.

Bum prásk… rychlý převrat, zlodějíček zabit, Endy bez možnosti na propuštění, práce v pekle pokračuje… Už se nám jen rýsuje otázka kam to všechno vlastně směřuje a jak to všechno skončí… Tak tohle vám nepovím, ale zkusím vám napovědět. „A sakra chtěl po mně dva metry dlouhý lano…“ (Já vím, ještě pořad netušíte co – tak se raději podívejte) Podrženo a sečteno nedivím se, že podle jisté ankety je tento film absolutní jednička…Já bych ji taky směřoval vysoko(ostatně stejně jako i druhý Darabontův film - Zelená míle). Pravda – ne na post nejvyšší, ale umění je zaměřeno na subjektivní názor a film je umění také… Jedná se prostě o vynikající příběh přátelství, naděje a moudrosti, obohacená výraznými povahami, umístěna do zajímavého, někdy až příliš realistického prostředí… A nezapomeňte na to, že ty zdi vám nakonec přirostou k srdci a když vás náhodou pustí, tak uděláte hodně proto, abyste mohli zpět…No tak prosím vás, přestaňte číst a upalujte do nejbližší videopůjčovny…


Autor: Fox

Popis / Obsah / Info k filmu Vykoupení z věznice Shawshank
Andy Dufresne je mladý a úspěšný bankéř. Jeho život se drasticky změní poté, co je odsouzen k trestu dvojnásobného doživotí za vraždu manželky a jejího milence. Andy je ovšem jediný, kdo ví, že zločiny nespáchal. Andy, který je v civilním životě mlčenlivý bankéř, je poslán do věznice Shawshank, aby si trest krutě odpykal, a musí se naučit probít nelítostnými podmínkami za zdmi vězení, kde je život často na ostří nože. Jeho tichá síla si postupně získá respekt nejen spoluvězňů, zejména Reda, ale hlavně zaměstnanců vězení. Ale pod rouškou zdánlivě flegmatického přijetí nespravedlivého trestu se skrývá Andyho zaryté odhodlání dostat se na svobodu…

Zdroj: FTV Prima


Popis / Obsah / Info k filmu Vykoupení z věznice Shawshank
Vězeňské drama má v dějinách kinematografie dlouhou tradici. Snímek scenáristy a režiséra Franka Darabonta Vykoupení z věznice Shawshank ji obohacuje zvláštním a nezvyklým tónem. Pojednává o přátelství dvou vězňů, odsouzených na doživotí jež poněkud nezvykle končí jejich vítězstvím nad represivní mocí. Úspěšný mladý muž Andy Dufresne se ocitá za mřížemi za vraždy své ženy a jejího milence, jež nespáchal. Ve vězení se sblíží s černochem Redem, který je tu už dvacet let. Během dlouhé doby Andy nenápadně pracuje na zlepšení zdejších krutých poměrů a stane se nepostradatelný jako daňový a finanční poradce strážců i nenáviděného ředitele. Když pochopí, že právě proto nemá šanci na svobodu, uskuteční trpělivě připravovaný útěk. Nakonec se sejde s podmínečně propuštěným Redem u vysněného moře v Mexiku... - Příběh se po krátkém prologu odvíjí jako Redovo vyprávění o událostech v Shawshanku. Popisuje každodenní život a zejména vztahy mezi vězni. Odehrává se v letech 1946-1966 v pochmurné staré věznici. I když se film nevyhýbá drsným scénám a i když ukazuje odvrácenou tvář amerického vězeňského systému (úlisný zkorumpovaný ředitel, sadistický kapitán Hadley, sexuální zneužívání vězňů), přece je jeho celkové ladění nenápaditou poctou přátelství a nepokořitelnému lidství. Velký podíl na tom mají herci Morgan Freeman a Tim Robbins. - Snímek, natočený podle a typické novely Stephena Kinga Rita Hayworthová a vykoupení z věznice Shawshank byl až nečekaně dobře přijat v odborných filmových kruzích, což se projevilo mj. i sedmi nominacemi na Oscara (režie, herec - M. Freeman, scénář-adaptace, kamera, hudba, střih, zvuk) a dvěma nominacemi na Zlatý glóbus (scénář, herec - M. Freeman). Jeho ambice však vyšly naprázdno, jak při vyhlašování výsledků, tak při návštěvnosti v amerických kinech.
Tomáš Bartošek, Filmový přehled 1995/6


Popis / Obsah / Info k filmu Vykoupení z věznice Shawshank
Víceprezident bankyAndy Dufrense byl nevinně odsouzen na doživotí za dvojnásobnou vraždu. Nastupuje do trestnice Shawshank, která připomíná peklo. Díky své inteligenci a znalostem si zde postupně vylepší postavení, ovšem svoboda je stále v nedohlednu…

Snímek pojednává o přátelství dvou vězňů, odsouzených na doživotí, jež poněkud nezvykle končí jejich vítězstvím nad represívní mocí. Úspěšný mladý muž Andy Dufresne se ocitá za mřížemi za vraždy své ženy a jejího milence, jež nespáchal. Ve vězení se sblíží s černochem Redem, který je tu už dvacet let. Během dlouhé doby Andy nenápadně pracuje na zlepšení zdejších krutých poměna a stane se nepostradatelný jako daňový a finanční poradce strážců i nenáviděného ředitele. Když pochopí, že právě proto nemá šanci na svobodu, uskuteční trpělivě připravovaný útěk. Nakonec se sejde s podmínečně propuštěným Redem u vysněného moře v Mexiku... Přběh se po krátkém prologu odvíjí jako Redovo vyprávění o událostech v Shawshanku. Popisuje každodenní život a zejména vztahy mezi vězni. Odehrává se v letech 1946-1966 v pochmurné staré věznici.
I když se film nevyhýbá drsným scénám a i když ukazuje odvrácenou tvář amerického vězeňského systému (úlisný zkorumpovaný ředitel, sadistický kapitán Hadley, sexuální zneužívání vězňů), přece je jeho celkové ladění nenápadnou poctou přátelství a nepokořitelnému lidství.
Program ART

Kino ART


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

Podobné filmy

Útěk z vězení (2005) [TV seriál]

 Útěk z vězení (2005) [TV seriál]
Útěk z vězení n
Prison Break
Žánr: dobrodružný / drama / krimi / thriller
Země: Spojené státy americké
Režie: Bobby Roth, Kevin Hooks, Dwight H. Little

(jiná verze filmu)

Zelená míle (1999)

 Zelená míle (1999)
Zelená míle n
The Green Mile
Žánr: drama
Země: Spojené státy americké
Režie: Frank Darabont

(jiná verze filmu)

Útěk z Alcatrazu (1979)

 Útěk z Alcatrazu (1979)
Útěk z Alcatrazu n
Escape from Alcatraz
Žánr: akční / krimi / thriller
Země: Spojené státy americké
Režie: Don Siegel

(jiná verze filmu)

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Giulia Andò

Andò Giulia

Josef Fejt

Fejt Josef

Jumbo

Jumbo
Jumbo

Výzva (Kampfansage 3 - Der letzte Schüler)

Výzva
Kampfansage 3 - Der letzte Schüler

Naposled navštívené:
Giulia Andò

Andò Giulia

Josef Fejt

Fejt Josef

Jumbo

Jumbo
Jumbo

Výzva (Kampfansage 3 - Der letzte Schüler)

Výzva
Kampfansage 3 - Der letzte Schüler