Zari
ohodnotit
Popis / Obsah / Info k filmu Východ slunce
Východ slunce je prvním filmem německého režiséra F. W. Murnaua produkovaným v Hollywoodu. Ve filmu se snoubí německý expresionismus s hollywoodským melodramatem. Film byl v roce 2002 v hlasování Britského filmového institutu zvolen sedmým nejlepším filmem všech dob, a jeho vliv je patrný i v díle takových režisérů, jako je např. Alfred Hitchcock. Během historicky prvního udělování Oscarů film získal tři ceny, mimo jiné za nejlepší ženský herecký výkon pro herečku Janet Gaynor a nejlepší film.

Ve dvacátých letech bylo běžné, že se filmy natáčely na minimálně dvě souběžně filmující kamery. Na hlavní kameru se natáčela domácí verze, na tu druhou verze určená pro mezinárodní trh. Původní americký negativ byl zničen požárem v roce 1937. Filmoví historici pátrali po mezinárodní verzi a zjistili, že jako jediná se dochovala právě česká verze, která je mnohem kvalitnější než americká kopie zničeného negativu. Česká verze má dokonce jiný formát obrazu (1,37:1) než americká (1,20:1) a jsou zde použity jiné úhly záběrů některých scén. Nejzřetelnější změnou je rozdílná délka jednotlivých verzí a odlišná sekvence určitých scén.
Palace Film Festival 2010


Popis / Obsah / Info k filmu Východ slunce
Mistrovské dílo němé filmové éry natočil v Hollywoodu proslulý německý režisér Friedrich Wilhelm Murnau, autor průlomového hororového díla Upír Nosferatu. Přestože Východ slunce vznikal s velkými náklady, studio 20th Century Fox se ve smlouvě zavázalo, že nebude nijak zasahovat do režisérových záměrů. Murnau vypráví milostný příběh o mladém venkovském farmáři, kterého oblouzní městská krasavice. Na její naléhání se muž rozhodne způsobit smrt manželky a odstěhovat se do města. Nedokáže však svůj čin provést do konce. Místo toho prožije se svou ženou krásný den ve městě a uvědomí si, že jeho pouto k životní partnerce je mnohem hlubší a pevnější než pouhé erotické vzplanutí. Nečekaně však dojde k nehodě a mladá farmářka se domněle utopí... S pomocí expresivního hereckého výrazu, ale i nápadité pohyblivé kamery vytváří Murnau emotivně vypjaté situace, ve kterých rozehráva velmi široký rejstřík lidských pohnutek a pocitů, od vášnivého vzplanutí přes drásavé pocity viny až po uvědomění hlubokého a trvalého citu. To vše s mimořádně kultivovaným užitím filmového jazyka - takřka každý záběr v tomto filmu je působivým výtvarným dílem. Východ slunce je historicky jedním z prvních filmů, který získal Oscary. V roce 1929, kdy se ceny Akademie udělovaly poprvé, uspěl Východ slunce ve třech kategoriích: nejlepší herečka v hlavní roli (Janet Gaynorová), nejlepší kamera (Charles Rosher a karl Struss) a nejlepší film. Nominován byl také za výpravu.


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Maigret a hlava muže (1996) [T...

22:50 - 00:30

67 minut již uběhlo
33 minut zbývá do konce

ČT2 - Kachna na pomerančích (1975)

23:40 - 01:25

17 minut již uběhlo
88 minut zbývá do konce

NOVA - Kriminálka Vegas

23:30 - 00:25

27 minut již uběhlo
28 minut zbývá do konce

Prima - Receptář prima nápadů (2001) [...

23:30 - 00:10

27 minut již uběhlo
13 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Philip Barry

Barry Philip

Bertil Unger

Unger Bertil

Anita Loos

Loos Anita

Unaveni sluncem (Утомленные солнцем)

Unaveni sluncem
Утомленные солнцем

Charlie Variyski

Variyski Charlie

Naposled navštívené:
Philip Barry

Barry Philip

Bertil Unger

Unger Bertil

Anita Loos

Loos Anita

Unaveni sluncem (Утомленные солнцем)

Unaveni sluncem
Утомленные солнцем

Charlie Variyski

Variyski Charlie