Zari
ohodnotit

Všude dobře, proč být doma

Away We Go

Další název:
Všade dobre, prečo byť doma; Away We Go - Auf nach Irgendwo
Žánr:
Rok:
2009
Délka:
98 minut
Premiéra v ČR:
30.7.2009
„Hledání dokonalého domova jako hořkosladké nezávislé road movie.“
Popis / Obsah / Info k filmu Všude dobře, proč být doma
Třicátníci Burt a Verona čekají první dítě a moc se na něj těší. Jejich společný svět je skromný a neokázalý, jsou vlastně vědomými outsidery, nyní však cítí, že by měli začít žít nějak jinak. A jelikož je doma nic nedrží, sbalí svých pět švestek a vyrazí na cestu, na jejímž konci by rádi našli dokonalý domov pro sebe i svého potomka. Jejich putování po známých a příbuzných je zavede do různých míst Spojených států i do kanadského Montrealu a cestou poznávají různé modely partnerského soužití i to, jak se lidé mohou měnit. Navzdory zklamáním však neztrácejí víru v sebe a společnou budoucnost.

Sam Mendes, původně úspěšný divadelní režisér, se ve světě filmu prosadil hned svou oscarovou prvotinou Americká krása (1999) a v následujících letech dokazoval, že je režisérem schopným pohybovat se s neuvěřitelnou lehkostí v různých žánrech. Ať už šlo o gangsterku Road to Perdition (2002), válečný snímek Mariňák (2005) nebo rodinné drama Nouzový východ (2008). Snímkem Všude dobře, proč být doma, se pustil do hořké komedie kombinované s road movie, jež nese četné rysy amerického nezávislého filmu, včetně bohatého soundtracku, který z větší části obstaral skotský písničkář Alexi Murdoch. Film stojí především na kvalitním scénáři debutující dvojice Dave Eggers a Vendela Vidaová a přesvědčivých hereckých výkonech nepříliš známých představitelů ústřední dvojice, jimž ve vedlejších rolích sekundují mnohem známější kolegové.

V anglikém znění s titulky.

Zdroj: ČT


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Všude dobře, proč být doma
Po spíše dramatickém Nouzovém východu (2008) zabrousil režisér Sam Mendes do komediálních vod. Ve Všude dobře, proč být doma se zaměřil na mladý pár, který čeká své první dítě. Při hledání nejvhodnějšího místa na zapuštění kořenů cestuje dvojice po celých Spojených státech. Nikde však nejsou úplně spokojení a tak se hledání vhodného „hnízda“ lehce komplikuje.


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Všude dobře, proč být doma
Třicátníci Burt a Verona čekají první dítě a moc se na ně těší. Nemají sice bezprostřední existenční starosti, ale rozhodně si nežijí na vysoké noze; spíše naopak. Jsou vlastně outsideři, což jim vůbec nevadí, protože se opravdu milují. Cítí však, že by měli začít žít nějak jinak, a proto se vydají na cestu hledat nové přátele a domov. Jejich putování po známých a příbuzných je zavede do různých míst Spojených států i do kanadského Montrealu. Zjišťují, jak se lidé mění, a krátce nahlédnou do několika domácností s dětmi. Navzdory různým zklamáním neztrácejí víru v dobrou budoucnost a nakonec se rozhodnou pro nový domov ve zchátralém stavení Veroniných rodičů, kteří zemřeli před více než deseti lety. – Režisér Sam Mendes opět změnil žánr a natočil hořkou komedii, spojenou s road movie, jež svým způsobem tvoří protiklad jeho ostře kritické a sarkastické prvotině Americká krása (1999, FP 2/2000). Předlohu napsali debutující scenáristé, manželé Dave Eggers a Vendela Vidaová (původní profesí novináři), kteří nepochybně vycházeli i z vlastních zkušeností. Snímek nese četné rysy amerického nezávislého filmu, včetně bohatého písňového soundtracku, jejž z větší části obstaral skotský písničkář Alexi Murdoch. Na realistickém obrazu má podíl kameramanka Ellen Kurasová a na celkovém dobrém dojmu se podepsali zejména přesvědčiví a málo známí představitelé ústřední dvojice, jimž sekundují mnohem známější kolegové. – Tiskové materiály zdůrazňují, že se jedná o první studiový titul filmařské iniciativy Green Is Universal, spočívající ve využití různých ekologických postupů během natáčení (recyklované materiály, snížení odpadu, užití aut na biopaliva atd.).
Tomáš Bartošek, Filmový přehled 2009/9


Popis / Obsah / Info k filmu Všude dobře, proč být doma
Burt a Verona patří mezi stabilní partnerské páry. Teď mají na krku třicítku a čekají spolu dítě. Najednou ale zjišťují, že „to nejhorší" je teprve čeká. Musejí se vypořádat s představami rodičů, příbuzných a přátel - a hlavně najít vhodné místo, kde by mohli zakotvit a zahájit společný rodinný život. Než se očekávaný potomek přihlásí o slovo, čeká je ještě dlouhá cesta k nalezení životní rovnováhy. Tvůrce oscarového dramatu Americká krása (1999) Sam Mendes znovu dokazuje pověst režisérského chameleóna, který střídá žánry a neztrácí autorskou identitu. Po vypjatě temném psychologickém příběhu Nouzový východ (2008) se poprvé přihlásil k odlehčenému žánru komedie. Ten ovšem pojal ve specificky civilním duchu. Snímek je jedním z prvních studiových projektů realizovaných v tzv. zelené linii. V rámci snížení množství odpadu vyprodukovaného štábem se během natáčení využívaly především recyklovatelné materiály.
katalog 44. MFF Karlovy Vary


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Události (1993) [TV pořad]

19:00 - 19:56

26 minut již uběhlo
30 minut zbývá do konce

ČT2 - Záhady starého Egypta

19:25 - 19:40

1 minut již uběhlo
14 minut zbývá do konce

NOVA - Ulice (2005) [TV seriál]

18:30 - 19:30

56 minut již uběhlo
4 minut zbývá do konce

Prima - Hlavní zprávy (2020) [TV pořad...

18:55 - 19:40

31 minut již uběhlo
14 minut zbývá do konce

Reklama