Všude dobře, proč být doma (2009)

Všude dobře, proč být doma (Away We Go)
68.9 %
 
 
 
Film na Blu-ray

Away We Go

Další název: Všade dobre, prečo byť doma; Away We Go - Auf nach Irgendwo

    Žánr: komedie / drama
    Země: Spojené státy americké / Velká Británie
    Premiéra v ČR: 30.7.2009        
    Délka: 98 min.
„Hledání dokonalého domova jako hořkosladké nezávislé road movie.“
Třicátníci Burt a Verona čekají první dítě a moc se na něj těší. Jejich společný svět je skromný a neokázalý, jsou vlastně vědomými outsidery, nyní však cítí, že by měli začít žít nějak jinak. A jelikož je doma nic nedrží, sbalí svých pět švestek a vyrazí na cestu, na jejímž konci by rádi našli dokonalý domov pro sebe i svého potomka. Jejich putování po známých a příbuzných je zavede do různých míst Spojených států i do kanadského Montrealu a cestou poznávají různé modely partnerského soužití i to, jak se lidé mohou měnit. Navzdory zklamáním však neztrácejí víru v sebe a společnou budoucnost.

Sam Mendes, původně úspěšný divadelní režisér, se ve světě filmu prosadil hned svou oscarovou prvotinou Americká krása (1999) a v následujících letech dokazoval, že je režisérem schopným pohybovat se s neuvěřitelnou lehkostí v různých žánrech. Ať už šlo o gangsterku Road to Perdition (2002), válečný snímek Mariňák (2005) nebo rodinné drama Nouzový východ (2008). Snímkem Všude dobře, proč být doma, se pustil do hořké komedie kombinované s road movie, jež nese četné rysy amerického nezávislého filmu, včetně bohatého soundtracku, který z větší části obstaral skotský písničkář Alexi Murdoch. Film stojí především na kvalitním scénáři debutující dvojice Dave Eggers a Vendela Vidaová a přesvědčivých hereckých výkonech nepříliš známých představitelů ústřední dvojice, jimž ve vedlejších rolích sekundují mnohem známější kolegové.

V anglikém znění s titulky.

Zdroj: ČT

režie:
Sam Mendes
 
 
hraje:
Melanie Lynskey (Munch Garnett), Maggie Gyllenhaal (L.N.), John Krasinski (Burt Farlander), Jeff Daniels (Harry Farlander), Allison Janney (Lily), Catherine O'Hara (Gloria Farlander), Maya Rudolph (Verona De Tessant), Chris Messina (Tom Garnett), Jim Gaffigan (Lowell), Josh Hamilton (Roderick), Shirley Rumierk (Maria), Carmen Ejogo (Grace De Tessant), Steve Antonucci (Pedestrian), Carrie Clifford (pobouřená žena), Shirley Roeca (Dana), Gary Čerkasskij (univerzitní student), Samuel Wilson (armádní seržant), Conor Carroll (Taylor), Samantha Pryor (Ashley), Bailey Harkins (Wolfie), Finnerty Steeves (Ruby), Olivia Baseman
 
 
scénář:
Dave Eggers, Vendela Vida
 
 
kamera:
Ellen Kuras
 
 
hudba:
Alex Murdoch (a písně), Randall Poster (supervize)
 
 
kostýmy:
John A. Dunn
 
 
střih:
Sarah Flack
 
 
zvuk:
Jamie Baker, Benjamin Patrick, Paul McGrath
 
 
titulky-česká verze:
Jana Mertinová
 
 
výtvarník:
Elizabeth Boller
 
 
zvláštní efekty:
Robert J. Scupp (koordinátor)
 
 
II. kamera:
Patrick Capone
 
 
koordinátor kaskadérů:
Ricou Browning
 
 
vizuální efekty:
Dennis Berardi, Mr. X Inc., Brainstorm Digital (dodatečné), Dan Cayer
 
 
výprava:
Jess Gonchor
 
 
výkonný producent:
Pippa Harris, Mari-Jo Winkler
 
 
producent:
Sam Mendes, Peter Saraf, Edward Saxon, Marc Turtletaub
 
 
casting:
Debra Zane
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.