Zari
ohodnotit

Vstanou noví bojovníci [TV divadelní představení]

Žánr:
Rok:
1975
„Záznam představení z Národního divadla v Praze.“
Popis / Obsah / Info k filmu Vstanou noví bojovníci
POZOR, SPOILER!

V malé vesnici Zákolany vystupuje z vlaku muž. Je to jeho rodiště a byl sem poslán úřady. Muž se jmenuje Budečský a jest redaktorem.

U starosty města bere podporu děda Kolmistr. Starosta se k němu chová přímo hrozně, stejně jako o chvíli později k Budečskému. Ten si to ovšem líbit nedá a hned jej setře. Sám ovšem dostane též naloženo, ale od ženských - bezdůvodně. On sám je krejčí, ale jde žádat o práci do továrny a je zrovna přítomen, když dělníku Janovi Slámovi utrhl stroj ruku. Když se dozví, že není pojištěn, ihned do toho začne rýpat a zajde za Slámovou do ratejny, odkud je však vyhozen.

Do vesničky přijíždí paní Budečská s malým synkem. Hned v neděli se dočká v kostele ohnivého kázání proti „socanům“, tedy i proti svému muži. Budečský nechává svého synka hlídat v lese, protože se schází s dělníky, a to se nesmí. I přes tento zákaz je spolek založen a má v hospodě velkou schůzi. Jen se lidé bojí hlasovat, ani vlastně zpočátku nevědí, jak se to dělá a co to je. Je odhlasován společný oděv i společná vlajka. Jen jsou problémy kolem jejího vysvěcení. Nakonec k němu dojde, ale i s plamenným projevem Budečského.

Pak je pouť a po ní se Kolmistr pohádá se starostou, protože mu byla odebrána podpora. On si usmyslí, že do neděle umře, a proto za ním přichází Budečský, aby mu to rozmluvil. Nepodaří se mu to. Druhý den jsou veliké volby a nastane veliký boj...

Technická poznámka, na filmové kopii chybí zvuk, po hodině a čtvrt tedy děj trochu odhadován.


Autor: Pitryx

Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Le dessous des cartes

Le dessous des cartes

Bernard Cribbins

Cribbins Bernard

Vladimír Lábus Drápal

Drápal Vladimír Lábus

Polykačka ohně (Tulennielijä)

Polykačka ohně
Tulennielijä

Naposled navštívené:
Le dessous des cartes

Le dessous des cartes

Bernard Cribbins

Cribbins Bernard

Vladimír Lábus Drápal

Drápal Vladimír Lábus

Polykačka ohně (Tulennielijä)

Polykačka ohně
Tulennielijä