Vstanou noví bojovníci (1975) [TV divadelní představení]

Obrázek není k dispozici.
57.5 %
 
 
    Žánr: drama
    Země: Československo
„Záznam představení z Národního divadla v Praze.“
POZOR, SPOILER!

V malé vesnici Zákolany vystupuje z vlaku muž. Je to jeho rodiště a byl sem poslán úřady. Muž se jmenuje Budečský a jest redaktorem.

U starosty města bere podporu děda Kolmistr. Starosta se k němu chová přímo hrozně, stejně jako o chvíli později k Budečskému. Ten si to ovšem líbit nedá a hned jej setře. Sám ovšem dostane též naloženo, ale od ženských - bezdůvodně. On sám je krejčí, ale jde žádat o práci do továrny a je zrovna přítomen, když dělníku Janovi Slámovi utrhl stroj ruku. Když se dozví, že není pojištěn, ihned do toho začne rýpat a zajde za Slámovou do ratejny, odkud je však vyhozen.

Do vesničky přijíždí paní Budečská s malým synkem. Hned v neděli se dočká v kostele ohnivého kázání proti „socanům“, tedy i proti svému muži. Budečský nechává svého synka hlídat v lese, protože se schází s dělníky, a to se nesmí. I přes tento zákaz je spolek založen a má v hospodě velkou schůzi. Jen se lidé bojí hlasovat, ani vlastně zpočátku nevědí, jak se to dělá a co to je. Je odhlasován společný oděv i společná vlajka. Jen jsou problémy kolem jejího vysvěcení. Nakonec k němu dojde, ale i s plamenným projevem Budečského.

Pak je pouť a po ní se Kolmistr pohádá se starostou, protože mu byla odebrána podpora. On si usmyslí, že do neděle umře, a proto za ním přichází Budečský, aby mu to rozmluvil. Nepodaří se mu to. Druhý den jsou veliké volby a nastane veliký boj...

Technická poznámka, na filmové kopii chybí zvuk, po hodině a čtvrt tedy děj trochu odhadován.  Autor: Pitryx

režie:
Miloslav Stehlík (divadelní režie), Jiří Bělka (televizní režie)
 
 
hraje:
Josef Mixa (Ladislav Budečský), Václav Švorc (Vosmík), Zdeněk Šavrda (Efler), Vladimír Leraus (Šefl), Jiří Dohnal (Valdek), Josef Pehr (Juránek), Josef Velda (Mach), František Filipovský (Kolmistr), Miroslav Doležal (správce velkostatku), Emil Konečný (farář Čapek), Soběslav Sejk (Kodeš), Jaroslav Mareš (Kolář), Jiří Vala (Málek), Miloš Nesvadba (Slepička), Bohuslav Čáp (Materna), Josef Čáp (Sláma), Miloslav Stehlík (Tmel), Milan Mach (Šarboch), Bohumil Bezouška (Lánský), Libuše Havelková (Barbara), Luba Skořepová (Valdeková)
 
 
námět:
Antonín Zápotocký
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.