Duben
ohodnotit

Všechno, co jste kdy chtěli vědět o sexu (ale báli jste se zeptat)

Everything You Always Wanted to Know about Sex (But Were Afraid to Ask)

Další název:
Všetko, čo ste kedy chceli vedieť o sexe, ale báli ste sa opýtať (SK)
Žánr:
Rok:
1972
Délka:
87 minut
Premiéra v ČR:
15.1.2001
Popis / Obsah / Info k filmu Všechno, co jste kdy chtěli vědět o sexu (ale báli jste se zeptat)
Film je parodickou interpretací, jak pojetí sexu převládajícího na počátku 70. let (i název filmu je citací spisku tehdy módního sexuologa Davida Reubena z roku 1969), tak televizních a filmových žánrů a jejich zaužívaných forem a postupů. Aby orámoval každou otázku jiným formátem a aby se vysmál některým kinematografickým žánrům ( hororu v šesté epizodě, Antonioniho filmům ve třetí, scifistickým seriálům v sedmé, středověku v první, televizním soutěžím v páté), Allen v různých epizodách využil a předvedl svou formální i technickou zdatnost a šíři záběru. Při propagaci filmu Allen vyzdvihoval zejména jeho komické stránky a účinek: „Obsahuje veškeré moje extravagantní myšlenky, které jsem měl o sexu, včetně některých, jež vyústily v můj vlastni rozvod.“

Film je rozdělen na sedm částí:
1. Jsou afrodiziaka účinná? (Do Aphrodisiacs Work?)
Dvorní šašek chce získat sexuálni přízeň královny (Lynn Redgrave) a lstivě jí dá vypít silné afrodiziakum. Královna má na sobě ale pás cudnosti, a zatímco se jí ho šašek snaží sundat, přistihne je král.
2. Co je to sodomie? (What Is a Sodomy?)
Doktor Ross (Gene Wilder) ošetřuje ovci, do níž je zamilován její majitel, arménský pastýř. Ale doktor se do zvířete také hluboce zamiluje a následně přijde o práci i o rodinu.
3. Proč mají některé ženy potíže dosáhnout orgasmu? (Why Do Some Women Have Trouble Reaching an Orgasm?)
Gina (Louise Lasser) je frigidní žena, která si dokáže užívat sexu pouze na veřejných místech, a když si myslí, že ji mohou objevit. Její manžel Fabrizio (Woody Allen) snáší komické následky této sexuální disfunkce.
4. Jsou travestité homosexuálové? (Are Travestis Homosexuals?)
Sam (Lou Jacobi) se rád obléká jako žena. Jednoho dne jde se svou ženou na návštěvu k přátelům. Když se schová do ložnice hostitelky, obleče si její šaty a vyjde převlečen na ulici, začne se odvíjet tragédie.
5. Co je to, když se řekne sexuální zvrhlík? (What Are Sex Perverts?)
Televizní soutěž založená na otázce ,,Jaká je má neřest?“
6. Jsou výsledky výzkumu v oblasti sexu přesné? (Are the Findings of Doctors And Clinics Who Do Sexual Research And Experiments Accurate?)
Biolog Victor (Woody Allen) doprovází jednu novinářku na hrad doktora Bernarda (John Carradine). Je to šílený vědec, který provádí podivné sexuální experimenty a zkouší z novinářky udělat pokusného králíka.
7. Co se děje při ejakulaci? (What Happens During Ejaculation?)
Fantastická a fantazijní reprodukce toho, jak dochází ke koitu z pohledu různých zúčastněných elementů.

Ve filmu jsou památné momenty, například když hraje Allen vilného šaška nebo když je pronásledován obrovským ženským ňadrem, které loví s gigantickou podprsenkou. Nebo v příběhu ubožáka, který se stal zdeformovaným, protože ho zlý doktor vystavil čtyřhodinovému orgasmu. Za nejzdařilejší a nejvtipnější bývá zhusta pokládána poslední epizoda, v níž Allen představuje zbabělého spermatozoida, který má strach z neznáma (snad jako odkaz na smrt), když se se svými bílými kolegy chystá na moment ejakulace.
Byla to první produkce Jacka Rollinse a Charlese Joffea zcela vyrobená v Hollywoodu,
počítalo se s rozpočtem dvou milionů dolarů. Ve Spojených státech snímek Všechno, co jste kdy chtěli vědět o sexu (ale báli jste se zeptat) vydělal osm milionů dolarů, ale po dvou filmech, které měly silnou diváckou podporu, znamenala jeho premiéra pro Allena první neúspěch, jak u kritiků, tak u pokladen. Své místo a popularitu pak snímek znovuzískal až díky úspěchům z uvádění v Evropě.


Autor: fred.appl

Popis / Obsah / Info k filmu Všechno, co jste kdy chtěli vědět o sexu (ale báli jste se zeptat)
Allenův „přepis“ osvětové knihy známého amerického sexuologa, jež se stala na sklonku 60. let u Americe bestsellerem. Režisér se ve svém třetím filmu věnuje v satirické až parodické poloze naplno tématu sexuality, jež se ostatně uplatňuje v celé jeho tvorbě. Zatímco v jiných Allenových filmech se sex objevuje jen ve verbální rovině či jako obvyklý zdroj hrdinových frustrací, zde je přímo rozebírán a popisován. Snímek obsahuje sedm skečů, inspirovaných otázkami ze sexuální výchovy a zároveň parodujících různé literární nebo filmové žánry.

Kino MAT


Z rané, převážně parodicky zaměřené tvorby Woodyho Allena (nar. 1935) patří tato povídková komedie k nejúspěšnějším titulům. Režisér se inspiroval stejnojmennou osvětovou knihou sexuologa Davida Reubena, která byla na sklonku šedesátých let v USA bestsellerem, a soustředil se na sedm hojně diskutovaných okruhů. Film obsahuje sedm skečů na téma otázek ze sexuální výchovy a zároveň paroduje různé literární a filmové žánry. (Osmá epizoda s názvem Co dělá z muže homosexuála? byla z filmu vystřižena krátce před premiérou.) Třebaže sex prostupuje snad všechny Allenovy filmy (ale zpravidla jen verbálně a jako zdroj hrdinových frustrací), zde je přímo rozebírán a popisován. Allenovo nazírání na nejrůznější potíže a poruchy je neodolatelně zábavné, ovšem nesporným vrcholem se stává závěrečná epizoda, která se odehrává mezi spermiemi a dění v těle připodobňuje k řízení vesmírného letu. Hrají Woody Allen (ten se objevuje celkem ve čtyřech povídkách, v jedné z nich coby spermie), John Carradine, Burt Reynolds, Louise Lasserová, Gene Wilder aj.
Kino AERO


Popis / Obsah / Info k filmu Všechno, co jste kdy chtěli vědět o sexu (ale báli jste se zeptat)
Šestý scenáristický a třetí režijní opus Woodyho Allena z roku 1972 se složitým názvem Všechno, co jste kdy chtěli vědět o sexu (ale báli jste se zeptat) byl inspirován stejnojmennou osvětovou knihou sexuologa Davida Reuberta, která byla na sklonku šedesátých let ve Spojených státech bestsellerem. Woody Allen se tu v satirické a parodické poloze naplno věnuje tématu sexuality, jež se ostatně uplatňuje v celé jeho tvorbě. - Snímek obsahuje sedm skečů, inspirovaných otázkami ze sexuální výchovy a zároveň parodujících různé literární nebo filmové žánry. (Osmá epizoda s názvem Jak se stane člověk homosexuálem? ' byla z filmu vystřižena krátce před premiérou.) Woody Allen se jako herec objevuje pouze ve čtyřech povídkách (v první, třetí, šesté a v sedmé, patřící jistě do antologie filmové komedie, v níž hraje dokonce spermii). V první epizodé se ocitáme ve středověku; Allen představuje šaška, usilujícího o erotickou přízeň královny, přičemž narazí na pás cudnosti a posléze je popraven. Ve druhé povídce představuje komik Gene Wilder doktora, jenž se zamiluje do arménské ovce. Třetí epizoda vcelku zdařile paroduje nejen „příběhem", ale i výpravou a kamerou, italské umělecké filmy, konkrétně tvorbu Michelangela Antonioniho. „Odcizení" hrdinové dokonce mluví italsky. Ve čtvrtém skeči je stárnoucí měšták přistižen v ženském oblečení a v pátém, pojednaném jako černobílý teleiťzní záznam oblíbené soutěže, vystupuje v nedůstojné úloze židovský rabín. Šestá povídka odkazuje k frankensteinovským motivům se surrealistickou „přílohou" vraždícího obřího ňadra. Konečně sedmý „příběh" nápaditě popisuje pohlavní akt v duchu sci-fi: v mužském těle se zoufale namáhají vědci, operátoři i prostí dělnici, aby došlo k erekci a k ejakulaci výsadku spermií-kamikadze. Navzdory několika zdařilým momentům je tento snímek považován za jedno z nejslabších Allenových děl.
Tomáš Bartošek, Filmový přehled 2000/12/33

Autor/Zdroj: Bartošek Tomáš/Filmový přehled


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Rajské zahrady II (2009) [TV c...

05:10 - 05:30

8 minut již uběhlo
12 minut zbývá do konce

ČT2 - Evropa dnes (1999) [TV cyklus]

04:50 - 05:20

28 minut již uběhlo
2 minut zbývá do konce

NOVA - Novashopping

04:55 - 06:00

23 minut již uběhlo
42 minut zbývá do konce

Prima - Jak se staví sen (2007) [TV po...

04:35 - 06:00

43 minut již uběhlo
42 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190572
Osobností: 697863
Fotografií: 764000
Plakátů: 376644
Obsahů a biografií: 178297

Poslední komentáře

Neviditelné zlo (2024)

Neviditelné zlo
rozpočet - 13 milionů a   nikde to není vidět. Tak to   je vážně ubohý, něco   takovýho vůbec pustit ven

Autor: svitani | Hodnocení: 1 / 10

Piňero (2001)

Piňero
Pro mne byl tohle velmi   solidní a zajímavě   natočený životopisný film   s vynikajícím výkonem   Benjamina Bratra v titulní   roli i když více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 7 / 10

Mizerná neděle (1998) [TV epizod...

Mizerná neděle
K Formanům přijede babička   a moc se na ni nikdo   netěší. Red porád utíká   do dílny a sklepa, Kitty je z   ní taky hotová, Eric musí   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10

Díkůvzdání (1998) [TV epizoda]

Díkůvzdání
Zatím asi nejlepší díl, co   jsem viděl z 1. série.   Hláška střídá hlášku,   celej díl jede   neuvěřitelně kupředu, co   dokáže udělat takové   Díkůvzdání:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 9 / 10

Děvčátko (1978)

Děvčátko
Poněkud kontroverzní drama s   námětem nemálo podobným   filmu „Lolita“ (1962).   Příběh je údajně založen   na skutečných příbězích   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10