Zari
ohodnotit

Vřískot 2

Scream 2

Další název:
Vreskot 2 (SK)
Rok:
1997
Délka:
120 minut
Premiéra v ČR:
14.1.1999
„Máte ještě pořád rádi strašidelné filmy?“
Popis / Obsah / Info k filmu Vřískot 2
Rok po hrůzném masakru ve Woodsboro se opět objeví vrah s děsivou maskou. Poté, co jsou na premiéře filmu Ostří zavražděni dva studenti, je Sydney Presscott opět v ohrožení života. Někdo se rozhodl pomstít se. Když je na párty Sydney málem zavražděna, rozhodne se, že odjede z města. Po tajemném zabijákovi opět pátra policista Dewey a vlezlá novinářka Gale. Během cesty z města je Sydney napadena a utíká do divadla, kde hraje představení. Tam uvidí svého přítele Dereka. Je svázaný. Sydney se mu snaží pomoct. V tom se objeví zabiják a odhalí svoji pravou tvář. Snaží se Sydney varovat, že historie se opakuje a vrahem je Derek a jeho kamarád. Sydney tomuto tvrzení uvěří a vrah poté Dereka zastřelí. Sydney s ním pak bojuje. Nakonec se jí ho podaří zabít. Z hrůzných vražd opět vyvázne jen se škrábanci.


Autor: 261972

Popis / Obsah / Info k filmu Vřískot 2
Film "Vřískot 2" je pokračováním známého a úspěšného filmu "Vřískot", který byl před dvěma lety nejúspěšnějším filmem v žánru moderního hororu. Je celkem přirozené, že se režisér Wes Craven po úspěchu prvního filmu rozhodl natočit pokračování. Na konci filmu "Vřískot" se zdálo, že vrah byl odhalen a série brutálních vražd je u konce. "Vřískot 2" nám opět představí studenty Windsor College z městečka Woodboro, dva roky po skončení děje prvního filmu. Do kin městečka přichází film "Stab" ("Bodni"), zobrazující skutečné události před dvěma lety - a právě na jeho premiéře se odehrají další z mnoha vražd...

Podezřelým je každý. Vrahem je někdo z těch, které z filmového plátna dobře znáte… Vřískot 2 vychází z reality. Wes Craven: "Všeobecně vychází hrůza z obyčejných věcí."


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Vřískot 2
Předpremiéra filmu Ostří (Stab), hitu natočeného podle bestselleru Gale Weathersové Vraždy ve Woodsboro. Tori Spellingová v hlavní roli. Sál plný nadšeně vřískajících teenagerů. Každý druhý má na sobě rozšklebenou bílou masku s černou pláštěnkou a v ruce obrovský plastový nůž, který je součástí tohoto vysoce žádaného propagačního kompletu. A nikdo netuší, že mezi tím lesem výhrůžně gestikulujících paží bavící se omladiny jedna ruka svírá místo plastu ocel, která brzy začne svojí smrtonosnou práci. Na hodině filmové teorie na Winsdor College zatím diskutují studenti o tom, zda vůbec může být druhé pokračování nějakého filmu stejně dobré jako originál a po dlouhém hledání kladných příkladů přijdou jenom na druhý díl Kmotra. Mezi diskutujícími je i někdejší videoman Randy Meeks (Jamie Kennedy), jeden z mála přeživších z případu vražd na střední škole ve Woodsboro a evidentně nejpovolanější postava pro diskusi o pokračováních vůbec. Jak by ne, když se velmi brzy spolu se svojí spolužačkou Sidney Prescottovou (Neve Campbellová), po mnoha psychoterapiích konečně jakž takž vyrovnanou se svojí minulostí oběti psychopata, stanou aktéry dalšího pokračování jejich jen dva roky staré noční můry.

Ve filmu Vřískot se podařilo Wesu Cravenovi obnovit chřadnoucí žánr hororu zajímavou technikou otevřeného dodržování žánrových pravidel, průběžně navíc komentovaných hrdiny příběhu. Vřískot byl hororem o hororech, Vřískot 2 je jeho pokračováním - o pokračováních. Jako nápad to od scenáristy Kevina Williamsona vůbec nebylo špatné: Dobře věděl, že každé pokračování riskuje být jenom odvarem původního filmu a pokusil se proti tomuto nebezpečí pojistit tím, že z pravidel "sequelu - pokračování" udělal klíč pro celý film. V mnoha chvílích to bezchybně vychází: vynikající je začátek s promítáním filmu Ostří - parafráze původního Vřískotu, Randyho (neúspěšná!) technika hledání vraha probíráním pravidel hororových sérií, nástup starých známých postav policisty Deweyho (David Arquette) a reportérky Gale Weathersové (Courteney Coxová) s novými možnostmi jejich vývoje. Stejně jako ve Vřískotu, kde autoři v rozporu s očekáváním odpravili jedinou hvězdnou představitelku (Drew Barrymoreová) hned na začátku filmu, i tady se divák dočká několika příjemných dramaturgických naschválů, včetně nečekané likvidace mimořádně sympatické postavy. Naopak, trochu naplano vychází hra s případnými podezřelými, postavená především na probouzení zvědavosti, zda budou mít tvůrci tolik drzosti, aby pod masku zabijáka i podruhé postavili nového přítele nebohé Sidney. Jak se tak nakonec ukazuje, nejslabší stránkou filmu o pokračováních je paradoxně opravdu typická vlastnost většiny pokračování - totiž daleko větší míra očekávatelnosti ve vývoji příběhu suplovaná tím že, řečeno s Randym "vražd je více a jsou hrůznější".

Tak či onak, už u Vřískotu nebyl samotný děj to nejzajímavější a naopak, to nejcennější, co Vřískot přinesl do dějin filmového hororu, zůstává i ve Vřískotu 2 plně zachováno, ne-li dokonce posíleno. Nový přístup k vraždícímu monstru, které je líčeno s daleko větší mírou konkrétnosti, než bylo v žánru zvykem, už našel uplatnění i v posledním (a vynikajícím) dílu série V předvečer svátku všech svatých nazvaném Halloween: H20 a vracejícím do hry neméně skvělou Jamie Lee Curtisovou. Michael Myers v posledním Halloweenu je stejně jako maskovaný zabiják z obou Vřískotů jen jedním z černých chapadel nějaké vyšší nehmotné zloby, sám je ale hmatatelnou a proto i udeřitelnou postavou: Snad nikdy v dějinách žánru nedostával maskovaný zabiják tolik na budku jako ve výše jmenovaných třech filmech.

Nepopiratelným plus je také svižný text dialogů plný narážek a odkazů, z nichž mnohé stojí za citaci (jako například "Jaký je nejstrašidelnější film?" "Showgirls - naprosto děsivé!").

Do třetice a především, i Vřískot 2 je pokračováním polemiky o možném negativním působení násilí ve filmech na lidskou psychiku. Když se ve Vřískotu ukázalo, že oba vrazi byli inspirováni hororovými filmy, byla to ironie konfrontovaná s postavou senzacechtivé reportérky Gale Weathersové, reprezentující daleko nebezpečnější druh mediálního násilí, než jaký představují horory. Vřískot 2 jde ještě dál - tady vrah dokonce předpokládá, že pokud jej zatknou, bude u soudu osvobozen díky argumentu, že byl poblázněn příliš mnoha hororovými filmy. Na scénu znovu a ve větší míře přicházejí zástupci médií, kteří chtějí ne kečup, ale "pravou" krev - mezi nimi i někdejší falešně obviněný z Vřískotu Cotton Weary, doufající se stát mediální hvězdou. Když se ale v úvodní scéně před plátno s filmovými vraždami vypotácí naříkající oběť nového vraha, povykující teenageři před tím drastickým srovnáním fikce s realitou ustrnou ve vyděšeném mlčení. Fiktivní vraždy v hororové show nemají se životem nic společného, říkají tvůrci, vinen je ten, kdo prezentuje události ze skutečného života jako hororovou show. Nebýt zpráv o několika mladistvých vrazích, kteří už měli vypovědět, že je k činu inspiroval film Vřískot a o dívce údajně pobodané při premiéře Vřískotu 2, byl bych s nimi nepochybně souhlasil. Takhle si ještě raději počkám na připravovaný Vřískot 3.

Autor/Zdroj: Zach Ondřej/Cinema


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

Podobné filmy

Vřískot 6 (2023)

 Vřískot 6 (2023)
Vřískot 6 n
Scream 6
Žánr: horor / mysteriózní
Země: Spojené státy americké
Režie: Matt Bettinelli-Olpin, Tyler Gillett

(pokračování)

Vřískot (2022)

 Vřískot (2022)
Vřískot n
Scream
Žánr: horor / mysteriózní / thriller
Země: Spojené státy americké
Režie: Matt Bettinelli-Olpin, Tyler Gillett

(pokračování)

Scream (2015) [TV seriál]

 Scream (2015) [TV seriál]
Scream n
Scream: The TV Series
Žánr: drama / horor / krimi / mysteriózní / thriller
Země: Spojené státy americké
Režie: Jamie Travis, Brian Dannelly, Kevin Kölsch

(pokračování)

Vřískot 4 (2011)

 Vřískot 4 (2011)
Vřískot 4 n
Scream 4
Žánr: horor / mysteriózní
Země: Spojené státy americké
Režie: Wes Craven

(pokračování)

Vřískot 3 (2000)

 Vřískot 3 (2000)
Vřískot 3 n
Scream 3
Žánr: horor / mysteriózní
Země: Spojené státy americké
Režie: Wes Craven

(pokračování)

Vřískot (1996)

 Vřískot (1996)
Vřískot n
Scream
Žánr: horor / mysteriózní
Země: Spojené státy americké
Režie: Wes Craven

(pokračování)

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Joseph Crehan

Crehan Joseph

Naposled navštívené:
Joseph Crehan

Crehan Joseph