Zari
ohodnotit

Vražda před večeří [TV inscenace]

Další název:
Večeře s vrahem
Žánr:
Rok:
1972
Délka:
71 minut
„Zdánlivě nesmyslná vražda v rekreační chatě filmařů odkryje tajemství z doby válečné kolaborace. Komorní detektivka podle románu Františka Kafky.“
Popis / Obsah / Info k filmu Vražda před večeří
POZOR SPOILER

V místnosti je pár lidí, když zase začne blikat světlo. Elektrika stávkuje. A při tom je nalezen mrtvý profesor Stanislav Bukovanský.
Podezřelých není mnoho. Stalo se to totiž na chatě, která patří filmovým ateliérům. Takže je zde jen pár zaměstnanců a správce chaty Paleček. Ten zde zaměstnává kuchařku a svou manželku.
On sám je u výslechu první. Zná všechny, a tak se kriminalisté dozvědí, že pan Vobruba zavražděného přivezl místo slečny Vágnerové. To je Bukovanského milenka. Je zde také jeho bývalá partnerka Truhlářová. Pak je zde i pan docent Herle, nejlepší Stanislavův přítel. Je zde i Rosa, šéfredaktor filmového týdeníku, architekt Štědrý, slečna Tichá-režisérka.
Truhlářová přiznává vztah s Bukovanským, se kterým má dceru. Nikdy však nebyli manželé.
Z dalších výslechů vyplyne, že se profesor dost hádal a podle toho měl i dost nepřátel.
Časem se také zjistí, že profesor mě u sebe valuty. Ten však Herlemu dlužil, a tak mu je dal. A pak je Herle nalezen zavražděn.
Dalším pátráním je zjištěno, že chybí prohlášení, které se týkalo ještě války a také část peněz. Jeden z vyšetřovatelů tedy odjíždí pátrat jiným směrem a druhý zůstává namístě činu. Oba se pak po delší době sejdou a každý z nich má nové poznatky. Když se dají dohromady, podaří se jim vraha odhalit...


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Vražda před večeří
V rekreačním středisku filmařů došlo k výpadku elektrického proudu. V té chvíli byl zavražděn profesor Bukovanský, který se právě navrátil z návštěvy Curychu. Jednal tam s bývalým filmovým teoretikem, emigrantem, který mu měl objasnit některé aspekty válečné kolaborace filmových pracovníků a chování režiséra Holuba, který byl jako údajný kolaborant usmrcen rozvášněným davem. Bukovanský byl nesmiřitelný kritik a měl mnoho nepřátel. Ve středisku je vyšetřována Bukovanského bývalá milenka a matka nemanželského dítěte a také jeho nynější milenka, která od něho chtěla odejít k příteli, docentu Herlemu. A ten je uprostřed vyšetřování nalezen mrtvý...
ZDROJ: Česká televize


Popis / Obsah / Info k filmu Vražda před večeří
Knihovna je nevelká místnost s jedinými dveřmi a oknem na protější straně. Ostatní zdi jsou od podlahy po strop obloženy policemi plnými knih. Zpočátku je vidět jen mrtvého Bukovanského. Leží pod jedním ze dvou psacích stolů a je v pravidelných intervalech osvětlován fotografickým bleskem. Pak se nad ním skloní některý z techniků, snad stírá nějaké stopy, možná, že je to lékař. Po chvíli se ozve Kostkův hlas, který celý příběh rekapituluje… Smrt doktora Bukovanského, kandidáta věd, od počátku působí dojmem sebevraždy. Teprve shromáždění nezvratných důkazů a vyhrocení konfliktních situací odhalí celou spletitou historii. Loupežnou vraždu, kterou motivoval strach. Vražda před večeří je titul původní televizní inscenace, na kterou chceme tento týden upozornit. Na motivy románu Františka Kafky „Večeře s vrahem“ ji napsal Josef Eismann. Režie se ujal Pavel Háša, který ke spolupráci zvolil herce V. Neužila, P. Pípala, J. Chmelaře, F. Baťku, V. Vlčkovou, M. Šolcovou, D. Neblechovou, J. Kostku a další. Dal ději spád a dramatickou jiskru, využil dobrých hereckých výkonů, výrazné práce kamer a citlivě s velkým smyslem pro gradované napětí začlenil hudbu. Celý detektivní příběh ladil komorně a podařilo se mu v něm zpracovat námět, který má všechny předpoklady k tomu stát se vděčnou a atraktivní podívanou už proto, že jednotlivé situace působí věrohodně a logicky z nich vyplývá i řešení.

[kop] Televize: Detektivka jak má být. Květy. 1972, č. 49, s. 41.


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Všechnopárty (2006) [TV pořad]

10:20 - 11:30

12 minut již uběhlo
58 minut zbývá do konce

ČT2 - Klenoty středověké Paříže

10:10 - 11:05

22 minut již uběhlo
33 minut zbývá do konce

NOVA - Gympl s (r)učením omezeným (20...

09:35 - 10:55

57 minut již uběhlo
23 minut zbývá do konce

Prima - Policie Hamburk (2007) [TV ser...

10:30 - 11:30

2 minut již uběhlo
58 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Six Days in Paradise

Six Days in Paradise

Naposled navštívené:
Six Days in Paradise

Six Days in Paradise