Duben
ohodnotit

Vrána

The Crow

Žánr:
Rok:
1994
Délka:
101 minut
Premiéra v ČR:
2.12.1994
„Dramatický příběh rockového zpěváka, který se po své smrti vrací pomstít smrt své snoubenky.“
Popis / Obsah / Info k filmu Vrána
Lidé kdysi věřili, že když někdo zemře, přenese vrána jeho duši do říše mrtvých. Ale někdy se stane něco tak hrozného, že duše si s sebou nese strašlivý zármutek a nedostává se jí klidu. V takovém případě někdy, ale opravdu jen někdy může vrána duši přinést zpátky, aby vše špatné napravila. Tak se i rockový muzikant Eric Draven vrací mezi živé, aby ve zločinem rozloženém Detroitu vykonal pomstu na gangu násilníků za vraždu sebe i své snoubenky.

Krví nasáklý příběh o romanci sahající až za hrob pochází ze stejnojmenného komiksu, který hudebník a kreslíř James O’Barr vytvořil na začátku osmdesátých let, aby se pokusil vnitřně vyrovnat s násilnou smrtí své snoubenky. Hněvem, smutkem i láskou kypící dílo svému autorovi duševní klid nepřineslo, ale udělalo z něj jednoho z velikánů amerického autorského komiksu.

V devadesátých letech, kdy Hollywood poprvé masově objevoval komerční potenciál kreslených románů, došlo i na adaptaci Barrova díla. Režie byla svěřena začínajícímu režisérovi reklam a videoklipů Alexi Proyasovi a hlavní roli získal Brandon Lee, syn legendárního mistra bojových umění Bruce Leeho.

Zatímco Proyasovi ponurý snímek nastartoval kariéru a pasoval ho mezi filmovými nadšenci bedlivě sledované tvůrce, pro Leeho se stal kariérním vrcholem ale bohužel i koncem života. Nešťastnou náhodou byl při natáčení jedné scény postřelen projektilem z pistole, která měla obsahovat pouze slepé náboje, a na následky zranění zemřel. Podobně jako jeho otec, který také zahynul za mnohoznačných okolností při natáčení svého největšího projektu, se i Brandon Lee stal posmrtně ikonou. Příznačně díky své poslední roli, s níž herecky i osobnostně splynul, ale není dnes vzpomínán tolik coby představitel akčních filmů, nýbrž jako symbol tragické lásky.

Zdánlivě prokletý film, během jehož natáčení došlo ještě k několika dalším nehodám, byl dokončen za pomoci dvojníků i speciálních efektů a dodnes si udržuje statut jednoho z velkých kultů americké kinematografie. Na motivy komiksů Jamese O’Barra vznikly ještě tři další filmy a dokonce i televizní seriál, ale všechny se pouze přiživovaly na nehynoucí legendě prvního snímku.

Zdroj: ČT


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Vrána
Nikdy mu neměli zkřížít cestu a už vůbec ho neměli zabíjet. Rok po své nenásilné smrti se rocková hvězda Eric Draven vrací na tento svět, aby se pomstil těm, kteří jemu a jeho snoubence vystavili jízdenku na věčnost. Kultovní hororový příběh ožívá v rukou vizualního génia Alexe Proyase který moderní Detroit zahltil temnou gotickou atmosférou, která na vás dopadne stejně tísnivě jako vědomí že v průběhu natáčení nešťastnou náhodou zahynul představitel hlavní role Brandon Lee.


Autor: caseyjones

Popis / Obsah / Info k filmu Vrána
Nikdy predtým ich nevidel. No napriek tomu Eric Draven (Brandon Lee) doslova vyletel z okna vlastného bytu a jeho priateľka, ktorú nadovšetko miloval, zomrela v nemocnici na následky incidentu, ku ktorému došlo. Do ich bytu totiž vtrhla skupinka ľudí patriaca k bande Devil's Night, ktorá každoročne na Halloweena zakladá po celom meste požiare, rabuje byty a svoje lupy predáva "spriatelenému" zlatníkovi. Samozrejme, ani Eric, ani Shelly to neprežili. Odišli z tohto sveta a zanechali za sebou jedno osamelé mladé dievča, o ktoré sa starali, keďže jeho matka uprednostnila heroín pred rodinným životom...
Hovorí sa, že ak človek zomrie, vrana odnesie jeho dušu na druhý svet. No ak sa stane niečo veľmi, veľmi zlé a prinesie to so sebou veľa smútku, vrana môže túto dušu vrátiť na náš svet a dať tak veci do poriadku. A presne podľa tejto povery vstáva jednu upršanú noc Eric z hrobu. Keď rozchodí rok spánku, jeho prvým cieľom je miesto, kde prišiel o všetko, čo miloval. A práve tam sa rozhodne, že sa pomstí všetkým, ktorí môžu za smrť Shelly aj jeho samého. Nahodí si ten správny make-up a s comixovými schopnosťami sa vydáva do ulíc, aby nám vyrozprával jeden z najsmutnejších príbehov. Príbeh podpísaný krvou Brandona Leeho.


Autor: fifoml

Popis / Obsah / Info k filmu Vrána
Romantický horor Vrána byl poznamenán tragickou nehodou: osm dní před koncem natáčení byl při akční scéně smrtelně postřelen hlavní představitel, Brandon Lee. Film se u diváků setkal s mimořádným úspěchem, jehož příčinou je nepochybně také tato skutečnost. Kromě toho je však snímek režiséra Alexe Proyase dalším z úspěšných filmových zpracování populárního kresleného seriálu. Comicsy a comicsové sešity Jamese O'Barra (první vznikl už v roce 1980, ale oblibu získal až později) se staly základem jednoduchého příběhu, jehož přitažlivost je v dodržení všech konvencí comicsového vyprávění včetně jeho svébytné atmosféry.

Předvečer svátku Všech svatých mění městská spodina na pokyn démonicého krále zločinu Topa Dollara v Ďáblovu noc, plnou násilí a ohně. Čtveřice násilníků zavraždí rockového hudebníka Erika Dravena a jeho snoubenku Shelly. Rok po tragédii Eric opustí svůj hrob, aby se pomstil; nesmiřitelného mstitele doprovází vrána, temná průvodkyně duše zemřelých do zásvětí. Mladík nelítostně zúčtuje se svými protivníky; v patách je mu však policie i Top Dollar, znalý praktik černé magie a mající moc nezranitelného mladíka zničit…

Eric je prototypem klasického hodného a nešťastného monstra. Postava ovšem přibírá i churné prvky z moderních hororů a rockové popkultury. Zachraňuje toulavou dívenku zpod kol rozjetého automobilu, umravní její feťáckou maminku a horuje proti zhoubnosti kuřáckých návyků; zároveň však ničí své protivníky vybraně sadistickým způsobem. - Temnou atmosféru zlého snu snímek připomíná dvojici filmových Batmanů, ovšem s ještě větším důrazem na pochmurné rekvizity, provázející existenci "nočního mstitele". Město, v němž se příběh odvíjí, je špinavým slumem, ponořeným do věčně deštivé noci. Tvůrci využívají typických prvků gotického hororu: patří mezi ně hčbitov, mystická vrána i chrám, v němž se odehrává závěrečný souboj (opět odkazující k Batmanovi). Podobný ráz má i komentář vypravěčky, "dítěte ulice" Sarah.

Působivé jsou i záběry pochmurných úzkých uliček (jakoby z pohledu "letící vrány"); značně banálně oproti tomu vyznívají hrdinovy útržkovité vzpomínky na idylickou minulost. Atmosféru příběhu dotvářejí písně populárních rockových skupin.

Brandon Lee vytvořil nejpůsobivější kreaci své předčasně ukončené herecké kariéry; jeho protivníka hraje Michael Wincott jako zdařilou repliku svého reneaznčního zloducha Moxicy z filmu 1492: Dobytí ráje


-ap-, Filmový přehled 1994/11/31


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

Podobné filmy

Vrána 4: Pekelný kněz (2005)

 Vrána 4: Pekelný kněz (2005)
Vrána 4: Pekelný kněz n
The Crow: Wicked Prayer
Žánr: akční / dobrodružný / fantasy / horor
Země: Spojené státy americké
Režie: Lance Mungia

(pokračování)

Vrána 3: Návrat (2000)

 Vrána 3: Návrat (2000)
Vrána 3: Návrat n
The Crow: Salvation
Žánr: horor / akční / krimi / drama / thriller
Země: Spojené státy americké / Spolková republika Německo
Režie: Bharat Nalluri

(pokračování)

Vrána (1998) [TV seriál]

 Vrána (1998) [TV seriál]
Vrána n
Crow: Stairway to Heaven
Žánr: akční / drama / horor
Země: Kanada
Režie: Kari Skogland, Alan Simmonds, Brenton Spencer

(spin-off)

Vrána: Město andělů (1996)

 Vrána: Město andělů (1996)
Vrána: Město andělů n
The Crow: City of Angels
Žánr: horor / romantický
Země: Spojené státy americké
Režie: Tim Pope

(pokračování)

TV Program

ČT1 - Svědkyně (1991) [TV inscenace]

14:55 - 15:55

49 minut již uběhlo
11 minut zbývá do konce

ČT2 - Římské dostihy

15:40 - 16:35

4 minut již uběhlo
51 minut zbývá do konce

NOVA - Tajemství hradu v Karpatech (1...

14:10 - 16:20

94 minut již uběhlo
36 minut zbývá do konce

Prima - Polda (2016) [TV seriál]

15:25 - 16:40

19 minut již uběhlo
56 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190577
Osobností: 697880
Fotografií: 764048
Plakátů: 376690
Obsahů a biografií: 178304

Poslední komentáře

Romantický víkend (1999) [TV epi...

Romantický víkend
Jede se na chatu, ale Kelso se   líbá s jinou holkou a tak ho   tam sebou Jackie nechce, ale   potom jí Kelso chybí. Eric   se dává dohromady více s více >

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10

Vánoce (1998) [TV epizoda]

Vánoce
Správně "praštěnej" díl,   jede to vpřed, střídají se   situace a hlášky a scénky   jsou některý mimořádně   povedený, bavěj všichni,   ale super je Kelso hlavně u   kradení stromečku:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Bílý lotos (2021) [TV seriál]

Bílý lotos
Celkem zajímavý počin,   plný osobitých osůbek a   rádoby překvapivých   závěrů (které jsou ale   poměrně dost dobře   předvídatelné). V druhé více >

Autor: Máša13 | Hodnocení: 6 / 10

Alenka v říši divů (1999) [TV fi...

Alenka v říši divů
Chtěl jsem si na stará   kolena rozšířit vědomosti   a poprvé v životě vidět   "nějakou Alenku". No vybral   jsem si toto dílko a čert   ví, více >

Autor: Máša13 | Hodnocení: 5 / 10

Vše, co jste kdy chtěli vědět o ...

Vše, co jste kdy chtěli vědět o vztazích, ale báli jste se (zeptat)
Red Forman prodává v   obchodě, ale ještě nic   neprodal, Kitty ho naučí jak   být milej k zákazníkům a   Eric má nového kamaráda, ze   kterého se vyklube gay,   docela dobrej díl, pár frků   výbornejch.

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10