Zari
ohodnotit

Vrah bydlí v č.21

L'Assasin habite... au 21

Žánr:
Země:
Rok:
1942
Délka:
84 minut
Popis / Obsah / Info k filmu Vrah bydlí v č.21
"Vrah bydlí v č.21". Ze tří francouzských detektivek, které byly uvedeny v protektorátních biografech "Bylo jich šest", "Komisař Maigret zasahuje" a "Vrah bydlí v čísle 21" (nepočítám-li Raimuho kriminální film), je poslední druhá ze série příběhů komisaře Woroboitschika, z nejž už křehký a filozofický Pierre Fresnay vytvořil populární filmový typ evropské pověsti.

Film "Vrah bydlí v čísle 21", má všechny znaky francouzských detektivek válečné výroby, totiž převahu prvků spekulativních, nadvládu fantazie a duchaplnou dějovou konstrukci, jejíž průběh zde určuje konec, rozřešení předem pojaté, diváky však ne snadno proniknutelné. To je ovšem předpoklad dostatečného napětí a vzrušení pro diváka i pro efektní postup sympatického Woroboitschika, obklopeného ostatně kruhem neméně výrazných partnerů. Nejlepší z nich je trojice psychologicky pracujících pachatelů, mezi nimiž zase v Praze oblíbený Tissier vyniká silným podáním nového charakteru.

Takže: Novinka francouzského Continentalu (s německými dialogy), odborně vypracovaná režisérem H. G. Clougotem, potvrzovala dobrou značku francouzského detektivního filmu, dodržujíc jeho povahovou osobitost.


Autor: Asmodej

Popis / Obsah / Info k filmu Vrah bydlí v č.21
Inspektor Wens vyšetřuje čtyři vraždy, které se odehrály v průběhu několika měsíců a nepochybně spolu souvisejí. Jediným záchytným bodem je navštívenka podepsaná „Monsieur Durand“, která byla nalezena na místě každé vraždy. Stopy zavedou inspektora do penziónu s velmi podivným osazenstvem. Jeden z ubytovaných musí být hledaným vrahem...

Celovečerní debut později slavného režiséra Henri-Georgese Clouzota rozčeřil vody francouzské kinematografie v době druhé světové války. Stejně jako pozdější Clouzotovy filmy i tento má atributy žánru kriminálního thrilleru s velmi temným vyzněním, ale snad kvůli nacistické cenzuře a těžké době vzniku byl obohacen o komediální prvky. Jako předloha posloužila Clouzotovi stejnojmenná detektivní novela Stanislase-Andrého Steemana (1908-1970), původem belgického spisovatele. Román se odehrává v Londýně, ale Clouzot jej svým scénářem přenesl do Paříže. Film měl premiéru 7. srpna 1942.


Autor: argenson

Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Sama doma (1998) [TV pořad]

12:30 - 14:00

54 minut již uběhlo
36 minut zbývá do konce

ČT2 - Prvních 72 hodin druhé světové...

13:15 - 14:00

9 minut již uběhlo
36 minut zbývá do konce

NOVA - Ordinace v růžové zahradě (200...

12:30 - 13:40

54 minut již uběhlo
16 minut zbývá do konce

Prima - Návrat komisaře Rexe (2008) [T...

13:20 - 14:25

4 minut již uběhlo
61 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Rodolfo Lamorgese

Lamorgese Rodolfo

Naposled navštívené:
Rodolfo Lamorgese

Lamorgese Rodolfo