Zari
ohodnotit

Vlak života

Train de vie

Rok:
1998
Délka:
103 minut
Premiéra v ČR:
25.1.2001
Popis / Obsah / Info k filmu Vlak života
Po tom, čo dedinský blázon Šlomo varuje obyvateľov malého židovského štetla pre hrozbou deportácie, rozhodnú sa jeho obyvatelia konať. Možnosti na záchranu prakticky nejestvujú a tak im neostáva nič iné, len uskutočniť šialený nápad - vypraviť vlastný deportačný vlak, prekročiť sovietsku hranicu a pokračovať ďalej do Palestíny. Niektorí sú nútení obliecť si nemecké uniformy, aby mohli "deportovať" svojich susedov i seba do bezpečia. Cesta spočiatku ubieha bez problémov, hoci sa začínajú objavovať prvé spory medzi "dozorcami" a ich "väzňami". Sovietske hranice sa blížia, jedného dňa však ich plány skríži neočakávaná prekážka...Atmosféru mnohými cenami ovenčeného filmu dotvára hudba Gorana Bregoviča.

Zdroj: RTVS


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Vlak života
Ocenění: MFF Benátky, Sao Paolo, film LFŠ 2000
Místy až cynická válečná komedie či energická bajka vypráví jak se obyvatelé jedné zapadlé židovské osady rozhodli před hrozícími deportacemi ujet do země zaslíbené - do Palestiny. Zakoupili si celý vlak, rozdělili si úlohy vězňů a nacistů, kteří je hlídají, a vydali se na cestu. Hravé podobenství o falešném transportu disponuje velkým komediálním potenciálem a nezapře své inspirace v díle bratří Mxových a židovských anekdotách.
Kino ART

Autor/Zdroj: /Kino ART


Místy až cynická válečná komedie Radua Mihaileanua (nar. 1958 v Bukurešti, od počátku osmdesátých let žije ve Francii) vypráví o tom, jak se obyvatelé jedné zapadlé židovské osady rozhodli před hrozícími deportacemi ujet do země zaslíbené - do Izraele. Zakoupili si celý vlak, rozdělili úlohy na vězně a nacisty, kteří je hlídají, a vydali se na cestu. Tajemný vlak, který nikde nestaví a jehož existence znepokojuje železničáře i německý dozor, však odhodlaně pokračuje v jízdě, navzdory hrozícímu nebezpečí jak ze strany odbojářů, kteří ho chtějí vyhodit do povětří (a jsou hrozně udiveni, když i „hlídači" se společně modlí se svými „zajatci"), tak ze strany Němců (ti dokonce celí popletení uvaří košer jídlo pro osazenstvo vlaku).
Vlak života je druhým Mihaileanuovým celovečerním filmem, který obdržel mj. Cenu FIPRESCI za nejlepší debut na MFF v Benátkách, Donatellova Davida za nejlepší zahraniční film a byl vyznamenán Cenami diváků na festivalech Sundance, v Sao Paulu, v Miami, v Cottbusu ai. Na LFŠ 2000 zvítězil v anketě o nejoblíbeněiší film.

Autor/Zdroj: /Kino AERO


Válečná komedie vypráví, jak se obyvatelé jedné zapadlé židovské osady rozhodli pfed hrozícími deportacemi ujet do země zaslíbené - do Izraele. Zakoupili si celý vlak, rozdělili úlohy na vězně a nacisty, kteří je hlídají, a vydali se na cestu. Tajemný vlak, který nikde nezastavuje a jehož existence znepokojuje železničáře i německý dozor, však odhodlaně pokračuje v jízdě, navzdory hrozícímu nebezpečí jak ze strany odbojářů, kteří jej chtějí vyhodit do povětří (a jsou hrozně udiveni, když i „hlídači" se společně modlí se svými „zajatci"), tak ze strany Němců (ti dokonce celí popletení uvaří košer jídlo pro osazenstvo vlaku).

Autor/Zdroj: /Letní filmová škola


Popis / Obsah / Info k filmu Vlak života
Francouzský scenárista a režisér rumunského původu Radu Mihaileanu natočil černou komedii Vlak života zčásti i jako reakci na známý Schindlerův seznam. Chtěl tak přinést odlišný pohled na nezpochybnitelnou tragédii holocaustu, přičemž vycházel z tradic židovského humoru. Jeho snímek se žánrově podobá úspěšnému titulu Roberta Benigního Život je krásný. Stojí však za pozornost, že Mihaileanu kdysi poslal Benignímu svůj scénář, neboť měl zájem na jeho herecké účasti. Italský tvůrce ji odmítl a vzápětí natočil vlastní dílo s obdobnou tematikou... - Příběh je postaven na geniální mystifikaci. Židé z jedné východoevropské vesnice se v roce 1941 rozhodnou uniknout svému osudu tak, že sami vypraví železniční transport, směřující však nikoliv do koncentráku, nýbrž do zaslíbené země Palestiny. Nakoupí vagnyy a lokomotivu, najdou strojvůdce a rozdělí si role deportovaných a jejich německých strážců. Pak vyjedou vstříc svobodě. Při dobrodružné cestě však musejí překonat mnoho nečekaných překážek. Nakonec se setkají s kolonou Cikánů, kteří měli stejný nápad, jenže směřují do Indie. Strůjcem celého projektu i vypravěčem je moudrý vesnický blázen Schlomo, který zakončuje příběh „ vlaku života " pohádkovým vyzněním. Sám je však přitom v koncentračním táboře. Možná tam skončili i všichni jeho blízcí ? - Tvůrci obratně pracují s nadsázkou, s drobnokresbou charakterů různých postav i postaviček a s rekonstrukcí dobové atmosféry. Ke střetu židovského naturelu s nacistickou zvůlí připojují překvapivě i komunistickou demagogii prostřednictvím postavy fanatického agitátora Josseleho, který komplikuje již tak dost zamotanou situaci. Důležitou složkou filmu, jenž baví i dojímá, je hudba známého Gorana Bregoviče.
Tomáš Bartošek Filmový přehled 2001/3/21

Autor/Zdroj: Bartošek Tomáš/Filmový přehled


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Guido Wieland

Wieland Guido

Naposled navštívené:
Guido Wieland

Wieland Guido