Zari
ohodnotit

Vinobraní

Rok:
1982
Délka:
94 minut
Premiéra v ČR:
1.6.1983
„Příběh muže, který ztratil vše, na čem mu v životě záleželo, přesto však po sobě zanechal cenné dědictví.“
Popis / Obsah / Info k filmu Vinobraní



Hlavní postavou vyprávění z jihomoravské vesnice je děda Dobeš, který prodal svůj domek na návsi a nastěhoval se k synovi a jeho rodině. Hned po svém příchodu se stane svědkem hádky mezi svým synem a jeho ženou, které přihlíží také vyděšený vnuk Jeník. Zakrátko se svým dlouholetým přítelem Hubertem a jejich společnou láskou Albínou, se kterou se ovšem ani jeden z nich neoženil, s těžkým srdcem sledují další smutnou událost. V místním hřebčíně, kde se Dobeš i Hubert dlouhá léta starali o koně, probíhá velká aukce a večer se podává na velké slavnosti koňský guláš z neprodaných hříbat. To dědu Dobeše natolik zasáhne, že za guláš zaplatí a vylije ho, ani další dny mu nepřinesou příliš štěstí. Přijde o své milované holuby, kteří se vracejí do holubníku v dědově bývalém domku a jsou pobiti novým majitelem, přijde o úrodu svého vinohradu, kterou zničí špačci. Dobeš, který se jen těžce vyrovnává se změnami ve svém životě i přístupu mladé generace k přírodě, práci i tradicím jihomoravské vesnice, se pohádá s kamarádem Hubertem a smutně přizná, že svého syna špatně vychoval. Jeho nadějí se však stává vnuk Jeník, se kterým se stále více sbližuje a kterému se snaží předat své znalosti a zkušenosti, lásku k přírodě a úctu k poctivé lidské práci.

Zdroj: Nova


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Vinobraní



Jihomoravská vinařská vesnice na počátku 70. let: Starý muž se těžce vyrovnává se změnami v přístupu mladé generace k přírodě a k práci v zemědělství. Určitou naději vidí ve vnukovi, kterému se snaží předat své znalosti a životní zkušenosti. Čtvrtý film režiséra Hynka Bočana podle předlohy Jana Kostrhuna (Plavení hříbat, Tvář za sklem, Pytláci) má úsměvně melancholické ladění.

Zdroj: Československá filmová společnost


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Vinobraní



Ve snímku Vinobraní, natočeném podle stejnojmenné novely Jana Kostrhuna, je hlavní postavou starý venkovan - děda Dobeš, který si s trpkostí uvědomuje rozpory mezi tradicí a rychlou proměnou vinařské vesnice - rozpory, na něž často doplácejí mezilidské vztahy a především příroda. Právě proto se Dobeš snaží vštípit životní zásady, děděné z generace na generaci, svému vnukovi, o kterého se stará. Děj příběhu, složeného z několika epizod, v nichž se odráží realistický obraz jihomoravské vesnice, se odehrává na počátku 70. let minulého století. Hlavní roli přesvědčivě ztvárnil Josef Kemr, jeho dlouholetého přítele, starého mládence Huberta si zahrál Miroslav Macháček.
Distributor DVD


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Vinobraní



Režisér Hynek Bočan natočil podle literárních předloh spisovatele Jana Kostrhuna již tři filmy (Plavení hříbat, Tvář za sklem, Pytláci). Všechny se odehrávají ve venkovském prostředi a všechny mají shodné téma: hledání vzájemného porozumění mezi lidmi, spojené s úpornou snahou po upevnění rozpadávajících se rodinných vazeb. Ve snímku Vínobraní, natočeném podle stejnojmenné novely~ je hlavni postavou starý venkovan, který si s trpkostí uvědomuje rozpory mezi
tradicí a rychlou přeměnou současné vesnice ~ rozporu, na něž často doplácejí mezilidské vztahy a především příroda. Právě proto se Dobeš snaží vštípit životni zásady, děděné z generace na generaci, svému vnukovíi o kterého se stará. Děj příběhu, složeného z několika epizod, v nichž se odráží realistický obraz jihomoravské vesnice, se odehrává na počátku sedmdesátých let.

Autor/Zdroj: /Filmový přehled


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Skalpel, prosím (1985)

14:30 - 16:25

87 minut již uběhlo
28 minut zbývá do konce

ČT2 - Tajemství královských paláců

15:50 - 16:35

7 minut již uběhlo
38 minut zbývá do konce

NOVA - Výměna manželek (2004) [TV poř...

15:30 - 16:57

27 minut již uběhlo
60 minut zbývá do konce

Prima - Ano, šéfe! (2009) [TV pořad]

15:30 - 16:40

27 minut již uběhlo
43 minut zbývá do konce

Reklama