Zari
ohodnotit
Popis / Obsah / Info k filmu Vincenz Priessnitz
Životopisný snímek scenáristy a režiséra Pavla Linharta se zabývá osobou proslulého zakladatele moderní vodoléčby, německy mluvícího občana Rakouského Slezska Vincenze Priessnitze (1799-1851). Film vznikl k dvoustému výročí jeho narození a připomíná jeho poselství, jež "téměř zaniklo v pohnutých chvílích českých dějin 19. a 20. století ". - Prostřednictvím kombinace hraných, paradokumentárních i animovaných sekvencí tvůrci seznamují diváky s hlavními životopisnými údaji portrétované osobnosti, se základy tradiční vodoléčby (jejíž kořeny spadají až do antiky), a Priessnitzovými metodami, s filozofickým "podhoubím" Priessnitzových léčebných postupů i s širším dobovým kontextem. V titulní roli se objevuje český tenista Ctislav Doseděl. Snímek byl uváděn na některých filmových přehlídkách a jen příležitostně v kinech. Byl také uveden na videu a v České televizi.
Zdeno Kubina Filmový přehled 2001/2/29

Autor/Zdroj: Kubina Zdeno/Filmový přehled


Popis / Obsah / Info k filmu Vincenz Priessnitz
VINCENZ PRIESSNITZ
OHLASY FILMU:
"...Považuji Váš film za velmi zdařilý a výstižný" Václav Reitinger, senátor
"l starýho chlapa jako já to dojalo. Bylo to kouzelné a pohladilo to srdce: " Jiří Krátký, starosta Jeseníku
"Strašně ráda bych film uvedla na Slovensku" Elza Dadíková, ředitelka Mestského kulturného strediska Bojnice
"Velice hezká forma, přřtažlivá a poutavá. " F.V. Lobkowicz, biskup

Snad nový žánr
První informace o připravovaném dmu Pavla Linharta hovořily o dokumentu nazvaném „Aqua Vitae ", který se měl týkat osoby Vincenze Priessnitze, ale i města. Výsledek, který jsem měl možnost zhlédnout na první slavnostní premiéře, byl ale o něčem jiném. Film nakonec dostal nejjednodušší název „ VincenZ Priessnitz" ,a když vezmu na vědomí, že film měl mít dokumentární ráz. vznikla forma nanejvýš zajímavá a možná by še tento film mohl zaznamenat do dějin naší kinematografie jako první tohoto typu: Po všech finančních problémech působí dotaženě a celistvě. Už jen obsazení je originální. Když se v hlavní roli objeví tenista první světové stovky Ctislav Doseděl, napadá mě, že mě může stále něco překvapovat, nemluvě o tom, že jeho účinkování ve filmu, a to v hlavní roli, by mohlo film ještě více zpopularizovat. A role se mu povedla, působí přirozeně, ale Priessnitzovsky odměřeně, přesně podle faktů z historie o Priesnitzově přísnosti. Herecký výkon Petra Krále v roli starého Priessnitze je profesionální. A neodpustím si vyzdvihnout výkon Martina Dejdara, který svědčí o tom, že záporné role se hrají dobře. V souvislosti s jeho ztvárněním role javornického zemského fyzika Schnorfeila mě napadá jediné slovo: skvělé. Ve filmu se objevují i členové jesenického ochotnického spolku, z nichž nejvíce vystupuje Zdeněk Čábelka a působí jako pravý naturščik. Film je dramatický tak, jaký byl Priessnitzův život, ale je provázán jemně humornými animacemi podle původních obrázků lázeňských procedur a odlehčuje tam, kde se nahromadila vážnost. Někdo by sUm~zřejmě mohl namítnout, že se vyskytly nepřesnosti. Například proč Priessnitz stárne a lidé kolem něj zůstávají státe mladí. Jedna možnost je vysvětlit to jako symbol síly jeho léčby, ale to není důležité. Priesssnitz je to živé ve filmu, vše kolem jen poetické zobrazení historie. Forma filmu napůl hraného, napůl vzdělávacího ~e sugestivní. Dle mého názoru by některé slabší povahy mohly začít v dojemných situacích plakat, což při ztvárnění faktů svědčí spíše o kvalitě.

Autor/Zdroj: /reklamní materiály distributora


Hraný dokument o zakladateli lázeňství v Jeseníkách. Životní příběh proměny chudého venkovana ve slavného a uznávaného léčitele
Program ART

Autor/Zdroj: /


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Případy 1. oddělení (2014) [TV...

20:10 - 21:10

51 minut již uběhlo
9 minut zbývá do konce

ČT2 - Pluk mizerů

21:00 - 22:05

1 minut již uběhlo
64 minut zbývá do konce

NOVA - Kriminálka Anděl (2008) [TV se...

20:20 - 21:40

41 minut již uběhlo
39 minut zbývá do konce

Prima - Malý pitaval z velkého města (...

20:15 - 21:40

46 minut již uběhlo
39 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Elsa Tang

Tang Elsa

Auta (Cars)

Auta
Cars

Naposled navštívené:
Elsa Tang

Tang Elsa

Auta (Cars)

Auta
Cars