Zari
ohodnotit

Velký

Big

Další název:
Veľký (SK)
Žánr:
Rok:
1988
Délka:
102 minut
Premiéra v ČR:
1.10.1990
„Velký postavou, s duší dítěte, králem mezi hračkami.“
Popis / Obsah / Info k filmu Velký
V životě každého kluka nastane chvíle, kdy si ze všeho nejvíc přeje být velký. Dvanáctiletému Joshovi Baskinovi se jeho přání splní, ale možná ne úplně tak, jak si představoval. Vypadá sice na pětatřicet, ale uvnitř zůstal malým chlapcem. A to, jak se brzy ukáže, není žádný med. Polekaná matka jej nepozná a zavolá na něj policii, nemá co na sebe, nemá peníze. Naštěstí má kamaráda Billyho, který mu pomůže z nejhoršího. Josh se rozhodne, že bude pracovat. A kde jinde by se cítil lépe, než mezi hračkami. Podaří se mu získat místo u hračkářské firmy MacMillan, ohromuje je spoustou výborných nápadů, dokáže se výborně vcítit do mysli malých zákazníků, zamiluje se do něj kolegyně Susan, ale přesto všechno by byl nejraději zase malým klukem. A protože je americký film Velký komedií určenou pro celou rodinu, třeba se mu to podaří. V hlavní roli filmu režisérky Penny Marshallové uvidíme Toma Hankse, který za svůj herecký výkon obdržel v roce 1988 Zlatý glóbus. Jeho partnerku ztvárňuje Elisabeth Perkinsonová.

Zdroj: ČT


Popis / Obsah / Info k filmu Velký
Tom Hanks ztvárnil hlavní roli Joshe Baskina, dvanáctiletého chlapce, který se díky pouťovému automatu na přání promění v pětatřicetiletého muže.

Jednoho dne se Josh probudí a zjistí, že se mu jeho přání být “velký” (aby se mohl ucházet o třídní krásku jménem Cynthia Bensonová) záhadně splnilo. Svět dospělých, do kterého byl náhle uvržen, ho však mate a děsí, neboť na něj ještě vůbec není připraven. Když získá svou první práci u hračkářské firmy, kterou řídí věčné dítě “Mac” MacMillan (Robert Loggia), zjišťuje, že být “velký” s sebou nese - tak jak vždycky předpokládal - řadu nesporných výhod: svobodu, peníze, nekonečné množství hraček. Když však začne přitahovat pozornost půvabné ambiciózní kolegyně Susan Lawrenceové (Elizabeth Perkinsová), není připraven nést důsledky.

Zdroj: HBO Europe
Vysílání: dabing


Popis / Obsah / Info k filmu Velký
Dvanáctiletý Josh Baskin má problém: ze všeho nejvíc si přeje, aby byl velký. S kamarádem Billym si povídají o holkách, jeho vyvolená si ale vždycky všímá jen starších spolužáků. Ani na pouti Joshe nepustí na atrakci, protože ještě nedosáhl patřičné výšky. Zklamaný chlapec bloudí mezi kolotoči, až narazí na podivnou skříňku, v níž je hlava kouzelníka Zoltara. Když se vhodí do otvoru mince, rozsvítí se nápis s pobídkou, aby si zákazník něco přál. Josh si samozřejmě přeje, aby byl konečně velký. Druhý den se ve své posteli probudí jako dospělý muž – ovšem uvnitř je to stále stejný dvanáctiletý kluk. Musí se naučit, jak žít v neznámém světě dospělých, najít si práci a projít první milostnou zkušeností se ženou... Co se o tomto podivném světě dozví?

Zdroj: FTV Prima


Popis / Obsah / Info k filmu Velký
Americký film režisérky Penny Marshallové Velký vypráví příběh kluka, kterému se splnilo prostřednictvím kouzla největší přání všech dětí: stal se velkým. Celý děj se odvíjí od nápadu, že Josh sice vypadá na třicet pět let, jenže si zachová city a rozum dvanáctiletého. Zděšená matka svého syna nepozná, a tak mu nezbývá než se na vlastní pěst, jen s přispěním kamaráda ze školy Billyho, pustit do neznámého světa dospělých. Než se mu podaří najít pouť s atrakví mechanického mága, jehož prostřednictvím došlo k proměně, uplyne šest týdnů: Josh začne pracovat u firmy s hračkami, uší se zodpovědnozti a ohleduplnosti… Dokonce se do něj zamiluje upjatá kolegyně, jejíž smutný svět na okamžik rozveselí Joshův bezprostřední a hravý vztah ke světu. Ale pozná i rub života, po kterém tak toužil: začíná na sobě pozorovat "dospělé" chování. - Velký je příjemnou a v cizině velmi úspěšnou rodinnou komedií; přes fantaskní námět zde vlastně nenajdeme jediný zvláštní efekt, zato však řadu vtipných nápadů. Za pozornost stojí výkon Toma Hankse (Zlatý glóbus v roce 1988)

Autor/Zdroj: /Filmový přehled


Druhý film americké režisérky Penny Marshallové, jejiž film Čas probuzení jsme viděli i v našich kinech. Velký je komedie o chlapci, který chtěl být dospělým a zázrakem se mu to podařilo. Byl náhle svobodný, bohatý a měl spoustu hraček. Ovšem svět dospělých mu přinesl i problémy, pro malého kluka těžko pochopitelné - zájem pohledné spolupracovnice Susan, ale také žárlivost jejího bývalého přítele Paula. A tak se Josh raději chce znovu stát malým. Není to ale tak jednoduché…
Cinema 1992/10/66

Autor/Zdroj: /Cinema


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Pečení na neděli (2021) [TV po...

14:00 - 14:25

21 minut již uběhlo
4 minut zbývá do konce

ČT2 - Zázračná planeta: Serengeti

13:30 - 14:25

51 minut již uběhlo
4 minut zbývá do konce

NOVA - Mentalista (2008) [TV seriál]

13:35 - 14:35

46 minut již uběhlo
14 minut zbývá do konce

Prima - Návrat komisaře Rexe (2008) [T...

13:30 - 14:30

51 minut již uběhlo
9 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Bratislava - hlavné mesto SSR

Bratislava - hlavné mesto SSR
Bratislava - hlavné mesto SSR

Naposled navštívené:
Bratislava - hlavné mesto SSR

Bratislava - hlavné mesto SSR
Bratislava - hlavné mesto SSR