Zari
ohodnotit

La grosse caisse

Další název:
The Big Swag
Žánr:
Země:
Rok:
1965
Délka:
105 minut
„Příběh o neúspěšném spisovateli, který se proti své vůli vydá na dráhu zločinu.“

Komentáře k filmu La grosse caisse

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Hodnocení
Počet komentářů k filmu: 3
curil
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 11.2.2024
Tradiční spojení   kriminálky a komedie je   ideální prostor pro   Bourvila, který se opět   chopil role milého   prosťáčka, tentokrát s   absurdními literárními   sklony. Proti němu stojí   Paul Meurisse jako aristokrat   zločinu, snad   nejvydařenější hercova   zločinecká role a   nejelegantnější gangster   francouzského filmu. Jen   kvůli tomu se stojí na film   podívat. Nelze opomenout, že   film zpočátku hodně   připomíná "Přísně   tajné premiéry"   režiséra Martina Friče z   roku 1967, kde také nikdo   nevěří detektivním   příběhům a zločinci   kopírují náměty z knihy.   Rozdíl je pouze v tom, že   Jiří Sovák o činech   podvodníků zpočátku neví,   kdežto Bourvil je vědomě   inspiruje.
martin.stusak.9
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 10.7.2020
Loupež metra svážející   tržby z jednotlivých stanic.   Že je to nějak povědomé?   No samozřejmě. Každému   filmovému fanouškovi se   okamžitě vybaví americký   snímek ´Vlak plný peněz´   (1995). Jenomže pozor, také   je tu snímek z Francie už z   poloviny šedesátých let   mající ten samý námět.   Žeby sloužil tomu o třicet   let pozdějšímu americkému   jako předobraz? Společných   pojítek je tu více než   dost, i když hlavní postavou   je člověk ze zcela jiné   profese. Tady si hlavní roli   střihl Bourvil a hraje   obyčejného děrovače   lístků, který pravidelně   každý den sleduje onen vlak   převážející peníze. A   jednoho krásného dne ho   napadne, co kdyby byl takový   vlak vyloupen a napíše o tom   literární detektivku. Nikdo   mu ji však nechce vydat a to   z důvodu, že je taková   loupež neproveditelná. Z   neúspěchu knihy je všem pro   smích a tak se rozhodne k   radikálnímu činu.   Vyloupení vlaku si objedná.   Na šedesátá léta svěží   mírně komediální   příběh, ve kterém se jen   tak pro zajímavost mihne i   Pierre Richard, pro něhož to   byla druhá účast ve filmu.   Snímek je brán vážně a   humorně zároveň. Krásně   vykresluje svou dobu, právě   co se týče stanice metra,   čímž má dnes i historickou   hodnotu. Viditelně se sice   jedná o studiový snímek,   ale podle dobových zdrojů   byla postavena přesná   replika stanice. Bourvil je v   podstatě ve své typické   roli, takže jeho výkon je   nad očekávání zcela   jasný. Za zmínku stojí   také Paul Meurisse, který je   tu tehdejší kritikou   hodnocen jako   nejelegantnější   gangsterský boss. Platí to i   z dnešního pohledu? Děj   příběhu je ve svém smyslu   rafinovaný, avšak   předvedený v jednoduché   škále svého vývoje. Humoru   i vážnosti je tu více než   dost, a jediné co asi u   někoho zamrzí, je absence   napětí v průběhu oné   loupeže, který mimochodem   připomene i jiný americký   klasický film a tím je   ´Přepadení vlaku z Pelhamu   (1974) U nás je snímek   neznámý a v rámci   francouzských filmových   klasik je to škoda.   Obzvlášť, když je z   filmografie Bourvila.
K882
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 6.1.2019
Tak tohle není thriller ani   náhodou. Je to komedie, v   hlavní roli s André   Bourvilem,který v podstatě   celý film nesleze z plátna.   Bourvil hraje průvodčího   metra, který napíše   detektivku s návodem, jak   ukrást tržbu 6OO milionů   franků. To zneužije gang,   jež Bourvila přinutí ke   spolupráci a loupež   společně podle knihy   provedou. Ve filmu zaujme   Bourvilův typický humor a   jeho mimika, která mi   připadá místy i přehnaná.   A ten rok ve vězení, který   nakonec dostane, zase není   až tak moc.

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Strach nad městem (1975)

22:25 - 00:25

59 minut již uběhlo
61 minut zbývá do konce

ČT2 - Wall Street: Peníze nikdy nesp...

22:10 - 00:20

74 minut již uběhlo
56 minut zbývá do konce

NOVA - Avengers: Infinity War (2018)

21:55 - 00:55

89 minut již uběhlo
91 minut zbývá do konce

Prima - Rambo 2 (1985)

22:50 - 00:30

34 minut již uběhlo
66 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Sean Lennon

Lennon Sean

Naposled navštívené:
Sean Lennon

Lennon Sean