Duben
ohodnotit

V tichu [2k digital]

Další název:
In Silence
Rok:
2014
Délka:
84 minut
Premiéra v ČR:
16.10.2014
„Hudba dokáže osvietiť aj tie najtemnejšie dni“
Popis / Obsah / Info k filmu V tichu
Vizuálne pôsobivý film mapuje fragmenty osudu štyroch židovských hudobníkov a umelcov. Razí si cestu silného, obrazovo štylizovaného diela s emotívnou hudobnou zložkou, ktorého ambíciou je vtiahnuť divákov do jedného z najstrašnejších období v dejinách ľudstva. Vykresľuje kontrast medzi šťastnými spomienkami na dovtedajší život a utrpením a ponížením v koncentračných táboroch, kde bola hudba jediným nástrojom, ktorý im pomáhal prežiť alebo zmierniť strach z blížiacej sa smrti.
Febiofest SK 2015


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu V tichu
Po celovečernom hranom debute Poupata ocenenom v roku 2011 štyrmi Českými levami (Najlepší film, Najlepšia réžia, Najlepšia kamera, Najlepší mužský herecký výkon v hlavnej úlohe) sa český režisér Zdeněk Jiráský púšťa do celkom inej tematiky a presúva sa do obdobia druhej svetovej vojny.

Výsledkom je senzuálny a vizuálne pôsobivý film, ktorý mapuje fragmenty osudu štyroch židovských hudobníkov v 30. a 40. rokoch minulého storočia, kedy ideológia nacistického Nemecka zasiahla každú spoločenskú vrstvu bez ohľadu na vzdelanie, svetonázor, pohlavie či rasu. Mnoho umelcov sa dostalo do nemilosti , nesmeli vykonávať svoje povolanie , boli perzekvovaní. Nacistické zákony vyradili v Nemecku tzv. „neárisjkých„ umelcov a tieto normy následne uplatňovali vo všetkých nimi obsadzovaných krajinách Európy. Hlavnými postavami tejto doku-drámy sú: Alica Flachová – baletka, ktorá prežila koncentračný tábor v Terezíne a po návrate tancovala v Slovenskom Národnom divadle v Bratislave. Karol Elbert – pianista, dirigent a všestranný hudobník, ktorý prežil Auschwitz a žil v Bratislave. Arthur Chitz – skladateľ, dirigent a režisér Drážďanského divadla, ktorý zomrel v budapeštianskom gete. A Edith Kraus – klavíristka, pochádzajúca z Viedne, ktorá prežila Terezín a následne sa stala významnou profesorkou na School of Music v Tel Avive.

Film V tichu si razí cestu silného, obrazovo štylizovaného diela s emotívnou hudobnou zložkou, ktorého ambíciou je vtiahnuť divákov do jedného z najstrašnejších období v dejinách ľudstva. Film vykresľuje kontrast medzi radostnými spomienkami na život a utrpením a ponížením v koncentračných táboroch, kde hudba bola jediným nástrojom, ktorý im pomáhal prežiť, alebo zmierniť strach z blížiacej sa smrti. A práve hudba je základnou stavebnou zložkou celého filmu.
Film Europe SK


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu V tichu
Zdeněk Jiráský natočil originální filmový esej V tichu podle zápisků slovenské muzikoložky Agáty Schindlerové, žijící v Drážďanech a věnující se mapování osudů židovských hudebníků ve 30. a 40. letech minulého století. Na údělu několika z nich demonstruje drastický přechod ze šťastného až idylického života do dusivé atmosféry fašistické vlády a posléze přežívání či smrt v koncentračních táborech. Jen někteří z protagonistů různého věku mají štěstí, že se dožijí konce války. Pro poměrně frekventované téma šoa zvolil Jiráský ve spolupráci s producentkou Livií Filusovou neobvyklou formu. Původně uvažovali o dokumentu, nakonec však zvolili hrané pasáže, doplněné archivními či pseudoarchivními záběry nebo „amatérskými“ rodinnými filmovými záznamy. Místo dialogů však používají pouze monology hlavních hrdinů, komentujících dění, vzpomínajících na minulost nebo citujících nařízená protižidovská opatření. Značný prostor vzhledem k profesi protagonistů (z nichž se vymyká pouze mladičká baletka Alica Flachová) dostává hudba různých žánrů, od swingu přes populární hudbu, klezmer, komorní klavírní skladby až k symfonickým výňatkům. Snímek je tvořen mozaikou sekvencí ze života zúčastněných jak v míru, tak za války v koncentrácích. Realistický popis je vyvažován značnou mírou stylizace (projevující se mj. virážovaným obrazem, různorodou barevností, kompozicemi obrazu apod.). Leitmotiv, oddělující jednotlivé „kapitoly“, vytvářející rytmus díla a předznamenávající tragickou dobu, tvoří krátké detaily na typografickou výrobu osudové knihy Lexikon židů v hudbě, vydané nacisty v roce 1940. – Název je odvozen z faktu, že Němci očekávali, že jejich oběti zemřou „v tichu“, tj. že se podaří hromadnou genocidu utajit. – Snímek měl premiéru v rámci přehlídky Současný slovenský film 2014.
Tomáš Bartošek, Filmový přehled 2014


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Reportéři ČT (2004) [TV cyklus...

14:35 - 15:25

49 minut již uběhlo
1 minut zbývá do konce

ČT2 - Zapomenuté příběhy 2. světové ...

14:30 - 15:25

54 minut již uběhlo
1 minut zbývá do konce

NOVA - Kriminálka Miami (2002) [TV se...

14:35 - 15:35

49 minut již uběhlo
11 minut zbývá do konce

Prima - Policie v akci (2017) [TV pořa...

14:30 - 15:35

54 minut již uběhlo
11 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190571
Osobností: 697862
Fotografií: 763987
Plakátů: 376623
Obsahů a biografií: 178294

Poslední komentáře

Díkůvzdání (1998) [TV epizoda]

Díkůvzdání
Zatím asi nejlepší díl, co   jsem viděl z 1. série.   Hláška střídá hlášku,   celej díl jede   neuvěřitelně kupředu, co   dokáže udělat takové   Díkůvzdání:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 9 / 10

Děvčátko (1978)

Děvčátko
Poněkud kontroverzní drama s   námětem nemálo podobným   filmu „Lolita“ (1962).   Příběh je údajně založen   na skutečných příbězích   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10

Ulovit miliardáře (2009)

Ulovit miliardáře
Tomáš Vorel je určitě   dobrý režisér a většina   jeho filmů se mi, pro jeho   docela osobitý přístup,   líbí, ale musím se   přiznat, že tohle více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10

Satan přichází (1998) [TV epizod...

Satan přichází
Do kin míří horor a Eric a   Donna v tom vidí šanci se v   autě u filmu pomuchlovat, ale   Jackie a Kelso chtějí jet a   být s nima. Red Forman zas více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Učitelka tance (1998) [TV epizod...

Učitelka tance
Paní Formanová učí   "Hájda" tančit, protože   parta se chystá na   diskotéku. Výbornej je Blbso   a jeho taneční kreace,   pobavil i Fez. Celkově   zábavnej díl s dobrejma   frkama - 80%.

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10