Zari
ohodnotit

V šest ráno na letišti

Udivitělnoje voskresenije

Další název:
Удивительное воскресенье; Six O'Clock at the Airport
Žánr:
Rok:
1958
Délka:
71 minut
Premiéra v ČR:
7.3.1958
„Československo-sovětský hraný film o podivuhodném dobrodružství pražského chlapce.“
Popis / Obsah / Info k filmu V šest ráno na letišti
Je 6. července 1958 a v Moskvě začíná Mezinárodní festival mládeže. Malý Pepík vstává v šest hodin, aby nezmeškal vyprovodit delegaci do Moskvy. Náhodou se přimotá do prázdného letadla, aby vrátil posádce ztracený doklad. Stevard mu poděkuje a odmění odznakem festivalu mládeže. Pepíček zřejmě z toho dostane průjem a zavře se na záchodě. Mezitím nastoupí celá posádka i cestující a letadlo vzlétne směr Moskva. Černý pasažér je záhy odhalen a má se vrátit hned zpět do Prahy. Pepík se ztratí posádce z očí a nastoupí s ruskými pionýry do gaziku a jede do města. Také nalezne kufřík, který patří podezřelému muži. Se svým novým ruským kamarádem vypátrají, že majitel kufru bydlí v hotelu Ukrajina a chtějí mu ho vrátit. Při neopatrném zacházení se z kufru vysypou zlaté mince, bankovky cizí měny a dokonce pistole. Až následně vyjde najevo, že muž je kouzelník a vystupuje na festivalu. Tolik dobrodružství na jeden den. Pepíček se večer vrací dalším letadlem domů dříve, než dorazí jeho starší bratr, který byl na kole "dokonce" 60 km od Prahy. Pepík se ve spaní usmívá.

Ve filmu se objevuje mnoho dokumentárních záběrů z 6. mezinárodního festivalu mládeže v Moskvě. Průvody delegací, alegorické vozy, taneční vystoupení jednotlivých zúčastněných států. Všechny vítá vyzdobená Moskva, všude vlajky, fábory, hesla za mír. Nechybí záběry všech památek, Moskva v noci a ani slavnostní ohňostroj. Tato dokumentární část zabírá polovinu celého filmu.


Autor: curil

Popis / Obsah / Info k filmu V šest ráno na letišti
POZOR SPOILER

Malý pionýr Josef Dušek bydlí skoro na letišti. Jednoho dne rodiče někam odjíždí a on jde vyprovodit delegaci, která směřuje na festival mládeže do Moskvy. Přitom zpozoruje, jak jednomu členovi posádky vypadne z kapsy jakýsi papír. Běží tedy do letadla vrátit papírek. Pilot mu za navrácení poděkuje a dá mu dárek. Totiž odznak festivalu, který si Pepíček ihned zapíchne vedle svého pionýrského. Pak ovšem musí vyhledat onu místnost a tu nemůže opustit asi kvůli technické poruše na dveřích. Letadlo tedy startuje i s ním. Jasně, že je v letadle objeven. Proto se má ihned vrátit zpět. Ale Pepíček po přistání na letišti v Moskvě vidí běžet sovětské pionýry a tak se k nim přidá. Na hlášení rozhlasu, že se má dostavit tam a tam neraguje. A tak jede s pionýry autem. Pozoruje cvrkot a tahá sebou kufřík, který zapomněl pan Karas na moskevském letišti. Když vrazí do kluka na chodníku, stanou se z nich kamarádi a spolu hledají hotel, kde majitel kufříku bydlí. Najdou jej, ale v hotelu se jim kufřík vysype. K jejich překvapení jsou v něm cizí peníze a pistole. Kluci běží ven a u autobusu kufřík Pepíčkovi majitel vezme. Kluci jej sledují a vidí, jak z kufříku bere zbraň a schovává do kapsy. Kluci i nadále putují městem a tak se nechtěně festivalu účastní. Z jedné atrakce opět „diverzanta“, jak Karasovi říkají, spatří, ale on jim opět uniká. A pak jej kluci konečně dohoní a to co uvidí, jim vyrazí dech /60/. A Karas již tahá zbraň ze zadní kapsy…


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu V šest ráno na letišti
Pionýr Pepíček zaspí a na letiště k vítání zahraničních dlegátů přijde pozdě. Omylem odlétne tryskovým letadlem do Moskvy, kde stráví den na VI. mezinárodním festivalu mládeže.

Autor/Zdroj: Březina Václav/Lexikon českého filmu


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Strach nad městem (1975)

22:25 - 00:25

65 minut již uběhlo
55 minut zbývá do konce

ČT2 - Wall Street: Peníze nikdy nesp...

22:10 - 00:20

80 minut již uběhlo
50 minut zbývá do konce

NOVA - Avengers: Infinity War (2018)

21:55 - 00:55

95 minut již uběhlo
85 minut zbývá do konce

Prima - Rambo 2 (1985)

22:50 - 00:30

40 minut již uběhlo
60 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Giovanni Imparato

Imparato Giovanni

Georges Guétary

Guétary Georges

Naposled navštívené:
Giovanni Imparato

Imparato Giovanni

Georges Guétary

Guétary Georges