Zari
ohodnotit

Útěk z Východního Berlína

Escape from East Berlin

Další název:
Tunnel 28 / Il muro della paura
Žánr:
Rok:
1962
Délka:
94 minut
Popis / Obsah / Info k filmu Útěk z Východního Berlína
Kurt Schroeder, mladý šofér východoněmeckého majora, s hrůzou sleduje, jak je Gunther Jurgens, jeho nejbližší přítel, zastřelen, když se v nákladním autě snaží prorazit Berlínskou zeď. Když při pokusu o útěk selže i Guntherova sestra Erika, Kurt ji zachrání a ukryje ve svém domě. S vědomím, že jeho rodina a sousedé také touží uprchnout z ruského sektoru, a se stále větší náklonností k Erice, Kurt přijde na nápad vykopat tunel z domu své rodiny do Západního Berlína.


Autor: Petrkey

Popis / Obsah / Info k filmu Útěk z Východního Berlína
Když to nejde přes zeď, mohlo by to jít pod ní.

Po vzniku Berlínské zdi se půldruhého milionu Berlíňanů ocitne za ostnatým drátem bez možnosti svobodně cestovat. Pokusy o útěk do západní části města často končí smrtí. Mladý řidič Kurt Schröder bydlí těsně u nově zbudované zdi a až moc dobře ví, čeho jsou místní pohraničníci schopni. Proto odmítá na případný útěk byť i jen pomyslet. Navzdory tomu však doma poskytne úkryt dívce Erice Jürgensové, kterou hledají pro pokus o přechod zdi. Kvůli obavám z prozrazení nakonec Kurtovi nezbude, než pro Eriku, pro členy své rodiny a pro několik dalších lidí vymyslet způsob, jak se dostat na druhou stranu. Jako riskantní, avšak reálná možnost se ukáže prokopat ze sklepa tunel, doslova pod nohami slídících hlídek. Zoufalí utečenci však budou muset překonat řadu překážek, a to nejen pod zemí...

Drama režiséra Roberta Siodmaka vzniklo krátce po rozdělení Berlína. Nechvalně proslulá zeď vznikla v roce 1961 (oficiálně 13. srpna) a stala se symbolem rozdělení Německa a celé Evropy během studené války. Její pád se datuje k 9. listopadu 1989. O počtu obětí, usmrcených při pokusu o přechod zdi, se dodnes vedou spory; historické výzkumy uvádějí 125 prokázaných a 81 nevyjasněných případů.
(Česká televize)


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Sama doma (1998) [TV pořad]

12:30 - 14:05

3 minut již uběhlo
92 minut zbývá do konce

ČT2 - Uvnitř Zuckerbergova metamozku

12:00 - 12:55

33 minut již uběhlo
22 minut zbývá do konce

NOVA - Ordinace v růžové zahradě (200...

12:25 - 13:35

8 minut již uběhlo
62 minut zbývá do konce

Prima - Closer: Nové případy (2012) [T...

12:30 - 13:30

3 minut již uběhlo
57 minut zbývá do konce

Reklama