Zari
ohodnotit

U svatého Matěje

Žánr:
Rok:
1939
Délka:
82 minut
Premiéra v ČR:
27.10.1939
Popis / Obsah / Info k filmu U svatého Matěje
"U svatého Matěje" je tzv. "lidová" filmová veselohra, vypočtená právě jen na zasmání, bez zvláštních nároků jak námětem děje, tak režií Jana Svitáka a hereckým podáním.Dá se směle říci, že tu má nenáročné přátele veselé nálady na své straně. Exceluje zde Jára Kohout výbuchy své chvílemi hodně uvolněné a opět zase ovládnuté komiky. Vskutku pozoruhodnou charakterní postavu vytvořil Franta Paul v úloze zahradnického pomocníka Pazdery. Hana Vítová v úloze jedné ze zahradníkových dcer si tady zahrála na intrikánku.

Film je přeplněný významnými a oblíbenými herci: Šlégl, Fiala, Zacpal,Marvan, Kabátová atd. V úlohách pěti dcer kromě Vítové Jarmila Beránková, Věra Bartošová, Nancy Rubensová, Slávka Benešová. Protože je tu pět svateb, byla jedna část obecenstva spokojena a určitě si nelámala hlavu uvažováním o nepravděpodobnosti a čítankové morálce děje, v němž zahradník přišel k mnoha penězům, když křídlovkou udeřil do hlavy milionáře a vrátil mu zdraví. Matěji se z darovaného puldruhamilionu zamotá hlava. Starému pomocníku Pazderovi věnuje zahradu a sám se svými dcerami přesídlí do zakoupené vily.

Matěj Brabenec je pak brzy podvodným jednáním lidí, kterým důvěřoval, připraven o veškerý lehce získaný majetek. Mezitím ho dcery opustily, když jim nechtěl dát svolení k sňatku. Po dvou letech se vrací k svému bývalému zahradnictví, které pilnou rukou dcer a zeťů vzkvétá.


Autor: Asmodej

Popis / Obsah / Info k filmu U svatého Matěje
Majitel zahradnictví Matěj Brabenec vychovává spolu se starým pomocníkem Pazderou svých pět dcer. Jejich poklidný život změní nečekaně získané bohatství. Temperamentní Matěj, který je také kapelníkem, náhodou udeří svou křídlovkou ochrnutého milionáře, který se následkem toho překvapivě vyléčí a z vděčnosti Matějovi věnuje závratnou částku. Otec koupí vilu, do které se s děvčaty přestěhuje, a začne vést jiný život. Netuší, že prodej domu pouze zinsce-
novala Irena, milenka zchudlého majitele. Ženě se navíc podaří vetřít se do Matějovy přízně a postupně z něho vylákat všechny peníze. Dcerám se otcův rozmařilý život vůbec nezamlouvá a přes jeho výhrady si najdou ženichy mezi personálem. Když jim otec nedovolí provdat se za jejich vyvolené, opustí dívky vilu a vrátí se k Pazderovl do zahradnictví. Tady si spokojeně žijí, podnik vzkvétá a nejstarší Máňa se jako první stane matkou. Po dvou letech se ožebračený Matěj objeví ve svém bývalém domově, stydí se představit, ale děvčata ho poznají a odpustí mu.

Pozn.: V úvodu filmu jsou použity záběry z Matějské pouti.

Autor/Zdroj: /NfA:Český hraný film II


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama