Zari
ohodnotit

Trio z Belleville

Les triplettes de Belleville

Další název:
The Triplets of Belleville
Rok:
2002
Délka:
81 minut
Premiéra v ČR:
4.12.2003
„Animovaný příběh pro dospělé děti.“
Popis / Obsah / Info k filmu Trio z Belleville
Šampión je osamělý chlapec, kterého adoptovala jeho babička, madam Souza. Ta se postará o to, aby vnuk našel věrného kamaráda v psovi Brunovi a aby našel životní zálibu v jízdě na kole. Pod babiččiným vedením se ze Šampióna stane favorit slavného cyklistického závodu Tour de France. Během závodu, vysoko v horách, je však Šampión spolu se dvěma dalšími kolegy unesen francouzskou mafií. Madam Souza s Brunem se rozhodnou ho zachránit.
Sledují únosce za oceán, do obrovského hlučného velkoměsta jménem Belleville, kde nacházejí oporu v trojici starých dam – Violette, Rose a Blanche -, které byly ve 30. letech music-hallovými hvězdami.
Nakonec společně objevují Šampióna, který se stal bezmocnou hříčkou v rukou ziskuchtivých mafiánů. Zachránit mladíka může jen jeho vlastní cyklistické umění, babiččino odhodlání a rafinovanost trojice starých dam…
Melancholická animovaná komedie, která se obejde bez dialogů i prvoplánové „disneyovské“ roztomilosti, je celovečerním debutem jedné z nejslibnějších osobností současní animované scény, čtyřicetiletého Francouze žijícího v Kanadě - Sylvaina Chometa. Výtvarník, comicsový kreslíř a režisér za svůj předchozí snímek, krátkou animovanou hříčku La Vielle dame et les pigeons (Stará dáma a holubi), získal řadu mezinárodních ocenění včetně ceny BAFTA a nominace na Oscara a Césara.
Melancholický, evropsky rafinovaný, vizuálně vytříbený a kouzelně vtipný film trio z Belleville byl vybrán do soutěže na letošním MFF v Cannes, kde se setkal s mimořádně vřelým přijetím. Byl zakoupen do distribuce řady zemí a se svým zaměřením na inteligentní, dospělé publikum má šanci stát se podobným umělecky vysoce ceněným hitem jako v loňském roce Cesta do fantazie.


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Trio z Belleville
Malý obtloustlý klučík, žíjící u babičky, žije normálním životem, dokud nedostane kolo. S ním pak vyhraje Tour de France, ale poté se o něj začnou zajímat gangsteři. Poetický film, téměř beze slov je francouzským konkurentem amerického Nema. V leccčems se rozcházejí a v něčem shodují. Trio je děláno postaru, klasickou animací je méně ukecanější, takže je to zdánlivá alternativa k mainstreamovému Nemovi.


Autor: okay

Popis / Obsah / Info k filmu Trio z Belleville
Šampión je osamělý chlapec, kterého adoptovala jeho babička, madam Souza. Ta se postará o to, aby vnuk našel věrného kamaráda v psovi Brunovi. Pod babiččiným vedením se ze Šampióna stane favorit slavného cyklistického závodu Tour de France. Během závodu, vysoko v horách, však Šampióna a další dva jeho kolegy unese francouzská mafie. Madam Souza s Brunem se rozhodnou Šampióna zachránit. Sledují únosce za oceán, do obrovského hlučného velkoměsta jménem Belleville, kde nacházejí oporu v trojici starých dam, jež byly ve třicátých letech music-hallovými hvězdami. Zachránit mladíka může jen jeho vlastní cyklistické umění, babiččino odhodlání a rafinovanost trojice starých dam… Melancholická animovaná komedie, která se obejde bez dialogů i prvoplánové „disneyovské“ roztomilosti, je celovečerním debutem jedné z nejslibnějších osobností současné animované scény, výtvarníka a komiksového kreslíře Sylvaina Chometa - čtyřicetiletého Francouze žijícího v Kanadě. Evropsky rafinovaný, vizuálně vytříbený a kouzelně vtipný film Trio z Belleville byl vybrán do soutěže na letošním MFF v Cannes, kde se setkal s mimořádně vřelým přijetím. Byl zakoupen do distribuce řady zemí a se svým zaměřením na inteligentní, dospělé publikum má šanci stát se podobným umělecky vysoce ceněným hitem, jakým byla v loňském roce Cesta do fantazie.
Kino aero 2003/12


Popis / Obsah / Info k filmu Trio z Belleville
Trio z Belleville je nejenom název nostalgicky laděného a milého animovaného snímku Sylvaina Chometa, ale i přízvisko tří obstarožních matron z města Belleville, které se oblékají ve stylu třicátých let, rády si pochutnávají na žábách a vystupují s kuriózním hudebním číslem v nočním podniku. - Malý zasmušilý sirotek žije na francouzském venkově se svéráznou babičkou Souzou. Aby vytrhla netečného vnuka z letargie, daruje mu babička štěňátko, a když objeví chlapcovu zálibu v cyklistice, stane se z ní přísná a náročná trenérka. Po pár letech tvrdého výcviku se mladý Šampion konečně může zúčastnit slavného cyklistického závodu Tour de France. Bohužel se tam však stane předmětem zájmu tajemné mafie a je unesen za moře do města Belleville. Babička s věrným psem Brunem ho následují. Ovšem dostat mladíka ze spárů ziskuchtivých zločinců není jednoduché a kdo ví, jak by to dopadlo, kdyby se na scéně neobjevily tři výše zmíněné dámy… - Výtvarník, komiksový kreslíř a režisér snímku Sylvain Chomet natočil velice povedený film, jímž vzdává hold jazzové hudbě, cyklistice, psí věrnosti a babičkovské oddanosti. A to všechno dokázal bez dialogů a bez podbízivé „roztomilosti“. Bližší je mu spíše ironie, nadsázka a smysl pro jemně kořeněný černý humor. Chomet ve snímku využívá s radostí takové obecně známé věci, jakými jsou typická náklonnost Francouzů k vínu (mafiánský boss) nebo ležérní přístup k čistotě a obezita americké populace. Děj se odehrává v padesátých letech na francouzském maloměstě, na širém moři i v podivuhodném velkoměstě Belleville, inspirovaném architekturou Quebecu a New Yorku, pochopitelně upravenou podle Chometova gusta. Době odpovídá též výtvarné řešení, zejména v kresbě figur i pozadí. Všechny postavy a postavičky od drobné babičky Souzy, přes vychrtlého Šampiona, trojici excentrických zpěvaček, neforemného tlustého psa Bruna až po černé obdélníky přisluhovačů mafie a jejich maličkého šéfa s ohromným pijáckým červeným nosem působí výstředně. – Trio z Belleville je opravdu vybranou lahůdkou pro to publikum, které má rádo (stejně jako autor) inteligentní humor a jemnou ironii. – Film vznikal ve studiích animovaného filmu v Montrealu, Bruselu, Rize, Gentu, Paříži a Angoulême.
-kat-, Filmový přehled 2003/12


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Strach nad městem (1975)

22:25 - 00:25

41 minut již uběhlo
79 minut zbývá do konce

ČT2 - Wall Street: Peníze nikdy nesp...

22:10 - 00:20

56 minut již uběhlo
74 minut zbývá do konce

NOVA - Avengers: Infinity War (2018)

21:55 - 00:55

71 minut již uběhlo
109 minut zbývá do konce

Prima - Rambo 2 (1985)

22:50 - 00:30

16 minut již uběhlo
84 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Clint Walker

Walker Clint

Naši v Paříži

Naši v Paříži
Naši v Paříži

Orest z rodu čarodejníkov

Orest z rodu čarodejníkov
Orest z rodu čarodejníkov

Naposled navštívené:
Clint Walker

Walker Clint

Naši v Paříži

Naši v Paříži
Naši v Paříži

Orest z rodu čarodejníkov

Orest z rodu čarodejníkov
Orest z rodu čarodejníkov