Trio z Belleville (2002)

Trio z Belleville (Les triplettes de Belleville)
81.7 %
 
 

Les triplettes de Belleville

Další název: The Triplets of Belleville

    Žánr: animovaný / komedie / drama
    Země: Francie / Belgie / Kanada / Velká Británie / Lotyšsko / Spojené státy americké
    Premiéra v ČR: 4.12.2003        
    Délka: 81 min.
„Animovaný příběh pro dospělé děti.“
Šampión je osamělý chlapec, kterého adoptovala jeho babička, madam Souza. Ta se postará o to, aby vnuk našel věrného kamaráda v psovi Brunovi a aby našel životní zálibu v jízdě na kole. Pod babiččiným vedením se ze Šampióna stane favorit slavného cyklistického závodu Tour de France. Během závodu, vysoko v horách, je však Šampión spolu se dvěma dalšími kolegy unesen francouzskou mafií. Madam Souza s Brunem se rozhodnou ho zachránit.
Sledují únosce za oceán, do obrovského hlučného velkoměsta jménem Belleville, kde nacházejí oporu v trojici starých dam – Violette, Rose a Blanche -, které byly ve 30. letech music-hallovými hvězdami.
Nakonec společně objevují Šampióna, který se stal bezmocnou hříčkou v rukou ziskuchtivých mafiánů. Zachránit mladíka může jen jeho vlastní cyklistické umění, babiččino odhodlání a rafinovanost trojice starých dam…
Melancholická animovaná komedie, která se obejde bez dialogů i prvoplánové „disneyovské“ roztomilosti, je celovečerním debutem jedné z nejslibnějších osobností současní animované scény, čtyřicetiletého Francouze žijícího v Kanadě - Sylvaina Chometa. Výtvarník, comicsový kreslíř a režisér za svůj předchozí snímek, krátkou animovanou hříčku La Vielle dame et les pigeons (Stará dáma a holubi), získal řadu mezinárodních ocenění včetně ceny BAFTA a nominace na Oscara a Césara.
Melancholický, evropsky rafinovaný, vizuálně vytříbený a kouzelně vtipný film trio z Belleville byl vybrán do soutěže na letošním MFF v Cannes, kde se setkal s mimořádně vřelým přijetím. Byl zakoupen do distribuce řady zemí a se svým zaměřením na inteligentní, dospělé publikum má šanci stát se podobným umělecky vysoce ceněným hitem jako v loňském roce Cesta do fantazie.

režie:
Sylvain Chomet
 
 
scénář:
Sylvain Chomet
 
 
hudba:
Benoît Charest, Mathieu Chedid
 
 
výprava-architekt:
Evgeni Tomov
 
 
střih:
Chantal Colibert Brunner, Alain Dumais
 
 
zvuk:
Eric de Beus (design), Laurent Quaglio
 
 
titulky-česká verze:
Natálie Nádassy
 
 
výtvarník:
Sylvain Chomet (návrhy postav), Xavier Dujardin (dodatečné návrhy postav), Éric Warin (dodatečné návrhy postav)
 
 
dabing:
Eva Miláčková (babka), Ladislav Cigánek, Tomáš Racek (komentátor), Miroslava Součková, Veronika Veselá, Zdeněk Mahdal, Václav Mareš
 
 
mluví:
Béatrice Bonifassi (Triplets (zpěv)), Lina Boudreau, Charles Linton (zpěv), Mari-Lou Gauthier (Triplets (zpěv)), Michel Robin, Monica Viegas
 
 
animace:
Jean-Christophe Lie (Supervize), Benoit Feroumont (Supervize), Pieter Van Houte (3D - (režie, zvl. efekty, design)), Liga Skirmane (asistent - Rija Film Studio), Sean Branigan, Kristīne Zvirbule (Rija Film Studio)
 
 
koproducent:
Regis Ghezelbash, Paul Cadieux
 
 
vizuální efekty:
Christel Boyer
 
 
výkonný producent:
Colin Rose, Helen Nabarro
 
 
producent:
Didier Brunner, Viviane Vanfleteren
 
 
režie českého znění:
Veronika Veselá (pro Hollywood Classic Tvůrčí skupina Josefa Petráska v roce 2004)
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.