Duben
ohodnotit

Trestný prapor [TV seriál]

Štrafbat

Další název:
Штрафбат, Shtrafbat,The Penal Battalion
Země:
Rok:
2004
Délka:
550 minut

Obsah filmu Trestný prapor

 
Jedna z temných kapitol ruského boje za osvobození, která doposud nebyla nikdy zaznamenána. Zoufalé boje tisícovek trestných praporů, složených z mužů - trestanců - kterým sovětský režim dal jasně na výběr - buď zemřou rukou kata, nebo budou do posledního dechu bojovat proti fašistickému nepříteli. Trestné prapory, muži, kteří neměli co ztratit. Vojenské útvary, v nichž bojovali kriminálníci stejně jako muži, kteří šlápli vedle, kněží, hrdinové, nebo dezertéři. Jednotky, které byly postradatelné a byly proto nasazovány do nejtěžších bitev. Bratrstva lidí, jejichž jediným smyslem bylo dožít se příštího dne. A toto je epický příběh jednoho z...
 
TIP: Nastavení pořadí obsazení si můžete nastavit zde >>

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení

Nejnovější komentáře k filmu

lucymat
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 22.8.2013
S Trestným praporem jde ruku v ruce výborná   hudba (nejen soundtrack, ale i ty zpívané   vojáky), klíčové postavy vás zaujmou, bojové   akce nikoliv, nahlédnete pod pokličku   mašinérii (je válka, na ztráty na životech   nehleď), líznete si nezbytného patosu, občas   přetrpíte naivitu politických rozprav... už to   vypadalo, že si otec Michail ukradne závěr pro   sebe, ale filmaři prostě lákadlu neodolali...   škoda, trochu to srazilo body jinak velmi   obstojné podívané.
zami5
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 28.12.2011
historie
Mě se tento seriál velmi líbil a jen na okraj.   Věřím, že dnešní mládeži se jeví   některé scény nepravděpodobné, jako např.   sklad v území nikoho, ale je fakt, že podobné   situace se na frontě běžně vyskytovaly.   Podobně jako útoky polními lopatkami proti   kulometům. Celkově se mi seriál jeví jako   nadprůměrný. Má myšlenku a ukazuje absurditu   situace, kdy i muži, kteří se z našeho pohledu   ničím neprovinili se považovali za viné a   ochotné smýt svou vinu krví....
volam.sa.pistik
Hodnocení: 3 / 10
Přidáno: 5.11.2011
Niekde sa zrejme stala chyba
Takže najprv začnem pozitívami. 1. - skvelá   hudba i úvodná znelka. Nádherný   minimalistický motív vás uhranie a nepopustí,   veľké plus. 2. - originálny námet. Osudy   vojakov, trestancov, ktorí sa dostali z nejakého   dôvodu do trestných práporov, v ktorých šanca   na prežite nebola vysoká. 3. - výber hlavného   hrdinu. I keď niekedy tie výroky a hranie   škrípalo, určitú charizmu mu uprieť nemožno,   takže jeho výber sa (aspoň si myslím) vydaril.   No to je z tých pozitív asi tak všetko. Počul   som, že sa to prirovnáva k Bratstvu   neohrozených, ale to ani z ďaleka, ani z   ďaleka. Viem, že je dnes v móde, že čo je z   Ruska je dobré, ale toto sa skutočne nepodarilo.   Údajne to bolo nízkorozpočtové, no tak radšej   netočím. Skutočne pár historikov a   profesionálnych vojakov by nebolo na škodu,   pretože tu je toho dosť veľa zlého. Či   napríklad tie tanky moc nemecky nevyzerajú, aj   tie boje yvzerajú zle. Zle sa na to díva, akoby   bola zle nastavená kamera, všade chaos.   Nevýrazný herci, máte problém ich zaradiť,   mýlia sa. A rozhovory, hraničiace priam s   infantilnosťou (áno, zlý Stalin za všetko   môže a my bojujeme za matičku Rus). Možno je   to aj dabingom, tiež sa mi nezdá byť niečo   extra. Nelogické scény, kde nerozumíte o čo   vlastne ide. Tak hneď na úvod utekajú pred   popravou, okolo idú nemecké tanky a len tak zo   zábavy po trestancoch strieľajú. Akože žiadne   prenasledovanie, len plytvanie nábojmi. Ďalej   scéna ako vyhodí Tverdochebov toho mladého   šoféra z auta. Sklad uprostred fronty a   najväčších bojov, ktorý Nemci nechajú tak   (ani sa ho nesnažia zneškodniť), nie, oni tam   (asi schválne) tajne chodia a Sovieti tiež.   Znásilnenie mladej Rusky, ale prečo neriešili   zabitého vojaka vlastným? Do mesta idú ako na   prechádzke, žiadne zakrádanie, nedajbože ešte   prieskum. Absurdností kopec. Taktiež   tragikomická postava kňaza, viem si predstaviť   ako ho v reále tolerujú komisári a to ešte v   trestnom prápore. No a najviac ma dorazil ten   koniec. Myslel som zo začiatku, že to bude   dobré, ale prepáčte fakt to dobré nie je
Kachy
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 3.8.2009
Sovětské válečné filmy jsou nepřekonatelné.   A dnešní ruské válečné filmy jdou směle v   jejich stopách. Nedají se srovnávat s   americkými válečnými velkofilmy, protože v   nich je ukryta duše a hrdinství sovětského   lidu a to těm americkým chybí, rozpočet není   všechno. Příběh trestanců, kteří dostali   možnost vykoupit se vlastní odvahou a krví.   Příběh můžu, kteří nebojovali za Stalina,   ale za svou duši za matku vlast.
BinLADIN
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 28.7.2009
také vlastním to 2DVD kde je jedenáct dílu je  
to v celku pěkně zpracované asi   to tak chodilo podle mně se to povedlo
jager
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 24.8.2008
Dle mého názoru se Rusům tento seriál docela   povedl.
Docela zajímavé téma život   Sovětských trestancú v trestném táboře za   druhé světové války. Udržet alespoň   částečně morálku trestancú kteří nemají   co stratit /mají zemřít vrukou kata nebo na   frontě/ není snadné.
A to ještě když ke   všemu váznou dodávky potravin a   munice.
Bojovych scén v seriálu moc   nenajdete,ale o bojovém umění tento seriál   vlastně není.Spíše nám představuje povahy   trestancú kteří oprávněně či neoprávněně   byli posláni do trestného praporu.
Tyhle lidi   byli pro tehdejší SSSR postradatelní a právě   proto je Sověti posílali do nejhoršíh bojú a   někdy zbytečně na smrt.
Mě tento seriál   zaujal a poto ho doporučuju všem příznivcům   válečného filmu.
Henry2222
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 19.6.2008
ALCapone máš sice pravdu v tom, že se trestný   prapor nemůže rovnat Bratrstvu neohrožených,   ale měl bys vzít v úvahu jaký měl který z   těch seriálů rozpočet.Já si myslím, že je   to velice dobře natočený (za daných podmínek)   a herecké výkony jsou velice dobré.Mě se ten   seriál moc líbil a dávám mu 7.
AlCapone
Hodnocení: 3 / 10
Přidáno: 18.5.2008
Tak tento film ( seriál ) jsem si koupil po   přečtení vašich komentářů a hodnocení k   filmu.Dokázal jsem schlídnout 2 díly a je to   teda pořádný brak.Jak to někdo může   přirovnávat k Bratrstvu neohrožených??? Tento   film je hodně pod průměrem,válečné scény   jsou úděsné :-( Nechápu,jak někdo může dát   známku 10-9 ???
michal33
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 17.2.2008
Americkému ,Bratrstvu neohrožených" se   tento seriál sice nemůže rovnat /alespoň co se   týče masových bitevních scén a   výpravy/.Přesto dobře natočený   snímek,ukazující druhou světovou válku očima   rusů a odkrývající mnohá tabu, o kterých se   v době sovětské éry mluvit nemohlo a natáčet   filmy už vůbec ne.Kdo má rád válečné   filmy,ve kterých nemusí téct krev   proudem,určitě ocení nový pohled na zajímavé   dějinné události a dobré výkony ruských   herců.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih120017minih120017Doktor Martin (2015) [TV seriál] 
Doktor Martin n
minih25867minih25867Seznamte se, Joe Black (1998) 
Meet Joe Black n
minih62130minih62130Odpočítávání (2010) 
Unthinkable n
minih47914minih47914Max Payne (2008) 
Max Payne n
minih15267minih15267Pád říše římské (1964) 
The Fall of the Roman Empire n
minih27568minih27568Příběh Alvina Straighta (1999) 
The Straight Story n
minih11952minih11952Mandragora (1997) 
n
minih46187minih46187Jak jsem poznal vaši matku (2005) [TV seriál] 
How I met your mother n
minih7733minih7733Francouzská spojka 2: Dopadení (1975) 
French Connection II n
minih25791minih25791Dallas: Válka Ewingů (1998) [TV film] 
Dallas: War of the Ewings n


Hodnocení:n12345678910
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190571
Osobností: 697862
Fotografií: 763987
Plakátů: 376623
Obsahů a biografií: 178294

Poslední komentáře

Díkůvzdání (1998) [TV epizoda]

Díkůvzdání
Zatím asi nejlepší díl, co   jsem viděl z 1. série.   Hláška střídá hlášku,   celej díl jede   neuvěřitelně kupředu, co   dokáže udělat takové   Díkůvzdání:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 9 / 10

Děvčátko (1978)

Děvčátko
Poněkud kontroverzní drama s   námětem nemálo podobným   filmu „Lolita“ (1962).   Příběh je údajně založen   na skutečných příbězích   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10

Ulovit miliardáře (2009)

Ulovit miliardáře
Tomáš Vorel je určitě   dobrý režisér a většina   jeho filmů se mi, pro jeho   docela osobitý přístup,   líbí, ale musím se   přiznat, že tohle více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10

Satan přichází (1998) [TV epizod...

Satan přichází
Do kin míří horor a Eric a   Donna v tom vidí šanci se v   autě u filmu pomuchlovat, ale   Jackie a Kelso chtějí jet a   být s nima. Red Forman zas více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Učitelka tance (1998) [TV epizod...

Učitelka tance
Paní Formanová učí   "Hájda" tančit, protože   parta se chystá na   diskotéku. Výbornej je Blbso   a jeho taneční kreace,   pobavil i Fez. Celkově   zábavnej díl s dobrejma   frkama - 80%.

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10