Zari
ohodnotit

Trápení

Další název:
Strakáč; Trials and Tribulations
Žánr:
Rok:
1961
Délka:
81 minut
Premiéra v ČR:
16.2.1962
Popis / Obsah / Info k filmu Trápení
POZOR SPOILER

Lenka je sice ještě děvčátko, ale již se blíží k rozpuku mládí. Věkem i myšlením. Chytá zrovna s chlapci ryby, když vidí splašeného koně. Popadne kolo a jede za ním. Kůň se jí moc zalíbí, a i když ví, že je povahou divoký, jde za ním a přinese mu vodu. Lenčin otec dělá v pískovně, je tam více peněz. Na Lenku nemá moc času. Lenka mu občas přinese pivo a cigarety, ale také mezitím leze po střeše, aby koně viděla na dvorku. Jednou mu dokonce tajně donese seno. A zatímco vypomáhá mamince v drůbežárně, stále myslí na svého koně. Jde opět k němu, a když na něj volá jménem, jmenuje se Prim, přiběhne. Dostane pamlsek a už si jej Lenka hladí a jsou kamarádi. Až ji u koně načapá matka. Je z toho průšvih a následuje trest. Když se pak rozpláče při sledování filmu o koni, matka pochopí, že Lenka je v podstatě hodné děvče. Pak ovšem Prim kopne muže a tím je rozhodnuto o jeho osudu. Do toho všeho sem přijíždí teta, aby si pak Lenku odvezla s sebou. Ta v noci opouští dům a vyvádí koně ze stáje…


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Trápení
Lyrické vyprávění o citově se probouzejícím dvanáctiletém děvčátku, které se jako jediný člověk dokáže spřátelit s nezkrotným černým koněm. Příběh je zasazen do krásné jihočeské přírody a byl realizován ve spolupráci se Státním plemenářským ústavem v Písku. Vedle několika domácích cen získal několik mezinárodních uznání, zejména na festivalech věnovaných filmům pro děti a mládež (Benátky, Cannes, Mar del Plata).

Autor/Zdroj: /Popis


Popis / Obsah / Info k filmu Trápení
Jsou prázdniny, ale Lenku nelákají dívčí hry. Raději chytá s kluky bělice v potoce nebo zkouší odvahu při přecházení zábradlí nad potokem. Ale i s tím je konec, když Lenka spatří hřebce Prima ze státního statku. Černý krasavec je divoký a kočímu Brťákovi se občas nebezpečně vzepře. Lenka však brzy pochopí, že Prim je zlý jen proto, že mu opilec Brťák ubližuje. Postupně se s Primem sblíží, nosí mu různé pamlsky, vodu a odváží se za ním i do stáje, aby ho nakrmila místo surového Brťáka. Nový správce nerad vidí, že se Lenka zajímá o koně, a když jeho pokus zkrotit Prima ztroskotá, chce se ho zbavit. Varuje také Lenčiny rodiče a dívka musí doma slíbit, že už se nebude k Primovi přibližovat. Lenka však nemůže slib splnit. Jednoho dne Prim onemocní kolikou a zvěrolékař je daleko. Jedinou záchranou by bylo vyvést koně do ohrady a nutit ho do klusu. Nikdo se toho však neodváží. Lenka se o Prima bojí. Uteče proto tajně v noci z domova, a běhá s Primem tak dlouho, až se kůň uzdraví. Potom nasedne na koně a uhání krajinou. V jejich stopách jede otec se správcem a kočím, kteří se obávají o dívčin život. Nakonec najdou Prima v lomu, pokojně stojícího u bagru, v jehož kabině spí Lenka. Všichni jsou šťastni a Lence už nikdo nebude bránit v jejím přátelství s Primem.

Zdroj: NFA


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Myslel si, že je hrdina (1982)...

09:50 - 10:10

7 minut již uběhlo
13 minut zbývá do konce

ČT2 - Yellowstonský park - tikající ...

09:20 - 10:15

37 minut již uběhlo
18 minut zbývá do konce

NOVA - Jedna rodina (2023) [TV seriál...

09:30 - 10:50

27 minut již uběhlo
53 minut zbývá do konce

Prima - ZOO (2022) [TV seriál]

09:10 - 10:30

47 minut již uběhlo
33 minut zbývá do konce

Reklama