Zari
ohodnotit

Traktér u královny Pedauky [TV inscenace]

Rok:
1967
Délka:
84 minut
„Televizní inscenace podle románu Anatola France o tom, jak mistr, jeho žák a krásná Jáhel najdou štěstí, které je jim předurčeno.“

Obsah filmu Traktér u královny Pedauky

 
„Ironie a soucit jsou dvě dobré sudičky. Úsměvem jedné se život stává roztomilým, pláč druhé činí život posvátným. Ironie, kterou vzývám, není vůbec krutá. Nevysmívám se ani lásce, ani kráse. Je mírná a blahovolná, ale učí nás posmívat se všemu, co je zlé a hloupé.“

Co dodat k těmto slovům? Snad jen to, že je napsal autor stejně úsměvný jako moudrý, velký bojovník myšlenky a šermíř slova, galantní Francouz Anatol France.

Jeho román, vydaný v roce 1892, je zasazen do 18. století. Popisuje různá protivenství mladého Jakuba Ménetriéra, který připravuje a prodává pečená masa v krámě U královny Pedauky. Bratr Angelus ho zasvětí do čtení...
 
TIP: Nastavení pořadí obsazení si můžete nastavit zde >>
  Nahrát trailer k filmu
Distributor v ČR:
Česká televize
 
 
Typ:
[TV inscenace]
 
 
Jazyková verze:
česká
 
 
Distribuční verze:
česky
 
 
Zvuk:
mono
 
 
Ohodnoťte
n12345
n678910
Zobrazit všechny herce a tvůrce filmu Traktér u královny Pedauky >

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení

Nejnovější komentáře k filmu

Pitryx
Hodnocení: 1 / 10
Přidáno: 2.7.2019
Traktér u královny Pedauky

Na rynku j   veselo. Půvabnou Kateřinu obletují dva muži,   totiž mnich a nožíř. Dokonce se servou.  
Nyní vstupujeme do traktéru u královny   Pedauky. Zde otec lituje pošlého psa, který mu   točil rožněm. Toto místo nyní zaujímá jeho   syn Elmus Vavřinec Jakub Ménétriér. Točí   klikou a asi by to dělal až do smrti, kdyby sem   nezašel abbé Jeroným Coignard. Ten se dohodne s   jeho otcem, že bude Jakuba vyučovat všemu, co   sám umí. A tak se i stane.
Po letech sem   vchází muž, který v jiném mnichovi vidí   salamandru. Všichni začnou téma salamander   probírat. Ukáže se, že muž, který sem   přišel je slavný alchymista pan d’Astarac. A   protože potřebuje překládat řecké texty, zve   abbého a Jakuba k sobě, kde je zaměstná. Budou   tyto texty překládat.
Oba se tam tedy vypraví   a mají se opravdu dobře. Až na stravu.   D’Astarac totiž zkouší vařit bez masa.  
Objevuje se nový muž, a to žid   Mosaides.
Jednoho dne hrabě pozve Jakuba do své   laboratoře, kde se mu podle něj má zjevit   salamandra. A zatímco nahoře se vedou učené   řeči o Vesmíru a knize Henochově, dole v   laboratoři se salamandra opravdu objeví. A hned   si to s Jakubem užijí. Ona se pak představí   jako Jáhel a je to Mosaidesova neteř.
Jednou   jdou Jakub s abbém ven a zde se jen náhodou   setkají s baronem z Anquetilu. Je to poručík   královské gardy. Ten je pozve k sobě. Zde dojde   k incidentu kvůli dívce, která zde pobývá,   ale všichni z toho mistrně vykličkují.  
Mosaides proklíná abbého a nazval jej   prasetem ve čtrnácti obměnách. Tak to   alespoň Jeroným vypráví Jakubovi.   ------------60/
Dále mluví o svém nočním   dobrodružství v parku. Hlavní roli v tom mimo   jiné hrála i Jáhel.
Za Jakubem přichází   matčin posel. Peníze, které pro něj dostal   již nemá. Ale hlavně jej zajímá další osud   Kateřiny, kterou jali a poslali za moře. A   protože je v tom namočen i Jakub, je poslem   varován před případným zatčením.
Pak   jedou v kočáru pryč a mají s sebou i Jáhel.   Ovšem ulomí se jim kolo. Když tedy čekají na   opravu, přibíhá sem abbé se zraněním.   Později umírá, ale na zánět pohrudnice.
Po   roce se Jakub vrací domu a je přijat   přívětivě. Jen se ještě musí vypravit za   hrabětem z Astaracu. Jeho sídlo však vyhořel a   on sám je šílený.
Zde Jakub své   vyprávění končí.


Nezajímavé. Nudné.   Nutno vědět, že jde v podstatě o divadlo. Ke   konci jsem se ztratil jak v ději, tak v   postavách. Musel jsem se vracet. Ani můj   oblíbenec, pan Karlík s tím nic nenadělal.  

20190627 8203/8425 o/1 s.u. (CT1)


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Traktér u královny Pedauky (1967) [TV inscenace]Traktér u královny Pedauky (1967) [TV inscenace]Traktér u královny Pedauky (1967) [TV inscenace]Traktér u královny Pedauky (1967) [TV inscenace]
Reklama