Zari
ohodnotit

Traktér u královny Pedauky [TV inscenace]

Rok:
1967
Délka:
84 minut
„Televizní inscenace podle románu Anatola France o tom, jak mistr, jeho žák a krásná Jáhel najdou štěstí, které je jim předurčeno.“

Komentáře k filmu Traktér u královny Pedauky

Řadit dle:  Bodů uživ.  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení
Počet komentářů k filmu: 1
Pitryx
Hodnocení: 1 / 10
Přidáno: 2.7.2019
Traktér u královny Pedauky  

Na rynku j   veselo. Půvabnou Kateřinu   obletují dva muži, totiž   mnich a nožíř. Dokonce se   servou.
Nyní   vstupujeme do traktéru u   královny Pedauky. Zde otec   lituje pošlého psa, který   mu točil rožněm. Toto   místo nyní zaujímá jeho   syn Elmus Vavřinec Jakub   Ménétriér. Točí klikou a   asi by to dělal až do smrti,   kdyby sem nezašel abbé   Jeroným Coignard. Ten se   dohodne s jeho otcem, že bude   Jakuba vyučovat všemu, co   sám umí. A tak se i stane.  
Po letech sem vchází   muž, který v jiném mnichovi   vidí salamandru. Všichni   začnou téma salamander   probírat. Ukáže se, že   muž, který sem přišel je   slavný alchymista pan   d’Astarac. A protože   potřebuje překládat řecké   texty, zve abbého a Jakuba k   sobě, kde je zaměstná.   Budou tyto texty   překládat.
Oba se tam   tedy vypraví a mají se   opravdu dobře. Až na stravu.   D’Astarac totiž zkouší   vařit bez masa.
Objevuje se nový muž, a   to žid Mosaides.
Jednoho dne hrabě pozve   Jakuba do své laboratoře,   kde se mu podle něj má   zjevit salamandra. A zatímco   nahoře se vedou učené   řeči o Vesmíru a knize   Henochově, dole v laboratoři   se salamandra opravdu objeví.   A hned si to s Jakubem   užijí. Ona se pak   představí jako Jáhel a je   to Mosaidesova neteř.
Jednou jdou Jakub s abbém   ven a zde se jen náhodou   setkají s baronem z   Anquetilu. Je to poručík   královské gardy. Ten je   pozve k sobě. Zde dojde k   incidentu kvůli dívce,   která zde pobývá, ale   všichni z toho mistrně   vykličkují.
Mosaides   proklíná abbého a nazval   jej prasetem ve čtrnácti   obměnách. Tak to alespoň   Jeroným vypráví Jakubovi.   ------------60/
Dále   mluví o svém nočním   dobrodružství v parku.   Hlavní roli v tom mimo jiné   hrála i Jáhel.
Za   Jakubem přichází matčin   posel. Peníze, které pro   něj dostal již nemá. Ale   hlavně jej zajímá další   osud Kateřiny, kterou jali a   poslali za moře. A protože   je v tom namočen i Jakub, je   poslem varován před   případným zatčením.
Pak jedou v kočáru pryč   a mají s sebou i Jáhel.   Ovšem ulomí se jim kolo.   Když tedy čekají na opravu,   přibíhá sem abbé se   zraněním. Později umírá,   ale na zánět pohrudnice.
Po roce se Jakub vrací   domu a je přijat   přívětivě. Jen se ještě   musí vypravit za hrabětem z   Astaracu. Jeho sídlo však   vyhořel a on sám je   šílený.
Zde Jakub   své vyprávění končí.


Nezajímavé. Nudné.   Nutno vědět, že jde v   podstatě o divadlo. Ke konci   jsem se ztratil jak v ději,   tak v postavách. Musel jsem   se vracet. Ani můj   oblíbenec, pan Karlík s tím   nic nenadělal.

20190627 8203/8425 o/1 s   .u. (CT1)

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Šetrný a Platil

17:05 - 17:15

5 minut již uběhlo
5 minut zbývá do konce

ČT2 - Dcery a synové divočiny

16:30 - 17:25

40 minut již uběhlo
15 minut zbývá do konce

NOVA - Odpolední Televizní noviny (20...

17:00 - 17:30

10 minut již uběhlo
20 minut zbývá do konce

Prima - Inkognito (2021) [TV pořad]

16:40 - 17:55

30 minut již uběhlo
45 minut zbývá do konce

Reklama