Zari
ohodnotit
Popis / Obsah / Info k filmu The Spanish Earth
Ve svém bojovém filmu The Spanish Earth se holandský dokumentarista Joris Ivens angažuje pro zájmy Španělské republiky v občanské válce proti falangistům.
V roce 1936 založil Ivens v USA s autory jako Ernest Hemingway a John Dos Pasos a s herci a scénáristy jako Frederic March, Luise Rainerová a Dudley Nichols filmovou společnost History Today (později Contemporary Historians). Její první film, The Spanish Earth, vznikl v republikánském, povstaleckými nacionalisty obklíčeném Madridu a na vybojovaném cípku fronty. To je důkazem, jak úzce spolu souvisela obě dějiště boje - zázemí, kde se prosazovala sociální revoluce, a fronta, kde se bránila politická svoboda.
Politický význam filmu ocenil americký prezident Franklin D. Roosevelt, který převzal záštitu nad premiérou v Bílém domě: "Vidíme tu, jak všechen lid bojuje, je to film, který musí každý vidět".
Jako další projekt realizoval Ivens studii o moderní Číně s názvem Four Hundred Millions (1938). V plodné konkurenci vzniká současně v New Yorku skupina Frontier Film kolem fotografa Paula Stranda a režiséra Leo T. Hurwitze. Natočili mj. dokumentární filmy The Heart of Spain (1937) a Native Land (1942).
Velký podíl na úspěchu filmu má spisovatel Ernest Hemingway, který napsal komentář, burcující právě svou zdrženlivostí. Tento styl komentování ukazuje cestou příštím dokumentárním filmům. Hemingway byl několik měsíců roku 1937 jako novinář vždy na tom pravém místě. Spolupracoval mj. na propagačním filmu Prudencia de Peredy Španělsko v plamenech.


Autor: curil

Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Magnum (1980) [TV seriál]

15:55 - 16:45

46 minut již uběhlo
4 minut zbývá do konce

ČT2 - Souboj titánů

15:55 - 16:50

46 minut již uběhlo
9 minut zbývá do konce

NOVA - Výměna manželek (2004) [TV poř...

15:30 - 16:57

71 minut již uběhlo
16 minut zbývá do konce

Prima - Inkognito (2021) [TV pořad]

16:40 - 17:55

1 minut již uběhlo
74 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Manderlay

Manderlay
Manderlay

Naposled navštívené:
Manderlay

Manderlay
Manderlay