The Spanish Earth (1937)

The Spanish Earth
90 %
 
 
    Žánr: dokument / válečný
    Země: Spojené státy americké
    Délka: 52 min.
Ve svém bojovém filmu The Spanish Earth se holandský dokumentarista Joris Ivens angažuje pro zájmy Španělské republiky v občanské válce proti falangistům.
V roce 1936 založil Ivens v USA s autory jako Ernest Hemingway a John Dos Pasos a s herci a scénáristy jako Frederic March, Luise Rainerová a Dudley Nichols filmovou společnost History Today (později Contemporary Historians). Její první film, The Spanish Earth, vznikl v republikánském, povstaleckými nacionalisty obklíčeném Madridu a na vybojovaném cípku fronty. To je důkazem, jak úzce spolu souvisela obě dějiště boje - zázemí, kde se prosazovala sociální revoluce, a fronta, kde se bránila politická svoboda.
Politický význam filmu ocenil americký prezident Franklin D. Roosevelt, který převzal záštitu nad premiérou v Bílém domě: "Vidíme tu, jak všechen lid bojuje, je to film, který musí každý vidět".
Jako další projekt realizoval Ivens studii o moderní Číně s názvem Four Hundred Millions (1938). V plodné konkurenci vzniká současně v New Yorku skupina Frontier Film kolem fotografa Paula Stranda a režiséra Leo T. Hurwitze. Natočili mj. dokumentární filmy The Heart of Spain (1937) a Native Land (1942).
Velký podíl na úspěchu filmu má spisovatel Ernest Hemingway, který napsal komentář, burcující právě svou zdrženlivostí. Tento styl komentování ukazuje cestou příštím dokumentárním filmům. Hemingway byl několik měsíců roku 1937 jako novinář vždy na tom pravém místě. Spolupracoval mj. na propagačním filmu Prudencia de Peredy Španělsko v plamenech.  Autor: curil

režie:
Joris Ivens
 
 
hraje:
Orson Welles, Jean Renoir, Ernest Hemingway, Dolores Ibárruri, Manuel Azaña, Gustav Regler, José Díaz, Enrique Lister, José Martínez de Aragon
 
 
námět:
Lillian Hellman, Archibald Macleish
 
 
scénář:
Ernest Hemingway, Joris Ivens, Prudencio de Pereda, John Dos Passos
 
 
kamera:
Joris Ivens, John Fernhout
 
 
producent:
Herman Shumlin
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.