Zari
ohodnotit

Takový je život

Další název:
Román pražské pradleny; Taký je život (SK); Such Is Life; The Story of a Prague Washerwoman
Žánr:
Rok:
1929
Délka:
63 minut
Premiéra v ČR:
9.5.1930
„Román pražské pradleny - Muž alkoholik prohýřil těžce vydělané peníze s milenkou. Když žena podlehne následkům úrazu, zúčastní se manžel, rodina a sousedé prostého pohřbu.“

Komentáře k filmu Takový je život

Řadit dle:  Bodů uživ.  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení
Počet komentářů k filmu: 1
martin.stusak.9
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 30.8.2024
Němý československý film   německého režiséra a   scénáristy Carla Junghanse,   je považován za významný   příspěvek československé   kinematografii, který   představuje odklon od   konvenčnějších filmových   stylů své doby. Jeho   zkoumání sociálních   otázek a novátorský   přístup vyprávění   příběhu dokonce zajistily   místo v dějinách filmu. A   tak je dobře, že se film   zachoval a že jej lze   shlédnout i dnes. I přes   své stáří i nadále   získává pozitivní ohlasy   právě pro ten svůj   novátorský přístup k   sociálnímu realismu a   dynamickému vizuálnímu   stylu. Příběh se zabývá   tématy chudoby, alkoholismu a   sociální nerovnosti a   nabízí tak dojemný obraz   života v Československu na   počátku 20. století. Carl   Junghans impozantně pojal   autentičnost a emocionální   působivost v zobrazení   chudoby a sociálních   problémů, přičemž silně   vyvolává soucit s postavami   a jejich bojem. Vizuální   styl, který plně využívá   dynamický střih, expresivní   úhel kamery a působivé   vizuální prvky   přispívající k silné a   sugestivní atmosféře filmu,   byl ovlivněn sovětskou   teorií montáže, který byl   často zmiňován jako   samotný vrchol pojetí. V   oblasti filmu a filmového   výtvarné umění má tak   snímek nemalý historický   význam. A co se týče   vyjádření dané   problematiky, má nemalý   význam společenský. Tenhle   film je potřeba vidět, neb   spousta dějových odvětví   je dokonce i nadčasové. A   snad i kvůli Theodoru   Pištěkovi, který je tu v   roli, dle toho jak ho známe z   pozdějších zvukových   filmů, opravdu netypické.

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama