Zari
ohodnotit

Tajemství velikého vypravěče

Další název:
The Secret if a Great Narrator; Das Geheimnis des grossen Erzählers
Rok:
1971
Délka:
101 minut
Premiéra v ČR:
28.4.1972
„O životních vzestupech a pádech velkého vypravěče romantických příběhů, Alexandra Dumase“
Popis / Obsah / Info k filmu Tajemství velikého vypravěče
POZOR, SPOILER

Do Paříže přichází za generálem syn jiného generála, a to Dumase. Hledá si místo, ale nic neumí. Chce být spisovatel, ale zatím nenapsal ani řádku. Takže je na generálovo doporučení poslán k vévodovi z Orléans jako písař.

Dumas chodí do divadla, kde se pozná s Nodiérem, spisovatelem a kritikem. Bydlí na ubytovně a často navštěvuje děvčata v šicí dílně. Domů ovšem píše něco zcela jiného, totiž to, co je na hony vzdáleno pravdě. V oné dílně pozná Kateřinu Labayovou, k níž občas dochází.

Alexandr začíná psát a svou práci pak čte baronu Taylorovi. Ten je nadšen a hned chce, aby to Dumas přečetl v divadle komisi. Při čtení se Dumas poškorpí se slavnou herečkou Marsovou a má po hře. Ona prostě hrát jeho dílo odmítá. To se mu již narodil syn a Dumas se zašívá a odmítá diskutovat. Ale příběh o dvoře Jindřicha III. jej zaujme a ihned začne psát. A protože ví, kde se předtím dopustil chyby, velebí herečku Marsovou a tím má úspěch zaručen. Jenže král chce hru zakázat, a tak Dumas vyhledá vévodu z Orléans. Zde svou hru prosadí. Hra má obrovský úspěch a jediný, kdo u ní dělá humbuk, je Dumasův syn.

Dumas starší se pohádá s Victorem Hugem, a to právě kvůli synovi. S tím se spřátelí a jsou stále spolu. To už jsou na světě slavní Tři mušketýři. Dumas učí syna psát. Jinak žije stále stejně, trochu divokým životem svobodného pána. Kupuje stále dražší a dražší věci a také se zadlužuje. Ovšem také trošku šidí své kolegy a ti jej žalují u soudu. Dumas starší se však umí bránit, a když se na jeho stranu postaví i Victor Hugo je věc rozhodnuta. Dumas starší pak pořádá na svém novém panství veselý rej. Chce se pochlubit. Ale i tento den píše. Pomalu se rodí „Hrabě Monte Kristo“.

Slavný se stává i Dumas mladší, jen se nechce jít po uvedení jeho hry klanět na podium. A nechce dokonce ani jít slavit, protože jej čeká kněžna Naryškinová. Život jde dál, Dumas starší založil noviny, ale přišel o všechno. Zbyly mu jen prázdné zdi, ale i zde Dumas tvoří. A i v této situaci plánuje cestu do Janova. Prý za Garibaldim.

Po návratu vypráví své příběhy, ale už se plete a je znát, že to není on. Jeho dráha se chýlí ke konci…


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Tajemství velikého vypravěče
Začátkem devatenáctého století přišel do Paříže dvacetiletý venkovan Alexnadr Dumas, vnuk francouzského markýze a černé otrokyně, a syn slavného Napoleonova generála. Nic neumí, nic nezná, ale přesto je odhodlán proslavit se jako spisovatel. Jeho sebevědomé vystupování udělá takový dojem, že ho generál Foye doporučí jako písaře vévodovi z Orleansu. Alexnadr se pilně se vzdělává s pomocí nadřízeného pana Lassage, který mu také poskytne první šanci, když mu přinese námět na divadelní hru. Dumas si sedne a napíše ji na jeden zátah. Přestože se hra líbí, není nikdy uvedena, protože autor byl neústupný a neobratný při jednání s vlivnými lidmi. Bouřlivec se ale rychle poučí. Začne nezadržitelně stoupat na žebříčku popularity a zdá se, že jediný, kdo ho ze srdce nenávidí, je jeho syn Alexandr…


Popis / Obsah / Info k filmu Tajemství velikého vypravěče
Na motivy životopisné knihy francouzského spisovatele Andrého Mauroise vznikl biografický snímek, na jehož scénáři se podílel zkušený Jaroslav Dietl. Ve snímku, který v roce 1971 natočil režisér Karel Kachyňa, jsou představeny dramatické osudy Alexandra Dumase staršího. Romanopisec, dramatik a novinář poskytl autorům díky barvitým peripetiím svého života dostatek materiálu k tomu, aby rozehráli vyprávění plné vášní a touhy vyniknout ve společnosti, která nebyla bouřliváckému, nekonvenčnímu autorovi nikdy příliš nakloněná. V titulní roli své herecké schopnosti osvědčil Martin Štěpánek. V roli hrdinova syna se blýskl jeho bratr Petr. Dalších rolí ve filmu se ujali Jana Hlaváčová a Otakar Brousek.

Zdroj: NFA


Popis / Obsah / Info k filmu Tajemství velikého vypravěče
Život slavného francouzského spisovatele Alexandra Dumase staršího byl naplněn stejně jako příběhy jeho proslulých historických románů.
Scénárista J. Dietl se neskrýval svým obdivem k tomuto literárnímu velikánovia vedle filmového scénáře napsal také o Dumasovi třídílnou TV hru (v hlavní roli s Vl. Menšíkem). V Kachynově filmu hráli Dumase otce a syna bratří Štěpánkové, a byl to pro mladé herce velmi nesnadný a náročný úkol.

Autor/Zdroj: Březina Václav/Lexikon českého filmu


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Superdebata o vztahu národní a...

20:10 - 22:00

78 minut již uběhlo
32 minut zbývá do konce

ČT2 - Nejkrásnější treky Evropy

21:20 - 21:50

8 minut již uběhlo
22 minut zbývá do konce

NOVA - Jedna rodina (2023) [TV seriál...

20:20 - 21:40

68 minut již uběhlo
12 minut zbývá do konce

Prima - ZOO (2022) [TV seriál]

20:15 - 21:40

73 minut již uběhlo
12 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Kurt Seifert

Seifert Kurt

Naposled navštívené:
Kurt Seifert

Seifert Kurt