Tajemství velikého vypravěče (1971)

Tajemství velikého vypravěče
74.5 %
 
 

Další název: The Secret if a Great Narrator; Das Geheimnis des grossen Erzählers

    Žánr: životopisný / historický
    Země: Československo
    Premiéra v ČR: 28.4.1972        
    Délka: 101 min.
„O životních vzestupech a pádech velkého vypravěče romantických příběhů, Alexandra Dumase“
POZOR, SPOILER

Do Paříže přichází za generálem syn jiného generála, a to Dumase. Hledá si místo, ale nic neumí. Chce být spisovatel, ale zatím nenapsal ani řádku. Takže je na generálovo doporučení poslán k vévodovi z Orléans jako písař.

Dumas chodí do divadla, kde se pozná s Nodiérem, spisovatelem a kritikem. Bydlí na ubytovně a často navštěvuje děvčata v šicí dílně. Domů ovšem píše něco zcela jiného, totiž to, co je na hony vzdáleno pravdě. V oné dílně pozná Kateřinu Labayovou, k níž občas dochází.

Alexandr začíná psát a svou práci pak čte baronu Taylorovi. Ten je nadšen a hned chce, aby to Dumas přečetl v divadle komisi. Při čtení se Dumas poškorpí se slavnou herečkou Marsovou a má po hře. Ona prostě hrát jeho dílo odmítá. To se mu již narodil syn a Dumas se zašívá a odmítá diskutovat. Ale příběh o dvoře Jindřicha III. jej zaujme a ihned začne psát. A protože ví, kde se předtím dopustil chyby, velebí herečku Marsovou a tím má úspěch zaručen. Jenže král chce hru zakázat, a tak Dumas vyhledá vévodu z Orléans. Zde svou hru prosadí. Hra má obrovský úspěch a jediný, kdo u ní dělá humbuk, je Dumasův syn.

Dumas starší se pohádá s Victorem Hugem, a to právě kvůli synovi. S tím se spřátelí a jsou stále spolu. To už jsou na světě slavní Tři mušketýři. Dumas učí syna psát. Jinak žije stále stejně, trochu divokým životem svobodného pána. Kupuje stále dražší a dražší věci a také se zadlužuje. Ovšem také trošku šidí své kolegy a ti jej žalují u soudu. Dumas starší se však umí bránit, a když se na jeho stranu postaví i Victor Hugo je věc rozhodnuta. Dumas starší pak pořádá na svém novém panství veselý rej. Chce se pochlubit. Ale i tento den píše. Pomalu se rodí „Hrabě Monte Kristo“.

Slavný se stává i Dumas mladší, jen se nechce jít po uvedení jeho hry klanět na podium. A nechce dokonce ani jít slavit, protože jej čeká kněžna Naryškinová. Život jde dál, Dumas starší založil noviny, ale přišel o všechno. Zbyly mu jen prázdné zdi, ale i zde Dumas tvoří. A i v této situaci plánuje cestu do Janova. Prý za Garibaldim.

Po návratu vypráví své příběhy, ale už se plete a je znát, že to není on. Jeho dráha se chýlí ke konci…  Autor: Pitryx

režie:
Karel Kachyňa
 
 
hraje:
Martin Štěpánek (Alexandr Dumas st.), Petr Štěpánek (Alexandr Dumas ml.), Otakar Brousek (baron Taylor), Jana Hlaváčová (Kateřina Labayová), Slávka Budínová (Marsová), Milena Dvorská (herečka Ida Ferriérová), Petr Kostka (Viktor Hugo), Carmen Mayerová (Julietta Drouletová), Vladimír Šmeral (Nodiére), František Němec (Mirecourt), Ladislav Trojan (Maquet), Josef Chvalina (Lassage), Jiří Císler (kníže Allata), Zuzana Martínková (kněžna Nariškinová), Hana Houbová (George Sandová), Jana Švandová (Melánie Walderová), Lubor Tokoš (Durant), Josef Karlík (prokurista), Zdeněk Kryzánek (generál Foy), Vladimír Brabec (vévoda z Orléansu), Zdeněk Hodr (Garnier), Jindřich Narenta (mazaný advokát), Heda Škrdlantová (císařova neteř), Naďa Konvalinková (Tonička), Ivo Niederle (komorník), Viktor Maurer (Napoleon), Luděk Svoboda (písař), Jan Kanyza (mladík), Tomáš Töpfer (mladík), Marta Richterová (vévodkyně), Ladislav Frej (vévoda de Guise/herec), Alois Vachek (předseda soudu), Zdeněk Hess (Anthony), Ladislav Kazda (divadelní zřízenec), Jan Kotva (Jakub/písař), Jana Hermachová (Prudence), Pavel Jiras (sluha v livreji), Anna Gabrielová, Ilona Jirotková (dvorní dáma), Vladimír Pospíšil (Karel Savojský), Josef Burda (Danglar/muž od Nodiera), Ladislav Gzela (zastavárník), Václav Kovařík (Garibaldi), Marie Popelková (švagrová vévody z Orléansu), Alois Zouhar (hudebník), Jana Hana Duffková (šlechtična), Zdeněk Šimůnek (hudebník), Julie Jenšíková (hraběnka B.), Jana Posseltová (Nichette), Lída Grossmannová (stará kněžna), Susanna Martinková (Naděžda Nariskinová), Čestmír Preclík
 
 
námět:
Jaroslav Dietl (divadelní hra Alexandr Dumas starší)
 
 
scénář:
Jaroslav Dietl, Karel Kachyňa
 
 
kamera:
Josef Illík
 
 
hudba:
Zdeněk Liška
 
 
výprava-architekt:
Oldřich Okáč
 
 
kostýmy:
Ester Krumbachová
 
 
střih:
Miroslav Hájek
 
 
zvuk:
Jiří Lenoch
 
 
vedoucí produkce:
Karel Vejřík
 
 
produkce:
Jiří Šebor
 
 
výtvarník:
Zdeněk Rozkopal
 
 
mluví:
Ilja Racek (vypravěč)
 
 
choreografie:
Eva Kröschlová
 
 
II. kamera:
Adolf Hejzlar
 
 
masky:
Stanislav Petřek, Jiří Nevařil
 
 
dramaturgie:
Pavel Hajný
 
 
zástupce vedoucího výroby:
Karel Škop, Rudolf Mos
 
 
asistent režie:
Jaroslava Čapková
 
 
pomocná režie:
Milada Mikešová
 
 
odborný poradce:
Marie Ullrichová
 
 
fotograf:
Jindřich Panáček
 
 
asistent architekta:
Jaromír Švarc
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.